Life

Creatura spectaculoasă care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Experții au crezut-o dispărută definitiv. Trăiește în munți sălbatici și este cel mai mare răpitor din Europa

Animalul considerat de toți dispărut a revenit pe teritoriul României. De la începutul anului și până acum, au fost observate 10 exemplare.
29.06.2024 | 07:00
Creatura spectaculoasa care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Expertii au crezuto disparuta definitiv Traieste in munti salbatici si este cel mai mare rapitor din Europa
Animalul considerat de mulți dispărut a revenit pe teritoriul României. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un animal spectaculos a revenit pe teritoriul României. De la începutul anului și până acum, la noi în țară au fost observate 10 exemplare. Deși mulți credeau că acest animal a dispărut, se pare și-a făcut apariția în mai multe zone ale țării.

Animalul considerat de toți dispărut a revenit pe teritoriul României

După mai bine de jumătate de secol, una dintre cele mai frumoase viețuitoare a revenit pe teritoriul României. Este vorba despre vulturul negru, considerat unul dintre cei mai mari răpitori din Europa.

ADVERTISEMENT

De la începutul anului și până în prezent, pe teritoriul României au fost observate 10 exemplare de vultur negru. Primul a fost observat la începutul lunii ianuarie, în Caraș Severin, iar cel mai recent a fost observat pe data de 8 iunie, în Teleorman.

Până de curând, s-a crezut că vulturul negru a dispărut. Însă, se pare că această specie de răpitor a revenit în România și chiar a stat perioade îndelungate de timp.

ADVERTISEMENT

În Dobrogea, zona unde este cel des zărit, acesta este monitorizat constant. Vulturul negru este inclus într-un program special care are ca scop introducerea acestei specii în Munții Balcani.

Monitorizarea lui constantă are ca scop observarea și analizarea comportamentului. Monitorizarea se face cu ajutorul unui emițător GPS care este urmărit în permanență de specialiști.

ADVERTISEMENT

Vulturul negru este cea mai mare specie răpitoare din Europa

Vulturul negru este cea mai mare specie de răpitor din întreaga Europă. Pe continentul european, cel mai des poate fi zărit în Spania, Bulgaria, Turcia, Grecia sau Franța. Potrivit specialiștilor, cea mai mare pondere a populației de vultur negru se află în Spania.

În Europa există aproximativ 3.000 de perechi de vultur negru. Specialiștii spun că această specie are un rol esențial în prevenirea apariției anumitor boli. Explicația este una simplă.

ADVERTISEMENT

De obicei, vulturii negrii se hrănesc cu animale moarte. Consumându-le la timp, carcasele animalelor moarte nu au timp să dezvolte bacterii care să ducă la infectarea oamenilor.

Preferatele vulturilor negri sunt cadavrele de oi moarte. Însă, în unele cazuri, aceștia mănâncă și animale mici moarte, dar și reptile, alte animale sau insecte.

ADVERTISEMENT