Numărul cazurilor de rujeolă a crescut în 2023 și a ajuns la 10,3 milioane, cu 20% mai mult față de anul precedent, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Experții spun că principala cauză a acestei creșteri la nivel mondial este acoperirea insuficientă a vaccinării. Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, însă poate fi prevenită cu două doze de vaccin.
Cu toate acestea, datele oficiale arată că la nivel mondial peste 22 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin în 2023 și doar 74% dintre minori au beneficiat de schema completă.
Medicii atrag atenția că pentru a preveni izbucnirea unei epidemii de rujeolă este necesară o acoperire vaccinală de cel puțin 95% cu două doze în fiecare țară și comunitate.
Din nefericire, anul trecut 57 de țări au raportat epidemii mari sau perturbatoare de rujeolă, în creștere cu 60%, față de anul 2022.
Se pare că cele mai afectate regiuni de pe glob au fost Africa, Mediterana de Est, Europa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest. Conform rapoartelor OMS, jumătate dintre aceste epidemii mari au fost înregistrate în Africa.
Chiar dacă numărul morților provocate de rujeolă a scăzut cu 8%, față de anul 2022, cele 107.500 de decese raportate în 2023 i-a alarmat pe medici, mai ales că majoritatea erau copii sub 5 ani.
În anumite regiuni, mortalitatea a scăzut datorită accesului la servicii medicale și a stării nutriționale mai bune ale pacienților. Pentru supraviețuitori, în special pentru copiii mici, complicațiile severe precum orbirea, pneumonia și encefalita, rămân în continuare riscuri majore.
Până la finele anului trecut, 82 de țări au reușit să mențină statutul de eliminare a rujeolei, însă obiectivul global de eradicare a acestei boli stabilit în Agenda de Imunizare 2030, este în pericol.
Pentru combaterea acestei crize, specialiștii spun că țările și partenerii globali trebuie să facă eforturi imediate și bine direcționate precum asigurarea vaccinării complete a tuturor copiilor cu două doze de vaccin, îmbunătățirea programelor de imunizare, dar și organizarea campaniilor de vaccinare acolo unde nu există sau nu sunt suficient de performante.