News

Creștere record a prețului grâului de când India a interzis exporturile. Cât valorează acum pe piața internațională

Prețul grâului a început să crească de când India a interzis exporturile din cauza caniculei. La începutul acestei săptămâni a depășit 400 euro pe tonă.
17.05.2022 | 09:14
Crestere record a pretului graului de cand India a interzis exporturile Cat valoreaza acum pe piata internationala
Grâul, tot mai scump. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Grâul a înregistrat un preț record de când India a anunțat că va interzice exporturile cu acest tip de cereale. Luni, pe piața internațională, grâul a ajuns la 438,25 euro pe tonă.

Preț record al grâului la început de săptămână

Prețul grâului de la început de săptămână reprezintă un nou maxim pentru cerealele care se tranzacționează în funcție de valoarea aurului.

ADVERTISEMENT

”Acesta este un record absolut pentru toate scadențele de pe Euronext. Recordul anterior datează din 7 martie 2022, cu grâul închizându-se la 422,50 euro pe tonă”, a declarat brokerul Damien Vercambre pentru AFP, potrivit barrons.com

Totul se întâmplă în contextul în care Ucraina urmează să aibă redusă o treime din producția de grâu, pe fondul războiului cu Rusia, dau de înțeles prognoze ale Departamentului american de agricultură. În 2022, era de așteptat ca Ucraina să devină al treilea livrator de grâu, la nivel global.

ADVERTISEMENT

Autoritățile indiene au explicat că au acționat în oprirea exportului pentru a asigura rezervele necesare populației proprii, dar și pentru a stopa inflația. Analiștii sunt, însă, de altă părere:

”Spre deosebire de Rusia, care a implementat de ani de zile un sistem de cote și taxe la export, India întâmpină, fără îndoială, mai multe dificultăți în a controla volumele exportate”, a mai precizat Damien Vercambre.

ADVERTISEMENT

Ce mesaj au SUA pentru India

SUA speră că India se va răzgândi asupra demersului său. Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, subliniază că decizia țării asiatice va exacerba penuriile alimentare.

”Încurajăm ţările să nu restricţioneze exporturile, deoarece credem că orice restricţii asupra exporturilor vor exacerba penuriile alimentare.

ADVERTISEMENT

India va fi una din ţările participante la reuniunea noastră (joi) din Consiliul de Securitate şi sperăm că, auzind preocupările exprimate de alte ţări, va putea reconsidera această poziţie”, a declarat Linda Thomas-Greenfield, într-o conferință de presă video.

Concret, India a transmis, sâmbătă, că va interzice exportul de grâu în lume, fără să aibă o autorizație specială din partea Guvernului. Autoritățile locale au motivat că producția li s-a micșorat de când a intervenit seceta.

ADVERTISEMENT
Tags: