News

Creştere fără precedent a temperaturilor din România. Vara 2024 a fost mai caldă cu peste o jumătate de grad faţă de media ultimilor 10 ani

România a înregistrat temperaturi mai mari cu peste o jumătate de grad, decât în mod normal, în vara 2024. Climatologii spun că țara este predispusă la fenomene extreme
06.12.2024 | 16:47
Crestere fara precedent a temperaturilor din Romania Vara 2024 a fost mai calda cu peste o jumatate de grad fata de media ultimilor 10 ani
Vara 2024 cea mai caldă din ultimii 10 ani. Foto: freepik.com/ colaj Fanatik

Climatologii spun că România se află sub un risc major când vine vorba de schimbări climatice. Vara 2024 a fost extrem de fierbinte, dat fiind faptul că specialiștii au înregistrat temperaturi medii cu 0,69 grade celsius peste media din intervalul 2011-2020.

România este predispusă la fenomene extreme

Climatologii vorbesc despre valuri de căldură accentuate și secete ca urmare a poziției sale geografice și a caracteristicilor topografice. Specialiștii fac avertizări prin intermediul unui raport și vorbesc despre vara 2024 care a fost cea mai fierbinte din ultimii 10 ani.

„România este deosebit de predispusă la riscuri legate de climă precum valuri de căldură sau secete datorită poziţiei sale geografice şi caracteristicilor topografice. Existenţa Mării Negre şi, mai ales, întinderea Munţilor Carpaţi induc o serie de particularităţi în condiţiile climatice predominante.

Date recente arată că au existat creşteri ale intensităţii şi duratei valurilor de căldură, care s-au întins pe mai multe zile, la scară globală. Tendinţa vine în special în ultimele două decenii şi ştim că viitoarele valuri de căldură vor dura mai mult şi vor avea temperaturi mai ridicate.

Asta arată un nou raport – că la scară globală există o creştere clară a numărului de nopţi şi zile calde şi o scădere a numărului de nopţi şi zile reci”, se menţionează în analiza dată publicităţii de platforma InfoClima.

Potrivit speciliștilor, zonele cele mai predispuse la apariția secetelor, între anii 2011 – 2020, au fost cele situate în partea de vest și în partea de sud-est a țării.

De asemenea, climatologii vorbesc și despre grindina care a afectat mai multe județe din România. Potrivit raportului, există o posibilitate ca furtunile cu grindină să fie mult mai violente din cauza încălzirii atmosferice.

„La începutul acestei veri, grindina a afectat multe judeţe din România precum Harghita, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Iaşi (Răducăneni), provocând pagube însemnate la nivel local. Analiza proceselor fizice care duc la apariţia grindinei ne permit să prognozăm că schimbările climatice şi încălzirea climei vor duce la o posibilă schimbare a furtunilor cu grindină.

Astfel, datorită încălzirii atmosferice, respectiv umidităţii crescute, în viitor vom observa în general mai puţine furtuni cu grindină, dar când acestea se vor produce grindina va fi de mari dimensiuni. Furtunile care produc grindină sunt fenomene severe cu impact mare.

Spre deosebire de temperatură, pentru grindină nu avem observaţii pentru o perioadă suficient de mare de timp astfel încât să putem construi un trend. Din măsurătorile realizate la staţiile meteo ştim că temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,1 grade Celsius faţă de perioada pre-industrială (1850-1900)”, se arată în document.

Cel mai lung și intens val de căldură

Specialiștii au înregistrat, în perioada 31 mai – 31 iulie 2024, cel mai lung și intens val de căldură din istoria recentă. Din cele 62 de zile, 46 au îndeplinit condițiile unui val de căldură, adică în 75% din timpul perioadei date.

Vara 2024 a venit cu temperaturi cu 0,69 grade Celsius peste media perioadei de referință (1991-2020) și a stabilit reccordul din vara anului 2023.