News

Credite cu dobânda plătită de stat. Decizia guvernului: cine sunt românii care pot aplica

Guvernul intenționează să mărească, în acest an, plafonul maxim pentru creditele bancare garantate de stat. Acestea se adresează doar unei anumite categorii de români.
23.04.2023 | 20:58
Credite cu dobanda platita de stat Decizia guvernului cine sunt romanii care pot aplica
Băncile oferă credite pentru care statul român plătește dobânda / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Un credit bancar reprezintă o obligație importantă, pe care debitorul și-o asumă timp de mai mulți ani. Tot mai mulți români au dificultăți în a-și plăti ratele din cauza creșterii dobânzilor.

Cine poate solicita un credit cu dobânda plătită de stat

Există, însă, o categorie de români care nu au grija creșterii ROBOR. Nu mulți sunt cei care știu că tinerii au posibilitatea de a contracta un credit bancar garantat de stat. Cel mai important detaliu legat de acest tip de împrumut: statul plătește dobânda.

ADVERTISEMENT

Studenții și familiile tinere sunt categoriile care pot solicita un astfel de credit, pe modelul țărilor occidentale care oferă de mulți ani astfel de oportunități. Banii pot fi folosiți pentru a acoperi costurile studiilor, pentru nuntă sau pentru diverse alte cheltuieli.

Studenții pot obține până la 10.000 de euro, de la bancă

Studenții pot solicita până la 10.000 de euro (50.000 de lei) prin programul Student Invest. În afară de taxa de școlarizare, studenții pot solicita credit cu dobândă plătită de stat pentru plata chiriei din timpul facultății sau cheltuieli de transport la evenimente care țin de educația lor.

ADVERTISEMENT

Banii trebuie restituiți în 10 ani, iar rata ajunge la 400 de lei pe lună. Nu este obligatoriu ca studentul să aibă o sursă de venit. Dacă acesta nu este angajat, el poate veni la bancă cu un codebitor, indiferent dacă este vorba de o rudă sau un prieten.

Guvernul vrea să crească plafonul maxim pentru creditele cu dobânzi plătite de stat

Celălalt program se numește Family Start și se adresează familiilor tinere. Aici, plafonul este de 15.000 de euro (75.000 de lei).

ADVERTISEMENT

Pentru a obține un credit pe 10 ani, cel puțin unul dintre aplicanți trebuie să fie angajat și să aibă un venit regulat. În acest caz, rata este de aproximativ 700 de lei pe lună.

Băncile condiționează creditele pentru tineri cu aceleași criterii folosite în celelalte dosare de împrumut. Astfel, pentru a fi declarat eligibil, solicitantul trebuie să aibă un istoric favorabil în biroul de credit și să nu se apropie de gradul maxim de îndatorare, informează Observator.

ADVERTISEMENT

În 2023, guvernul intenționează să mărească plafonul maxim pentru creditele cu dobândă plătită de stat. Astfel, pentru studenți, creditul maxim ar putea fi crescut la 15.000 de euro (75.000 de lei) iar pentru familii, acesta ar putea ajunge la 30.000 de euro (150.000 de lei).

ADVERTISEMENT