News

Cresc rezervele de stat ale României. Achiziții de alimente în valoare de zeci de milioane de lei. Ce vom mânca în caz de calamitate sau război

Statul român a achiziționat produse alimentare în valoare de zeci de milioane de lei. Sute de mii de conserve vor intra în perioada următoare în rezerva națională
23.10.2022 | 14:00
Cresc rezervele de stat ale Romaniei Achizitii de alimente in valoare de zeci de milioane de lei Ce vom manca in caz de calamitate sau razboi
Cresc rezervele de stat ale României, statul cumpără mâncare. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România încearcă să se protejeze în cazul unei eventuale crize alimentare, criză generată de contextul politic de pe continent. Mai exact, războiul din Ucraina a făcut ca guvernanții conduși de Nicolae Ciucă să își îndrepte atenție și spre rezerva de stat. Astfel, zeci de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru cumpărături imediate.

Ce vor mânca românii în caz de criză alimentară, calamitate sau război

Aproape 4,5 milioane de euro merg pe la diferite fabrici de conserve care s-au înscris la licitația publică anunțată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Întreaga cantitate achiziționată este împărțită pe mai multe loturi.

ADVERTISEMENT

Astfel, în primele 40 de tranșe, România cumpără cel mult 39.999 de mii de kilograme de conserve din carne de porc în suc propriu, pentru fiecare lot în parte. Abia în lotul 40, Administrația a solicitat maxim 40.003 de conserve din același produs.

Următoarele pe listă sunt conservele din pateu de ficat, obligatoriu de porc. Vor fi achiziționate maxim 40.000 de kilograme fiecare lot în parte și vorbim de 39 de loturi diferite. Aceeași cantitate va intra în rezerva de stat, în nu mai puțin de 19 tranșe, dar conserve din carne cu legume (ciorbă).

ADVERTISEMENT

Vom avea și felul 2 pentru că statul cumpără și sute de mii de kilograme de conserve din carne cu legume (tocană), cantitate împărțită și ea pe mai multe loturi.

Ce se află în rezerva de stat a României

Vă readucem aminte că statul român păstrează în mai multe locuri și depozite, pentru situații considerate excepționale, alimente, grâne, rezerve de carburanți, medicamente și chiar haine. De altfel, din această cantitate s-a folosit serios în momentul în care, în România, au început să intre zeci de mii de refugiați din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În ciuda cumpărăturilor recente, autoritățile n-au ezitat o clipă și au explicat că nu există deloc motive de panică. Guvernanții au transmis de fiecare dată că sunt stocuri suficiente din mai multe alimente. Astfel, diferite conserve de carne sau legume, dar și ulei, orez, zahăr, mălai și făină s-ar afla în cantități impresionante în rezerva de stat.

De asemenea, Administrația este obligată să asigure la nevoie corturi, paturi, saltele, perne, apă plată sau apă minerală.

ADVERTISEMENT

Când pot fi folosite rezervele de stat ale României

De remarcat că toate aceste provizii sunt atent gestionate și nu pot fi folosite în orice condiții. Există o lege a rezervelor de stat care presupune uzitarea stocurilor numai în situații excepționale. Vorbim despre protecția oamenilor, a economiei, dar și în apărarea țării, dacă ne raportăm la calamități naturale, război, atentate teroriste sau epidemii și pandemii.

Se știe că există mai multe companii private care se ocupă de administrarea depozitelor. Acestea sunt obligate prin contract să verifice periodic termenul de valabilitate. Pe lângă vânzare – cumpărare, România are posibilitatea și a unui schimb de produse.

Astfel, la puțin timp după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, statul român a semnat un acord cu Polonia, înțelegere care presupune ca în condiții de criză, cele două țări să se susțină reciproc și să-și ofere întâietate la schimbul de produse din rezervele de stat.

Când a apelat România la rezervele de stat

Pe lângă ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, statul român a mai avut momente recente în care a umblat în rezerva de stat. În debutul pandemiei de coronavirus, după ce a fost instituită stare de urgență națională, Administrația a trimis paturi, saltele, lenjerii de pat, alimente și medicamente către mai multe unități medicale.

De asemenea, în luna aprilie a anului 2020, după ce în Azuga, Prahova au avut loc mai multe alunecări periculoase de teren, ANRSPS a dispus toate măsurile pentru a veni în sprijinul persoanelor sinistrate, prin acordarea de ajutoare umanitare.

Din rezerva de stat au fost asamblate mai multe construcții modulare, destinate cazării persoanelor sinistrate și transportul lor către cea mai apropiată unitate medicală.

ADVERTISEMENT
Tags: