Animalul rar care a fost observat în România. Se hrănește cu șerpi și nu se teme nici măcar de cei veninoși. Poate fi întâlnit sub mai multe denumiri, zoologicii precizând că este foarte răspândit în Europa.
Viețuitoarea rară, văzută pe teritoriul țării noastre. Mănâncă reptile și șerpi și nu se dă în lături de la cei plin de venin, cu toate că nu este imun la aceștia. În hrana lui se mai găsesc șopârle, mamifere mici și păsărele.
Specialiștii spun că acest animal este capabil să atace și șerpi cu lungimi de până la 1 metru. Cel care are această îndrăzneală se numește Circaetus gallicus, cunoscut și drept Șerpar european, Vultur șerpar, Șopârlar sau Brehanaca.
Pasărea trăiește cel mai mult în Europa, dar petrece iarna în Africa subsahariană. În India trăiește pe toată perioada anului. Sosește în România în martie – aprilie și părăsește regiunea undeva în octombrie – noiembrie, când se îndreaptă spre Africa Centrală.
Recent a fost observat pe teritoriul țării noastre. Șerparul european a fost văzut în localitatea Preluca din județul Harghita, potrivit rombird.ro. Pasărea răpitoare cuibărește în arbori, în ținuturi montane și în stânci.
Șerparul european este o pasăre foarte frumoasă. Pe partea superioară a corpului are o culoare brună, în timp ce partea ventrală este mai deschisă la culoare și poate ajunge până la alb. Are dungi longitudinale. De asemenea, pe flancuri și pe tibii penele sale sunt pătate cu brun.
În plus, coada este bandată, ceea ce înseamnă că are 3 straifuri. Coada este îngustă, lungă și terminată în unghi drept cu 3-4 dungi întunecate. Treimea anterioară a corpului (cap, piept, până la nivelul abdomenului) este de culoare brună.
Picioarele îi sunt acoperite cu un înveliș cornos gros, fiind adaptate astfel încât atunci când atacă șerpii veninoși să scape fără probleme. Aripile sunt lungi cu capătul distal al remigelor negru sau brun întunecat spre negru.
Specia poate atinge 62 – 67 cm. Anvergura aripilor variază între 1,6 – 1,8 metri, iar greutatea poate ajunge până la 2,5 kilograme. Șerparul european are un cap mare, în timp ce ochii sunt de culoare galbenă.
În altă ordine de idei, această pasăre răpitoare formează perechi pe viață. Atinge maturitatea sexuală la 3-4 ani. Se reproduce în perioada aprilie – iulie. Cei doi parteneri construiesc primăvara în același loc cuibul, într-un copac înalt.
Femela depune un singur ou, care este oval, alb și mat. Oul este pătat indirect prin contact cu resturile organice rămase în cuib. Din acest singur ou iese puiul după o incubație de 45 – 47 de zile. Puii sunt apți pentru zbor când ating vârsta de 10 săptămâni de viață.