Fotbal international

Creierul din spatele proiectului Superliga Europei! Cine este bancherul în care Florentino Perez are încredere oarbă

21.04.2021 | 23:59
Creierul din spatele proiectului Superliga Europei Cine este bancherul in care Florentino Perez are incredere oarba
ADVERTISEMENT

Superliga Europei a fost proiectul care a împărţit lumea fotbalului în două pentru 48 de ore, iar în spatele ideii a stat un bancher în care Florentino Perez are încredere oarbă. FANATIK îţi prezintă cine a fost creierul competiţiei care a pus pe jar FIFA, UEFA şi marile campionate din Europa.

Anas Laghrari este un nume care spune foarte puţine microbiştilor din întreaga lume, însă el este cel care a schiţat Superliga Europei, competiţia care a scandalizat întreaga planetă. Planul nu a fost unul făcut de pe o zi pe alta, totul pornind în 2015, când bancherul de origine marocană i-a prezentat ideea lui Florentino Perez.

ADVERTISEMENT

Anas Laghrari, creierul din spatele proiectului Superliga Europei. Îl cunoaşte pe Florentino Perez de ani buni

Florentino Perez îl ştie pe Anas Laghrari încă de când bancherul era doar un puşti. Tatăl acestuia l-a cunoscut pe şeful lui Real Madrid încă din timpurile când omul de afaceri spaniol făcea bani grei din construcţii. Anas a intrat rapid în cercul lui Perez, după ce şi-a făcut ucenicia într-o bancă din Franţa.

Ajuns în Spania, Anas Laghrari a pus pe picioare compania Key Capital, care tranzacţionează active pe piaţa financiară. Cinci ani mai târziu, în 2015, bancherul a venit cu primul proiect al Superligii Europei, iar Florentino Perez a fost omul perfect căruia îi putea prezenta ideea.

ADVERTISEMENT

Între timp, până la înfiinţarea Superligii Europei, Anas Laghrari l-a ajutat pe Florentino Perez în două afaceri colosale. Prima, când Atlantia şi Grupul ACS, al cărui preşedinte e boss-ul lui Real Madrid, au cumpărat operatorul Abertis, afacere de 16.500.000.000 de euro. A doua, marocanul a ajutat la atragerea finanţării modernizării stadionului “Santiago Bernabeu”. Suma, un nimic: 570.000.000 de euro.

Când ideea Superligii Europei a început să prindă contur, Anas Laghrari şi-a adus din nou un aport capital. Bancherul a convins gigantul JP Morgan să acorde un împrumut de 3.250.000.000 de euro pentru startul competiţiei, bani care urmau să ajungă la cluburile fondatoare, câte 264.000.000 de euro pentru fiecare echipă.

ADVERTISEMENT

Creditul urma să fie amortizat în 23 de ani, însă totul a picat marţi seară, când Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Liverpool au dat tonul ieşirii din Superliga Europei.

Cum a fost răsplătit Anas Laghrari pentru ideea proiectului

După înfiinţarea Superligii Europei, granzii şi-au împărţit rolurile. Florentino Perez a devenit preşedintele competiţiei, în timp ce Andrea Agnelli (Juventus), Joel Glazer (Manchester United), John W. Henry (Liverpool) şi Stan Kroenke (Arsenal) au primit rolurile de vicepreşedinţi. “Presi” nu l-a uitat pe Anas Laghrari şi i-a oferit funcţia de secretar general.

ADVERTISEMENT

Nu a fost singura recompensă primită de Anas Laghrari. Echipa bancherului marocan trebuia să se ocupe de vânzarea drepturilor TV a Superligii Europei, de unde ar fi trebuit să vină miliardele care urmau să ţină în viaţă proiectul megalomanic.

“Super Liga este o competiţie pe care toată lumea vrea să o vadă, care va face oamenii să viseze, care poate aduce tinerii la un fotbal intrat în nebunia transferurilor şi a banilor”, spunea Anas Laghrari în interviul pentru Le Parisien, primul din calitatea de secretar general al Superligii Europene.

Superliga Europei s-a destrămat în 48 de ore

Prostestele fanilor şi presiunile venite din diverse direcţii au dus la destrămarea Superligii Europei, la 48 de ore de la înfiinţare. Manchester City a fost primul club care şi-a anunţat ieşirea, iar demersul a fost copiat de Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United şi Tottenham.

Au urmat dezertările lui AC Milan, Inter, Juventus şi Atletico Madrid. Singurele rămase pe metereze au fost Barcelona, după ce Joan Laporta a anunţat că fanii-socios ar trebui să voteze dacă echipa trebuie să intre sau nu în Superliga Europei, şi Real Madrid, însă competiţia a fost suspendată.

“Superliga Europei este convinsă că statutul curent al fotbalului european trebuie să se schimbe. Având în vedere circumstanțele actuale, vom parcurge pașii necesari pentru a restructura proiectul, mereu având în vedere scopul de a le oferi fanilor cea mai bună experiență posibilă și, în același timp, de a mări plățile care revin întregii comunități a fotbalului”, a fost anunţul Superligii Europei.

ADVERTISEMENT