Creatura rară observată recent pe teritoriul României, care e originară din Rusia. Aceasta nu apare, de obicei, la noi în țară în această perioadă din an.
De curând, pe teritoriul României a fost observată o pasăre rară, de talie mare, care este originară din Rusia. Prezența ei la noi în țară, în această perioadă, reprezintă ceva cu totul neobișnuit.
Este vorba despre lebăda de iarnă, observată pe teritoriul județului Brașov, în localitatea Voila, pe 21 iulie 2024. Specia a fost văzută și în zilele de 4 și 7 august, în aceeași localitate.
De altfel, în același județ, dar în localitatea Dridif, specia a fost observată pe 26 iulie, potrivit observațiilor înregistrate pe Rombird.ro.
Lebăda de iarnă este o specie de talie mare, având un aspect general greu de confundat. Adulți au un colorit complet alb, iar ciocul acestei specii este lung și subțire, de culoare galbenă, cu vârful și marginile negre.
Coloritul juvenililor este alb-murdar, cu tentă maronie, iar ciocul e maro deschis, cu vârful negru. Au o lungime a corpului de 140 – 160 cm, iar greutatea este de 5600 – 13100 de grame. Anvergura aripilor acestei specii e cuprinsă între 205 și 235 cm.
Este o specie care cuibărește în zonele boreale și de tundră din Europa și Adia, precum și în zonele centrale ale Asiei, dar și din Islanda până în Kamceatka. În cartierele de iernare, mai poate fi văzută și pe pășuni sau terenuri agricole, unde își caută hrană.
La noi în țară, specia apare, în general, doar iarna și este răspândită în special în zonele joase extracarpatice, în regiunile situate în apropiere de zonele umede mari, cum ar fi Delta Dunării.
Specia nu cuibărește în România și este prezentă în țară doar pentru iernat, astfel că apare în țară începând cu finalul lunii octombrie. În februarie sau la începutul lunii martie, aceasta pleacă înapoi în teritoriile unde cuibărește.
Aceasta se numără printre speciile de lebădă care sunt aproape complet migratoare. Exemplarele care iernează în România sunt originare din populațiile cuibăritoare din zona boreală și de tundră din Rusia.
În zonele unde cuibăresc, acest lebede preferă insule sau maluri de lacuri care sunt bogate în vegetație. Păsările mai preferă, totodată, mlaștinile sau marginile de râuri, potrivit pasaridinromania.sor.ro.
De asemenea, în zonele de iernare, lebedele de iarnă preferă zonele joase, de câmpie, unde suprafețele sunt deschise de apă care nu îngheață, pentru odihnă. Pentru hrănire, acestea preferă și zonele agricole, dar și habitatele naturale deschise.
Această specie este aproape majoritar vegetariană. Se hrănește cu plante acvatice, cum ar fi submerse, și palustre. Mai consumă și iarbă și plante agricole, printre care și semințele, mai ales în perioada iernii.
Păsările tinere, însă, aflate încă în zonele de reproducere, consumă adesea nevertebrate, adică insecte acvatice, melci, viermi, scoici sau mormoloci.
La nivel global, populația a fost estimată la peste 180.000 de indivizi. În Europa, populația cuibăritoare este estimată la 25 300 – 32 800 de perechi. În România, iernează până la 5.000 de exemplare de lebede negre.
Specia are o populație foarte mare, iar teritoriul de răspândire este unul întins, motiv pentru care este clasificată ca “Risc scăzut”. În Europa, tendința populațională este, însă, nesigură.
Perioada lor de reproducere începe la la finalul lunii aprilie sau la începutul lui mai. În general, femela depune 4 – 5 ouă pe care le clocește singură, iar masculul apără teritoriul.
Incubarea durează 31 – 42 de zile. La aproximativ 87 de zile, puii devin zburători. Perechile cuibăresc în izolat, pe teritorii care sunt bine definite și apărate, inclusiv de alte specii, iar cuiburile sunt construite din vegetație acvatică, având forma unei grămezi masive, care e amplasată pe mal, în imediata apropiere a apei.
Această specie e amenințată mai ales de modificările și degradările habitatelor din zonele de cuibărit. Iarna, lebedele sunt amenințate de schimbarea practicilor agricole, dar și de supra-pășunat. Ciocnirea accidentală cu rețelele electrice, dar și turbinele eoliene, se încadrează la capitolul amenințări.
Lebăda de iarnă este o pasăre longevivă, care poate trăi până la 26 de ani. Poate zbura la înălțimi mari, de până la 2000 de metri, cu până la 60 de mile/oră.