News

Creşte vârsta de pensionare! Oamenii care vor ieşi la pensie la 70 de ani

30.05.2019 | 09:49
Creste varsta de pensionare Oamenii care vor iesi la pensie la 70 de ani

A devenit oficial – creşte vârsta de pensionare și mii de români „se vot putea bucura” de această veste. Astfel, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care mai multe persoane vor  avea ocazia să iasă mai târziu la pensie. Mai exact, este vorba despre actul normativ care modifică Legea privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit proiectului, medicii membri titulari, corespondenţi şi de onoare ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale vor putea lucra din acest moment în sistem până la vârsta de 70 de ani.

Creşte vârsta de pensionare!

“În unităţile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, obligatoriu cetăţeni români, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale și care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani dacă își doresc acest lucru.

Peste această vârstă, medicii, membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale, cetăţeni români, pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, cu modificările şi completările ulterioare.

Creşte vârsta de pensionare! Pensie
Cadrele medicale ar putea să lucreze până la 70 de ani. Sursă foto – facebook

Schimbări uriașe pentru legea pensiilor

De acelaşi drept pot beneficia şi medicii, membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei Române, cetăţeni români“, se arată în lege. De remarcat că până acum, pentru toate categoriile enumerate era obligatorie ieşirea din câmpul muncii mult mai devreme. Potrivit legii, cei care vor să profeseze și peste 70 de ani pot fi menţinuţi în activitate numai cu acordul instituţiei în care lucrează, prin prelungiri anuale, în baza certificatului de sănătate.

Trebuie specificat că în această lună s-a stabilit și că femeile vor putea alege să lucreze până la 65 de ani, indiferent de domeniu, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru lucrul acesta. De asemenea, angajatorul nu va putea îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea.