News

Creștere alarmantă a îmbolnăvirilor de rujeolă. România a raportat 85% din totalul cazurilor înregistrate în UE

România se află în topul țărilor europene cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de rujeolă. 85% din totalul lor se înregistrează chiar în țara noastră
14.04.2025 | 16:20
Crestere alarmanta a imbolnavirilor de rujeola Romania a raportat 85 din totalul cazurilor inregistrate in UE
România a raportat cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă din UE. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sunt tot mai multe cazuri de rujeolă, în ulimul an, la nivel european. În România s-au raportat 85% din totalul cazurilor înregistrate în regiune. Statisticile arată că marea majoritatea a persoanelor afectate nu erau vaccinate.

Cazurile de rujeolă au explodat în România

Statisticile spun că 80% dintre persoanele diagnosticate cu rujeolă în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (UE/SEE), din ultima perioadă, nu erau vaccinate.

ADVERTISEMENT

Alte date recente ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) arată că s-a înregistrat o creștere considerabilă în ultimele 12 luni, în intervalul februarie 2024 – ianuarie 2025, în comparație cu anul precedent. În acest interval, România a raportat 27.568 de cazuri, conform news.ro.

Specialiștii spun că imunizarea cu două doze de vaccin ROR rămâne cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a acestei boli contagioase. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor infectate nu erau vaccinate.

ADVERTISEMENT

Deși în majoritatea țărilor europene mai mult de 90% dintre copiii cu vârsta între 1 și 2 ani sunt vaccinați împoriva rujeolei, țara noastră nu stă bine la acest capitol în momentul de față.

La începutul anilor 2.000, rata de imunizare ajunsese la un nivel record de 98%, arată statisticile Băncii Mondiale. În prezent, după desfăşurarea campaniei guvernamentale „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!”, aproximativ un copil român din patru nu este vaccinat împotriva acestei boli, menționează Monitorul Social, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Datele INSP arată că în mai multe județe, mai puțin de jumătate dintre copii au fost vaccinaţi. Printre zonele cu cele mai scăzute rate de vaccinare se numără Arad (31%), Satu Mare (40%), Suceava (44%), Neamţ (46%), Alba (48%), Argeş (48%) şi Vrancea (49%).

ADVERTISEMENT

„Rujeola a revenit și acesta este un avertisment. Fără rate de vaccinare ridicate, nu există securitate sanitară”, a declarat directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge, citat într-un comunicat în care a îndemnat autoritățile sanitare să își intensifice eforturile de imunizare în comunitățile cu rate scăzute de vaccinare, conform agerpres.ro.