News

Creșterea prețurilor la gaze, electricitate și certificate de emisii de dioxid de carbon, investigată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a demarat o serie de investigații care vizează creșterea prețurilor la gaze, electricitate și certificate de emisii de dioxid de carbon.
10.11.2021 | 17:25
Cresterea preturilor la gaze electricitate si certificate de emisii de dioxid de carbon investigata de Comisia Europeana
ADVERTISEMENT

Explozia prețurilor la gaze naturale, electricitate și certificate de emisii de dioxid de carbon este investigată de Comisia Europeană (CE).

Comisia Europeană, investigații privind creșterea prețurilor la gaze și electricitate. Ce a descoperit forul de la Bruxelles

Forul de la Bruxelles investighează dacă unele companii au încălcat legislația din domeniul concurenţei, ceea ce ar fi dus la creșterea prețurilor acestor utilități, au afirmat, miercuri, surse europene, citate de Agerpres.

ADVERTISEMENT

”Comisia Europeană a demarat mai multe investigaţii cu privire la activitatea unor companii. Sunt diferite aspecte care se au în vedere: abuzuri de poziție dominantă şi comportamente anticoncurenţiale pe piaţa energetică”, au afirmat sursele menţionate.

În ceea ce privește preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon, executivul de la Bruxelles are suspiciuni că acesta ar fi influențat de mişcări speculative.

ADVERTISEMENT

”Pe de altă parte, există anumite informaţii că ar exista mişcări speculative care ar influenţa semnificativ evoluţia preţurilor de emisii.

Astfel, Comisia a solicitat ESMA (n.r. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe) să analizeze aceste aspecte, iar un raport preliminar ar putea fi gata la mijlocul lunii noiembrie. Urmează ca, până la începutul anului viitor, să fie gata o analiză mai detaliată pentru a vedea exact despre ce este vorba”, au mai precizat sursele europene.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, valoarea pe piață a unui certificat de emisii este de 60 de euro, faţă de 20 de euro, cât era la mijlocul anului trecut.

Inflația în Uniunea Europeană a trecut de 4% în octombrie

Tot în această săptămână, la Comisia Europeană au început ample dezbateri despre creșterea inflației și prețurile la energie.

ADVERTISEMENT

Miercuri, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că inflația din zona Euro va continua să crească în lunile următoare, în principal din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și energiei, dar se preconizează că va scădea treptat în 2022.

Oficialul a adăugat că elementele care contribuie la creșterea inflației ”par a fi de natură temporară” și cauzele acesteia sunt globale: creșterea prețului energiei, în special al gazelor naturale, blocajele în aprovizionare și ”eliberarea cererii reținute pe măsură ce economiile se redeschid”.

”Vom urmări îndeaproape evoluția inflației, inclusiv pentru posibile efecte pe termen lung, și suntem pregătiți să ne ajustam politicile dacă este necesar”, a spus Dombrovskis, conform Business-Standard.

Acesta a mai adăugat că toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor reveni la nivelul lor (nivelurile produsului intern brut din 2019) în acest an sau anul viitor.

ADVERTISEMENT