News

Pensiile din România se majorează cu 3%. Raluca Turcan: ”Nu ne permitem majorarea cu 40%”

14.01.2021 | 23:26
Pensiile din Romania se majoreaza cu 3 Raluca Turcan Nu ne permitem majorarea cu 40
ADVERTISEMENT

Cresc pensiile în România! Din păcate pentru milioane de pensionari, procentul nu este cel de 40%, ci unul mult mai mic. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Oficialul Guvernului Cîțu a afirmat, joi, că sistemul de pensii din România nu este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor. Ar fi vorba despre aproape 5 milioane de pensii, fapt care ar pune la grea încercare casele de pensii.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește procentul de 40%, stabilit printr-o lege votată de Parlament în 2020, considerată ulterior constituțională de CCR, Turcan spune că România nu-și permite o astfel de mișcare din buget.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunț important: pensiile cresc cu 3%

În 2021, pensiile din România vor avea o creștere. Din păcate, majorarea va fi una infimă, iar recalcularea aproape imposibilă. Raluca Turcan a anunțat că pensiile vor crește sigur în acest an cu rata inflației, adică 3%.

ADVERTISEMENT

”Pensiile vor crește cu cel puțin rata inflației, dar îmi doresc ca această măsură să fie completată de recalcularea pensiilor. Nu ne permite majorarea pensiei cu 40%.

În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte.

ADVERTISEMENT

Asta pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine”, a spus Raluca Turcan, joi seara, potrivit Știripesurse.

Ce spune Turcan de recalcularea pensiilor

Raluca Turcan a mai declarat și că ar fi necesară o suplimentare de personal pentru ca procesul recalculării pensiilor să se încheie mai repede.

ADVERTISEMENT

”Vom recalcula pensiile astfel încât să aibă la bază principiul contributivității și o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung: contributivitate, echitate și sustenabilitate, sunt cele trei principii pe care le vom respecta.

Aș vrea să nu semănăm panică și neîncredere în oameni. La începutul anului trecut erau calculate restanțe de aproximativ 20.000 de dosare restante. Avem 20 de dosare dificile și 70 de dosare în lucru. Există capacitatea de efort puternic pentru a recalcula dosarele de pensie.

Dacă suplimentăm personalul, vom reuși să finalizăm procesul de recalculare a pensiilor”, a mai declarat Raluca Turcan, joi seară.

ADVERTISEMENT