Life

Creatura rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României! Animalul i-a lăsat pe toți fără cuvinte. Au crezut că este o mutaţie genetică

Creatura rară apărută de curând pe teritoriul României. Specia este una cu trăsături distincte și puțini au ocazia să o vadă.
01.06.2025 | 07:00
Creatura rara care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Animalul ia lasat pe toti fara cuvinte Au crezut ca este o mutatie genetica
O creatură rară a fost observată pe teritoriul României. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creatura rară care a fost observată recent în România. Are trăsături distincte și cuibărește în zone din Europa, dar și din Asia. Este o pasăre migratoare de talie mare.

Creatura rară observată pe teritoriul României. Specia este fascinantă

Este vorba despre barza neagră (Ciconia nigra), o pasăre migratoare din ordinul ciconiformelor (Ciconiiformes), familia ciconiidelor (Ciconiidae). Are o talie foarte mare și se distinge prin faptul că este neagră, iar partea de dedesubt albă.

ADVERTISEMENT

Atât masculul, cât și femela au capul, pieptul și gâtul negre, cu irizații metalice verzui-violete. Adulții au ciocul și picioarele roșii, în timp ce la juvenili sunt gri-verzui.

Au o lungime a corpului de 90 – 105 cm, iar greutatea medie este de 2900-3000 g. Anvergura aripilor acestor păsări este cuprinsă între 173 și 205 cm, informează pasaridinromania.sor.ro.

ADVERTISEMENT

Această pasăre este răspândită în pădurile de foioase și rășinoase de lângă marginea apelor, în zonele temperate din Europa și Asia. Gâtul, ciocul și picioarele acestei păsări sunt lungi.

Barza neagră nu are glas. În schimb, ciocul ei se deschide și se închide ritmic pentru a clămpăni. Pasărea cuibărește în arbori, dar și pe stânci abrupte, uneori.

ADVERTISEMENT

Cuibărește, de obicei, în Europa Centrală și de Est, dar și în Peninsula Iberică și în zonele temperate din Asia. Barza neagră iernează în regiunile tropicale din Africa și Asia. În Africa de Sud, există o populație rezidentă separată.

ADVERTISEMENT

Pe 13 mai, barza neagră a fost surprinsă la noi în țară în localitatea Harseni din județul Brașov, potrivit unei înregistrări de pe rombird.ro. De asemenea, a fost văzută și în orașul Sibiu, în aceeași zi.

Nu sunt singurele înregistrări din luna mai. Pasărea a fost surprinsă în localitatea Gherghiţa din Prahova pe 8 mai. Există trei înregistrări și pentru data de 4 mai, în Glamboaca (Sibiu), Voila (Brașov) și Boița (Sibiu).

Cu ce se hrănește barza neagră și când se reproduce

Aceste păsări folosesc același cuib în mai multe sezoane. Cuibul nou este mic, însă este reamenajat anual, astfel că devine mai cuprinzător.

Poate ajunge la un diametru de 90 – 120 cm și este format din crengi, consolidat cu pământ și mănunchiuri de iarbă. Este căptușit cu mușchi, paie sau iarbă. Câteodată, berzele negre adoptă alte cuiburi de păsări, precum cele de vulturi negri (Ictinaetus malayensis).

În general, se hrănește cu vertebrate, în special cu pești, dar și cu broaște sau tritoni, precum și cu nevertebrate, mai ales insecte mari. În România, pasărea cuibărește rar, iar în sezonul rece pleacă.

În comparație cu alte specii de berze, aceasta este mai solitară. Barza neagră este o pasăre zburătoare agilă și emite, cu ajutorul ciocului, diferite semnale, și anume șuierături și fluierături.

Barza neagră
Barza neagră. Sursa foto: Pixabay

La finalul lunii martie sau la începutul lui aprilie debutează și perioada de împerechere. De obicei, femela depune 3 – 4 ouă, iar incubația durează 30 -38 de zile. La 63 – 71 de zile, puii devin zburători.

Dispariția pădurilor bătrâne, nederanjate reprezintă amenințarea principală pentru această specie. Lucrările forestiere care au ca scop extragerea arborilor maturi și bătrâni au un efect negativ asupra populației berzei negre.

Populația globală este estimată la 24.000 – 44.000 de indivizi, iar cea europeană cuibăritoare la 9.800 – 13.900 de perechi. În România, este estimată o populație de aproximativ 1.175 – 2.724 de perechi cuibăritoare.

În prezent, specia este clasificată ca “Risc scăzut”, datorită teritoriului de răspândire intens. În România, dar și în Europa, în general, este necunoscută tendința populațională.