News

Crescătorii de albine, solicitare în Parlament pentru verificarea mierii vândute de marii retaileri! Mierea românească, zero șanse în fața borcanelor UE și non UE aduse din Ucraina sau China

27.03.2020 | 13:54
Crescatorii de albine solicitare in Parlament pentru verificarea mierii vandute de marii retaileri Mierea romaneasca zero sanse in fata borcanelor UE si non UE aduse din Ucraina sau China
ADVERTISEMENT

Crescătorii de albine au făcut o solicitare în Parlament pentru verificarea mierii vândută de marii retaileri! Apicultorii sunt supărați de ceea ce se întâmplă în domeniul lor și spun că mierea românească nu are nicio șansă în fața borcanelor etichetate UE sau non UE.

Crescătorii de albine, solicitare în Parlament pentru verificarea mierii vândută de marii retaileri!

Culmea, lucrul acesta se întâmplă cu acordul autorităților. Oamenii spun că legea permite tuturor să amestece mierea din străinătate, una nu o dată descoperită departe de calitățile necesare, cu miere autohtonă.

ADVERTISEMENT

Produsul rezultat este etichetat drept miere românească și comercializat fără probleme în magazine la prețuri mult mai atractive pentru cumpărători. În felul acesta, oamenii nu au de unde să știe ce cumpără, spun apicultorii, dezamăgiți de întreaga situație.

Mierea românească, zero șanse în fața borcanelor UE și non UE aduse din Ucraina sau China

„Din nefericire, legea le permite să vândă mierea de afară într-un amestec de 15 la sută cu mierea noastră, ca și cum ar fi din România. Apoi, pe borcan apare miere UE și non UE”, a spus exclusiv pentru FANATIK, unul dintre proprietarii Stupinei Ivan.

ADVERTISEMENT

Nu este pentru prima dată când apicultorii români se plâng că întâmpină probleme cu vânzarea mierii din cauza importurilor provenite din afara spaţiului comunitar la preţuri reduse. Marii retaileri preferă să comercializeze mierea din import care ajunge pe rafturi la un preț bun chiar și după adaosul magazinului.

Apicultorii solicită acum și o schimbare a legii etichetării, în așa fel încât amestecul de miere să fie permis numai dacă se va scrie ţara de provenienţă şi procentul de participare la amestec.

ADVERTISEMENT

Până atunci, mierea noastră se vinde la kilogram în țări ceva mai dispuse și deschise la minte. Nu neapărat și la buzunare pentru că beneficiază din plin de situația din România.

„Viața de apicultor este foarte frumoasă. Din păcate, nu ne poate susține pe întreaga perioadă a anului pentru că suntem obligați să vindem 80 la sută din miere en gros și doar 20 la sută reușim să vindem local.

ADVERTISEMENT

Întreaga cantitate de miere pe care o producem este foarte apreciată, în special în Germania, unde vindem cam 80 la sută pe un preț cuprins între 2 euro și 4 euro pe kilogram. Local, mierea se vinde între 20 de lei (polifloră, rapiță și tei) și 35 de lei (salcâmul)”, a mai spus unul dintre cei doi frați care dețin Stupina Ivan.

„Din 2012, de când ne ocupăm de apicultură, am avut 7 controale de la APIA, iar o parte din inspectori, în special cei care stau la birou, parcă încearcă să ne pună bețe în roate în loc să ne ajute”, a adăugat bărbatul.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT