News

Crește numărul vaccinărilor anti-Covid în România. Aproape 18.000 de persoane s-au imunizat într-o zi

România începe să stea mai bine la capitolul vaccinarea anti-Covid. A crescut numărul persoanelor care s-au imunizat.
27.09.2021 | 19:25
Creste numarul vaccinarilor antiCovid in Romania Aproape 18000 de persoane sau imunizat intro zi
ADVERTISEMENT

Numărul românilor care se vaccinează anti-Covid este în continuă evoluție de câteva zile. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, luni, că în ultimele 24 de ore aproape 18.000 de persoane s-au imunizat. Mai exact,  17.986.

Din totalul de 17.986, 15.600 dintre aceștia au administrată prima doză de vaccin sau serul de la Johnson & Johnson, pentru care nu mai este nevoie de rapel, potrivit CNCAV.

ADVERTISEMENT

Reacții adverse în urma vaccinării

De altfel, în urma imunizării, unele dintre cele aproape 18.000 de persoane s-au ales cu 13 reacții adverse. Au fost 5 la Pfizer, două la Moderna și 6 la Johnson & Johnson. Unele dintre ele, adică 72 sunt în curs de investigare.

Până astăzi, avem un total de 5.482.882 de persoane vaccinate împotriva coronavirusului. Alți 5.338.849 au schema completă, adică prima doză și rapelul.

ADVERTISEMENT

Dorința de imunizare a crescut în țară după ce autoritățile au impus certificatul verde în anumite locații: restaurante, săli de spectacole, săli de sport, cinema, teatru, evenimente private precum nunți sau botezuri.

Prin certificatul verde putem demonstra că suntem vaccinați anti-Covid, trecuți prin boală sau testați de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Datorită numărului de români care se prezintă la centrele de vaccinare, România nu ar mai fi penultima țară din UE în ceea ce privește procentul de imunizare, aproape 30%. După noi, Bulgaria se clasează la cei mai puțini cetățeni care s-au vaccinat împotriva SARS-COV 2 până acum.

Autoritățile înăspresc măsurile. Personalul medical urmează să fie obligat să prezinte certificatul verde

S-a pus în practică un proiect de lege prin care cadrele medicale vor fi obligate să prezinte certificatul verde. În caz contrar, li se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile și, ulterior, definitiv.

ADVERTISEMENT

”Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical.

Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății.

Proiectul este, momentan, în faza de analiză. El urmează a fi pus spre dezbatere în Parlament și ulterior, trimis președintelui pentru promulgare.

ADVERTISEMENT