News

Crește prețul energiei electrice de la 1 iulie. Cu cât vor plăti mai mult cei ce nu au trecut în piața liberă

Crește prețul energiei electrice de la 1 iulie. FANATIK vă spune cu cât vor plăti mai mult cei ce nu au trecut în piața liberă
28.06.2021 | 16:32
Creste pretul energiei electrice de la 1 iulie Cu cat vor plati mai mult cei ce nu au trecut in piata libera
ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se află în piaţa concurenţială la finalul acestei luni. Pentru cei care nu sunt, prețul va crește cu 3 – 13% de la începutul lunii iulie.

De la începutul acestui an, prețurile reglementate au fost eliminate. La 1 ianuarie 2021, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, apoximativ 3 milioane, o treime, aveau deja contracte noi semnate.

ADVERTISEMENT

Crește prețul energiei electrice de la 1 iulie. Cu cât vor plăti mai mult cei ce nu au trecut în piața liberă

„În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat,” a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE),  Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

Consumatorilor care nu au semnat un contract concurențial li s-a aplicat un preţ de serviciu universal. Acesta este valabil până la finalul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

„Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul,” a explicat oficialul ANRE.

„Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei,” a adăugat acesta.  Zoltan Nagy-Bege a mai precizat că, începând cu anul 2019, România se confruntă cu un deficit de energie electrică.

ADVERTISEMENT

Țara noastră a devenit importator net. Acest lucru se manifestă din ce în ce mai acut

„România şi-a asumat decarbonarea, trebuie să mergem pe acest drum, vedem că unele condiţii din piaţă ne forţează să facem acest pas. Acum un certificate de CO2 costă peste 50 de euro,” a spus Nagy-Bege.

Cum se poate schimba furnizorul de energie electrică

Pentru a schimba furnizorul de energie electrică cât mai ușor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a pus la dispoziția oamenilor un comparator de oferte. Acesta îi ajută pe oameni să aleagă cea mai bună variantă, în funcție de preferințele și nevoile acestora.

ADVERTISEMENT

Dacă doresc să rămână sub contract cu actualul furnizor, tot ce trebuie să facă e să completeze cererea de contract pusă la dispoziție de acesta. Respectiva cerere se va trimite la furnizor, însoțită de documentele cerute, carte de identitate, act de proprietate sau alte acte care dovedesc dreptul de folosință asupra spațiului care face obiectul locului de consum respectiv.

În cazul în care se dorește schimbarea furnizorului, oamenii trebuie să completeze o cerere de încheiere a noului contract, dar și o notificare privind schimbarea furnizorului. Ambele sunt puse la dispoziție de către furnizori și trebuie transmise către cel ales, alături de documentele necesare.

ADVERTISEMENT