News

Creștere alarmantă a ratei de infectare în Capitală. A urcat la 10,31 la mie

Rata de infectare în Capitală este într-o creștere accelerată . În ultimele 24 de ore s-a ajuns la 10,31 la mie.
05.10.2021 | 10:36
Crestere alarmanta a ratei de infectare in Capitala A urcat la 1031 la mie
ADVERTISEMENT

În ziua precedentă, luni, în Capitală indicele de infectare a fost de 9,64 la mie. Și duminică s-a înregistrat unul record, de 8,98.

Având în vedere situația actuală, rămâne ca locuitorii Bucureștiului să respecte măsurile anti-Covid în vigoare. De exemplu, deplasarea este interzisă, pe timp de noapte, în intervalul 20:00-5:00, pentru persoanele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Reguli actuale anti-Covid în Capitală

În schimb, acestea pot prezenta autorităților o declarație pe propria răspundere, în care să aibă menționat un motiv bine întemeiat, precum acordarea îngrijirii pentru un copil sau persoană în vârstă.

Persoanele vaccinate se pot deplasa fără declarație pe propria răspundere între 20:00-5:00, dar trebuie și ele să atesteze imunizarea prin certificatul verde Covid.

ADVERTISEMENT

Masca, obligatorie în aer liber. În restaurante, doar cei vaccinați

Totodată, așa cum prevăd noile norme, masca este obligatorie și în aer liber. De altfel, doar persoanele imunizate au voie în restaurante, teatre, cinematografe, cafenele, locuri de joacă, nunți sau botezuri sau alte evenimente private.

În privința măștii de protecție, ar putea fi stabilite și unele excepții. Trebuie adoptat în acest sens un ordin de ministru.

ADVERTISEMENT

”La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi.

Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta.

ADVERTISEMENT

Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii.

Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a spus, duminică, Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Doar cei vaccinați pot participa la competițiile sportive. Acces în sălile de fitness doar cu certificat verde

Nici competițiile sportive nu au fost ocolite de regulile anti-Cocid. Doar cei imunizați sau trecuți prin infecția cu coronavirus pot participa, între 5.00 – 24.00 într- o capacitate maximă de 50 %. O altă regulă valabilă este accesul în sălile de sport/fitness doar cu certificat verde.

ADVERTISEMENT