News

Crește EURO!? La ce valoare ar ajunge în 2020 moneda europeană

31.07.2019 | 13:41
Creste EURO La ce valoare ar ajunge in 2020 moneda europeana

Situația economică a țării noastre a reprezentat de-a lungul timpului una dintre cele mai importante preoupări pentru societatea civilă, întrebarea de pe buzele tuturor fiind legată de valoarea la care ar putea ajunge moneda europeană pe termen mediu și scurt. Chiar dacă se pot pronunța cu exactitate, specialiștii vin cu precizări importante în acest sens, iar veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare.

Euro ar putea crește semnificativ până în 2020

Mai concret, analiștii financiari de la CFA România anticipează o depreciere semnificativă a monedei naționale în raport cu euro, în decursul a 12 luni. Dacă aceste suspiciuni se confirmă, românii vor ajunge să plătească cel puțin 4,83 lei pentru un euro, în codițiile în care prețul actual al acestei valute este de 4,73 lei.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 71% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7810, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8262. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (n.r. iulie 2020/iulie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,05%”, anunță reprezentanții CFA România, printr-un comunicat de presă dat publicității recent.

Specialiștii economici estimează o creștere semnificativă a euro până în 2020. Sursa foto: cotidianul.ro
Specialiștii economici estimează o creștere semnificativă a euro până în 2020. Sursa foto: cotidianul.ro

Ce este Indicatorul de Încredere Macroeconomică

Toate aceste date au fost obținute cu ajutorul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, lansat de CFA România în luna mai 2011, cu scopul de a cuantifica toate anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică de la nivelul țării noastre, în decursul unui an.

Totodată, sondajul în baza căruia este calculat acest indicator include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice. „Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA Romania privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA, se arată în informarea transmisă de analiștii economici ai CFA România.