News

Cresc salariile a milioane de români. Categoriile de angajați care vor avea majorări cu până la 20%

Cresc salariile a milioane de români, în 2023. În acest an, mai multe categorii de angajați vor avea venituri majorate cu până la 20%.
25.03.2023 | 15:04
Cresc salariile a milioane de romani Categoriile de angajati care vor avea majorari cu pana la 20
Cresc salariile a milioane de români. Ce categoriile de angajați care vor avea majorări cu până la 20% în 2023. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cresc salariile a milioane de români. Vestea excelentă pentru cetățeni vine din direcția sectorului privat. În acest an, majoritatea companiilor anunță că vor crește veniturile cu până la 20%.

Cresc salariile a milioane de români. Ce categoriile de angajați care vor avea majorări cu până la 20% în 2023

Debutul anului 2023 a venit cu o majorare în ceea ce privește salariul minim pe economie și salariul minim în construcții. Anul în curs va aduce și alte importante creșteri pentru sectorul privat.

ADVERTISEMENT

O cercetare sociologică realizată recent de una dintre cele mai mari platforme de recrutare a forţei de muncă din România arată că veniturile din unele sectoare vor avea creșteri importante. Vorbim aici de domeniul bancar, telecomunicațiile, resursele umane sau agricultura.

Majoritatea românilor cu joburi în aceste domenii ar putea avea salarii mai mari cu până la 20%. Nivelul cu care cresc salariile în acest an va fi diferit de la o companie la alta.

ADVERTISEMENT

Astfel, e important de subliniat că nu toate salariile vor creşte, după cum arată acelaşi sondaj. Astfel, aproximativ 6 din 10 angajatori au în plan să mărească veniturile salariaţilor din subordine.

Dacă circa 25% dintre angajatori anunță majorări de cel mult 5%, peste o treime spun că își pot permite măriri cuprinse între 5 și 10%, arată sondajul eJobs citat de Euronews. Există și o serie de companii din țară, mai exact 1 din 5, care vor să crească veniturile cu până la 20%. Aproximativ 1 din 10 vor avea grijă să acopere creșterea prețurilor, potrivit studiului citat.

ADVERTISEMENT

Cele mai recente date de la BNR spun că, în prezent, inflația din România a ajuns la 15,5%. Potrivit prognozei Băncii centrale, este de așteptat să se reducă treptat până la 7%, la finele anului. Sondajul amintit mai sus a fost realizat în luna februarie, pe un eșantion de 130 de companii.

Ce salarii au crescut în România de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianurie 2023, în România a crescut salariul minim la 3.000 de lei brut, de la 2.550 lei. De subliniat că, potrivit Ordonanței trenuleț, 200 de lei nu sunt taxați. În același timp, salariul minim din cadrul firmelor de construcții s-a majorat de la 3.000 de lei brut la 4.000 de lei brut.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, în iunie 2022, numărul de salariaţi activi din România era de 5,71 milioane persoane. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi erau din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrau la stat.

ADVERTISEMENT
Tags: