News

Crește numărul oficialilor ruși care îl trădează pe Putin. Cine este omul care îi ajută. A fost ținta unei tentative de asasinat

În ultimele luni, după declanșarea invaziei în Ucraina, numărul oficialilor ruși care îl trădează pe Putin a fost în creștere. Vladimir Osecikin este disidentul care îi ajută.
26.01.2023 | 08:59
Creste numarul oficialilor rusi care il tradeaza pe Putin Cine este omul care ii ajuta A fost tinta unei tentative de asasinat
Tot mai mulţi oficiali de la Kremlin fug din Rusia. Vladimir Osecikin este omul care îi ajută. A fost vizat de asasini FSB. Sursa foto: hepta.ro / themoscowtimes.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din 24 februarie până în prezent, o serie de oficiali politici sau militari, precum și oligarhi, au criticat decizia lui Vladimir Putin de a declanșa invazia în Ucraina.

Tot mai mulţi oficiali de la Kremlin fug din Rusia. Vladimir Osecikin este omul care îi ajută. A fost vizat de asasini FSB

În aceeași perioadă, în Rusia au avut loc și o serie de decese suspecte în rândul acelorași categorii sociale. În paralel, există și mulți oficiali ruși care fug în Occident.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost dezvăluit, recent, de Vladimir Osecikin, un disident rus care a fugit în Franţa încă din 2015.

El dezvăluie în presa americană că un număr tot mai mare de ruși cu rang important în stat dezertează în Vest. Aceștia sunt nemulţumiţi de agresiunea Kremlinului din țara vecină. Osecikin a declarat într-un interviu pentru CNN că foşti generali şi agenţi de informaţii se numără printre ei.

ADVERTISEMENT

Disidentul rus afirmă că în fiecare zi sunt oameni din țara sa natală care îi cer ajutorul.

Printre ei sunt mulţi sunt soldaţi de rang inferior, dar și persoane cu funcții înalte la Moscova. Osecikin dezvăluie că, în ultimele luni, i-a ajutat să fugă din Rusia pe un fost ministru al guvernului de la Moscova şi un fost general rus de trei stele.

Jurnaliștii de la CNN au verificat cele spuse de disidentul rus. Americanii au confirmat până acum identitatea unui fost ofiţer FSB şi a unor mercenari Wagner fugiți din Rusia.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent, în această lună, Osecikin este cel care a ajutat un fost comandant Wagner să ajungă în Norvegia pentru a cere azil. Fostul luptător a refuzat să îşi reînnoiască contractul cu grupul de mercenari și se temea că va fi ucis.

Cine este Vladimir Osecikin. A scăpat ca în filme de o tentativă de asasinat

Vladimir Osecikin a fondat site-ul Gulagu.net, în 2011. Acesta este un ONG rus care luptă pentru drepturile omului. Aici sunt prezentate abuzurile din sistemul penitenciar din Rusia.

ADVERTISEMENT

În 2022, bărbatul s-a remarcat în presa internațională după ce a publicat mai multe întâmplări șocante din închisorile ruse.

Aceste dezvăluiri l-au pus pe o listă de ”infractori căutați” de către regimul de la Kremlin. De altfel, pe numele acestuia s-a emis un mandat de arestare în absență

Încă din 2015, Vladimir Osecikin a cerut azil în Franţa. Acum se bucură de protecţie din partea Poliției. El este păzit constant de ofițeri francezi înarmați. Adresa și activitățile familiei sunt ținute secret.

Nu cu mult timp în urmă, pe 12 septembrie 2022, familia sa a fost ținta unei tentative de asasinat ca-n filme. Un lunetist ar fi tras asupra apartamentului său tocmai când, împreună cu soţia şi copiii, se pregătea să ia cina.

”În ultimii 10 ani, fac multe lucruri pentru a proteja drepturile omului şi ale altor persoane. Dar în acest moment, am înţeles că misiunea mea de a ajuta alţi oameni a creat un risc foarte mare pentru familia mea”, a declarat Osecikin pentru CNN.

ADVERTISEMENT