Au apărut iarăşi CREDITELE „DOAR CU BULETINUL”! Ce ŞANSE ai să le obţii

Creditul „doar cu buletinul” este, din nou, produsul pe care îl promovează tot mai multe bănci. Surprinzător, dacă în perioada pre-criză a fost vehiculul prin care au acordat cele mai multe...
02.07.2015 | 09:00
Au aparut iarasi CREDITELE DOAR CU BULETINUL Ce SANSE ai sa le obtii
ADVERTISEMENT

Creditul „doar cu buletinul” este, din nou, produsul pe care îl promovează tot mai multe bănci. Surprinzător, dacă în perioada pre-criză a fost vehiculul prin care au acordat cele mai multe credite nepeformante, acum, băncilefac o selecţie „la sânge” în rândul debitorilor. Mai precis, înainte de a-l acorda, băncile verifică clienţii în bazele de date ale ANAF, unde pot urmări evoluţia veniturilor.

Dosarul de credit: doar cererea şi copia după buletin

Atuul produsului este simplitatea. Pentru acordarea creditului de consum sau a cardului de credit, clientul trebuie să depună la bancă un dosar care include doar cererea şi copia după buletin. Raiffeisen şi BRD sunt două din băncile mari care au aceste împrumuturi. Pe piaţă, polonezii de la Idea Bank au lansat însă produsul. Datorită colaborării cu Fiscul, în baza căruia pot verifica veniturile, clienţilor nu li se mai solicită fişele fiscale. Pentru a avea acces la informaţiile ANAF, solicitanţii trebuie să îşi dea însă acordul în scris. „Colaborarea cu ANAF se realizează atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, pentru toate tipurile de credit, rezultând o reducere substanţială a timpului de răspuns la solicitarea clientului”, a declarat, pentru EVZ, Marilena Popovici, Director executiv, Administrarea Reţelei de Distribuţie a BRD. Pentru acordarea acestuia nu este nevoie de un schimb de date între bancă şi ANAF, ci banca poate accesa direct baza de date a Fiscului.

ADVERTISEMENT

„Interogarea bazei ANAF se realizează cu acceptul prealabil al clientului. Clientul vizitează banca o singură dată pentru contractarea creditului – solicitare, analiză, acordare”, a completat reprezentantul BRD. Pe data de 8 iunie, Raiffeisen Bank a lansat creditul oferit doar pe baza actului de identitate. În mai puţin de două săptămâni, banca acordase deja 3.000 de împrumuturi, a declarat, pentru EVZ, Mihai Răuţă, director executiv, Risc Retail, în cadrul Raiffeisen Bank. Valoarea medie a unui credit de nevoi personale este de 15.000 de lei.

1-2 zile pentru acordare

“Pentru clienţi, noul sistem de colaborare dintre bănci şi ANAF este avantajos deoarece nu mai pierd timp şi accesează creditul mult mai repede”, a comentat, pentru EVZ, Traian Stancu, director de operaţiuni al brokerului de credite Kiwi Finance. „Practic, interogarea în baza Fiscului se realizează în circa 1-4 ore, iar clientul poate primi banii în cont în una sau două zile”, a mai spus Stancu. Potrivit acestuia, prin colaborarea cu Fiscul, banca elimină posibilitatea de fraudă, respectiv ca un client să declare, de comun acord cu angajatorul, pe adeverinţa de venit, sume mai mari pentru a avea acces la un împrumut mai mare. De aceea, deşi pare un credit simplu, este de fapt mai greu de accesat de clienţii care ar dori să fraudeze.

ADVERTISEMENT

Cum analizează băncile

Istoricul clienţilor, dar şi starea în care se află compania în care lucrează sunt hotărâtoare pentru acordarea creditului. „Dacă lucrezi la o companie în insolvenţă, contează despre ce fel de companie este vorba. De exemplu, companii mari precum Hidroelectrica, Poşta Română sau CFR par că oferă un loc de muncă cât de cât stabil. Dacă lucrezi însă la un SRL în insolvenţă, mai greu iei credit”, a comentat reprezentantul altei firme de brokeraj. Hotărâtoare, pe lângă istoric, este şi meseria practicată. „Dacă este un informatician, de exemplu, aproape că nu mai contează locul de muncă”, a mai spus specialistul. Pentru a avea şanse mai mari, un client trebuie să mai fi luat credit până acum – astfel are un istoric pe care banca îl poate studia. Şi, deşi poate părea ciudat, creditele de valoare mai mare, pentru locuinţă, pot fi mai uşor de accesat decât unul negarantat, tocmai pentru că în cazul primului există garanţia. În ultimul timp, tot mai puţini clienţi s-au încadrat în criteriile impuse de bănci, aşa că unele au devenit mai flexibile. De exemplu, „o bancă mare a acceptat, recent, să acorde unui client executat silit acum doi ani, un nou credit”, a mai spus brokerul. De altfel, clienţii pot fi mai uşor acceptaţi de o bancă mare, care are un sistem general de scoring şi nu aplică analiza particularizată pe client, aşa cum fac băncile de dimensiuni mai reduse.

Sursa: evz.ro

Tags: