News

Creșterea cu 40 la sută a pensiilor, aprobată în comisiile de buget. Lovitură pentru Guvernul Orban

16.09.2020 | 16:49
Creșterea cu 40 la sută a pensiilor, aprobată în comisiile de buget. Lovitură pentru Guvernul Orban
Parlamentarii nu renunță la pensiile speciale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

„Bombă” în Parlamentr, unde comisiile de buget au aprobat majorarea pensiilor cu 40% și au eliminat articolul privind majorarea cu 14%.

Parlamentarii au abrogat, la propunerea PSD, articolul din recrificarea bugetară potrivit căruia pensiile se majorau cu 14%.

ADVERTISEMENT

Așadar, guvernanții vor fi obligați să majoreze pensiile cu 40%, pentru că a rămas în vigoare legea sistemului publi de pensii care prevede majorarea acestora cu 40%.

Pensiile ar trebui majorate cu 40%, în urma unei decizii luate de comisiile de buget

În consecință, punctul de pensie nu va fi majorat cu 14%, în schimb a fost menținută „valoarea punctului de pensie aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Agerpres, comisiile au mai adoptat un amendament propus de PSD, prin care s-au majorat sumele repartizate UAT-urilor cu 1 miliar de lei, în timp ce municipiile reședință de județ vor primi suplimentar 500 de milioane de lei, indiferent de culoarea politică.

Un alt amendament adoptat prevede suplimentarea cu 5.635 milioane de lei în bugetul Camerei Deputaților, pentru a achiziționa echipamente necesare dotării tuturor birourilor parlamentare din teritoriu, atunci când va fi schimbată legislatura.

67 de milioane de lei au fost alocate, de asemenea, pentru Ministerul Agriculturii, bani care vor fi folosiți finanțării Programului de realizare a sistemului național de antigrindină și de creștere a precipitațiilor.

ADVERTISEMENT

În ultimul rând, comisiile au decis să majoreze salariile de bază pentru personalul didactic de predare, așa cum era prevăzut în lege, adică din acest an.

Decizia luată de comisii e o lovitură puternică pentru PNL, în condițiile în care Guvernul Orban a anunțat de nenumărate rânduri că nu își permite să mărească salarii, pensii sau alocații din cauza crizei financiare.

Lupta politică înainte de alegeri se mută în Parlament, acolo unde PSD are majoritatea și încearcă să le forțeze mâna celor din PNL să crească pensiile sau să dubleze alocațiile. Rămâne de văzut cum vor reacționa cei din Guvern, însă e puțin probabil ca pensiile să fie mărite cu 40%, așa cum cere PSD.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri