News

Creștere de salarii pentru o parte din bugetari de la 1 iunie. Guvernul răsplătește birocrația din administrație

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune creșterea salariilor în administrație.
25.05.2023 | 14:49
Crestere de salarii pentru o parte din bugetari de la 1 iunie Guvernul rasplateste birocratia din administratie
Ministrul Marius Budăi propune Guvernului majorarea salariilor în administrație/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși Guvernul se confruntă cu o grevă generală a profesorilor din învățământul preuniversitar și cu amenințarea unei greve similare în domeniul sanitar, măririle de salarii preconizate vizează angajații din sectorul administrației, precum funcționarii din ministere, Parlament și președinție, precum și pe cei din instituțiile deconcentrate.

Salariile din administrație cresc la nivelul maxim prevăzut de lege

Ministerul Muncii a publicat pe site-ul propriu un proiect de ordonanță de urgență prin care urmează ca, de la 1 iunie, să fie majorate salariile angajaților prevăzuți în Anexa VIII a Legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public, adică de angajații din familia ocupațională „administrație”.

ADVERTISEMENT

Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare “ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, prevede unicul articol al proiectului de OUG.

La momentul adoptării sale, Legea 153/2017 prevedea un calendar etapizat de majorare a lefurilor angajaților statului, urmând să se ajungă la nivelul maxim prevăzut în anul 2022. Însă în anii care au urmat creșterea salariilor s-a făcut mai lent decât era preconizat inițial, datorită dificultăților financiare cu care s-au confruntat guvernele succesive, amplificate de crize majore, precum pandemia de Covid-19 sau efectele economice globale ale războiului ruso-ucrainean.

ADVERTISEMENT

În nota de fundamentare a proiectului realizată de Ministerul Muncii se spune că salariile au crescut totuși într-un ritm mai accelerat pentru profesori și pentru personalului medical, adică sunt nominalizate categoriile de angajați care, în momentul de față, pun Guvernul în corzi cu revendicările lor.

Majorare de 128,8 milioane pentru șapte luni din 2023

Ultima majorare de salarii care s-a acordat în bloc tuturor bugetarilor a fost implementată de la 1 ianuarie 2023, când cuantumul brut al salariilor de bază /soldelor de funcţie /salariilor de funcţie /indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice s-a majorat cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.

ADVERTISEMENT

Prin ordonanța de urgență care urmează să fie adoptată, salariații din administrație vor primi salariile la nivelul maxim prevăzut de lege, cu precizarea că majorarea nu se referă la angajații primăriilor și consiliilor județene, acesta din urmă având dreptul a-și fixa singure salariile, cu respectarea unei grile orientative.

Apreciem că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe funcțiile prevăzute în Anexa nr.VIII la nivelul valorii nominale prevăzute în legea-cadru, implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

ADVERTISEMENT

Impactul bugetar pentru cele șapte luni din anul 2023 va fi de 128.798.000 lei, urmând ca acesta să crească în următorii ani, până în 2027 inclusiv, la 220.796.000 lei anual. Beneficiari vor fi angajații din aparatul de lucru al Administrației Prezidențiale, al Parlamentului, al Guvernului, al ministerelor, al Academiei Române, al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curții Constituționale, al Consiliului Concurenței, al Curții de Conturi, al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, al Consiliului Național al Audiovizualului, al Consiliului Legislativ, al Casei Naționale de Pensii Publice, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, al Inspecției Muncii, al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și structurilor subordonate, al Autorității pentru Reformă Feroviară, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și unităților subordonate, Avocatului Poporului, Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliului Național al Audiovizualului, Agenției Naționale de Presă Agerpres, Consiliului Economic și Social, Autorității Electorale Permanente, organismelor intermediare pentru programe operaționale, altor organe centrale de specialitate ș.a.

ADVERTISEMENT
Tags: