Creatura misterioasă de pe steagul dacilor. Nu este doar un simplu simbol, ci este considerat un talisman norocos care îi ajuta în bătălie.
Steagul dacilor a atras mereu atenția iubitorilor de istorie și nu numai. Stindardul special era reprezentat de un balaur cu cap de lup și trup de șarpe. Privit de mulți ca o creatură misterioasă, simbolistica din spatele lui este uimitoare.
Capul de lup nu a fost deloc ales întâmplător. Pentru daci, lupul a fost un animal sacru, iar înfățișarea lui de pe stindard reprezintă îndârjirea poporului dac. Lupul de pe steag pare să se repeadă asupra prăzii așa cum năpusteau dacii asupra dușmanilor.
Istoricul Ion Horaţiu Crişan a analizat simbolistica stindardului dacic și a ajuns la concluzia că lupul a fost cel mai întâlnit animal în arta dacică. Aceasta nu a fost reprezentat doar pe steag, ci și pe diverse obiecte descoperite de arheologi.
Mircea Eliade considera ca lupul este cel mai relevant simbol care descrie spiritul dacilor. Ba mai mult, acesta a susținut că însuși cuvântul ”dac” este un derivat al cuvântului ”lup”.
Dacii asociau lupul cu războiul și era un adevărat simbol al puterii și al vigilenței lor. Uneori, lupul era asociat și cu Zamolxe, divinitatea absolută a dacilor.
La fel de interesantă este și prezența șarpelui pe drapelul dacilor. Mulți istorici, printre care și Vasile Pârvan, au considerat că șarpele este, mai degrabă, un zmeu.
Șarpele a fost asociat cu o creatură puternică al cărui scop era acela de a-i salva pe daci din bătăliile pe care le purtau. Rolul său protector a fost confirmat și reiterat de către mai mulți istorici de-a lungul timpului.
Dincolo de simbolistica uimitoare și complexă, steagul dacilor a jucat un rol important în bătăliile pe care aceștia le-au purtat. Se spune că, atunci când sufla vântul, steagul dacilor scotea un sunet care băga spaima în inamici.
Steagul dacic este reprezentat cel mai bine pe Columna lui Traian, acolo unde sunt consemnate mai multe scene de luptă. Steagul este purtat de războinici și este un adevărat simbol al identității dacice.