News

Creștere record a ratei de infectare COVID-19 în București. A ajuns la 9,64 la mie

Rata de infectare în București este în continuă creștere. În ultimele 24 de ore s-a ajuns la 9,64 la mie.
04.10.2021 | 11:58
Crestere record a ratei de infectare COVID19 in Bucuresti A ajuns la 964 la mie
ADVERTISEMENT

În ziua în care în mai multe zone din țară au intrat în vigoare noi restricții anti-Covid, în București s-a ajuns la indicele de infectare de 9,64 la mie. Asta după ce duminică a fost tot unul major, de 8,98 la mia de locuitori.

Printre măsurile anti-Covid actuale este valabilă inclusiv carantina de noapte, în fiecare zi a săptămânii. Acest lucru înseamnă că în intervalul 20:00-50:00 se pot deplasa doar persoanele imunizate, în baza certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Carantină de noapte pentru cei neimunizați

Restul persoanelor, care nu sunt vaccinate, se pot deplasa în intervalul precizat doar în baza declarației pe propria răspundere.

Documentul trebui să conțină un motiv bine întemeiat, precum acordarea asistenței medicale pentru un copil sau persoană în vârstă.

ADVERTISEMENT

Masca obligatorie în aer liber

De altfel, masca este obligatorie și în aer liber. În restaurante, teatre, cinematografe, cafenele, locuri de joacă, nunți sau botezuri sau alte evenimente private, accesul este valabil doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Legat de mască, autoritățile ar putea prevedea anumite excepții.

”La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi.

ADVERTISEMENT

Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta.

Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii.

ADVERTISEMENT

Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Totodată, de când în restaurante au voie să intre doar cetățenii imunizați, patronii au observat cum afacerea le este afectată.

“Ne afectează foarte puternic, ne-a scăzut numărul de oaspeţi cu aproximativ 65%. Sunt foarte mulţi oameni nevaccinaţi în Bucureşti.

Bine că suntem deschişi şi încă putem să funcţionăm”, au fost spusele lui Radu Di, patron restaurante, pentru Observator.

Sunt restricții și pentru cei care vor să ia parte la competiții sportive. În intervalul 5.00 – 24.00 au voie doar cei vaccinați sau trecuți prin boală, ocupând o capacitate maximă de 50 %.

ADVERTISEMENT