News

Cresc cazurile de COVID-19 în România! Ce spune Valeriu Gheorghiță

Cresc cazurile de COVID-19 în România, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță
24.07.2021 | 12:13
Cresc cazurile de COVID19 in Romania Ce spune Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a transmis că se simte o ușoară creștere a cazurilor de coronavirus în România. De asemenea, acesta a subliniat că aproape 90% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 sunt nevaccinate.

Mai mult decât atât, 91% dintre decese sunt la persoane care nu au primit nicio doză de vaccin. Sunt statistici ferme pe care coordonatorul campaniei de vaccinare le-a prezentat.

ADVERTISEMENT

Cresc cazurile de COVID-19 în România!

“Ceea ce am observat în ultimele patru săptămâni din cazurile nou diagnosticate, aproape 90% sunt diagnosticate în rândul persoanelor nevaccinate, iar în ceea ce priveşte decesele, peste 91% sunt la persoanele care nu au fost vaccinate cu nicio doză.

Tocmai de aceea în momentul acesta este important să ne protejăm mai bine prin vaccinare. Este soluţia sigură, soluţia eficientă prin care noi putem să ne controlăm situaţia epidemiologică la nivelul fiecărui judeţ şi la nivel naţional.

ADVERTISEMENT

În condiţiile în care nu vom avea o rată crescută de imunizare în rândul populaţiei, evident că riscăm să avem o creştere importantă a numărului de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, acesta a ținut să tragă și un semnal de alarmă. Gheorghiță a precizat că în România există în continuare un număr mare de persoane care nu au primit nicio doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

“Avem în continuare un număr mare care încă nu s-a vaccinat. Este momentul ca cei tineri să sprijine populaţia vulnerabilă, să îi aducem la vaccinare, să îi programăm şi să putem în felul acesta să ne protejăm mai bine pentru perioada următoare.

Este clar că în România avem o tendinţă la acest moment de creştere a numărului de cazuri. Sperăm ca această creştere să fie una lentă, să nu fie exponenţială şi să putem să ne adaptăm încât să nu existe o presiune crescută asupra sistemului de sănătate”, a mai spus preşedintele CNCAV.

ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva SARS CoV-2, a ținut să explice că deşi numărul anticorpilor scade, după o perioadă de la vaccinare, acest lucru nu înseamnă şi scăderea protecţiei în faţa virusului.

”Scăderea anticorpilor este un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice tip de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei, pentru că pe de o parte, noi când facem aceste analize obişnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei spike şi nu acei anticorpi neutralizanţi care sunt de fapt importanţi oentru protecţie, pentru neutralizarea virusului.

Avem răspuns imun de tip celular şi mai avem răspuns imun de memorie. Practic, la reîntâlnirea cu agentul, cu microorganismul, în speţă cu virsului SARS CoV-2, organismul nostru produce într-un timp foarte scurt anticorpi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă

Acesta a adăugat că protecţia vaccinurilor, înclusiv în faţa variantei Delta, este de peste 90 la sută. ”Persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice şi unii pot să dezvolte, sunt situaţii rare, dar sunt cazuri în care poţi să dezvolţi o formă destul de serioas se îmbolnăvire, dar datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecţie de peste 90 la sută faţă de riscul de internare şi de deces, indiferent de tipurile de vaccin de care vorbim”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT