News

Creșterea salariului minim, o binecuvântare pentru politicieni. Indemnizațiile demnitarilor ar putea crește cu aproape 50%

PSD susține majorarea salariului minim de la 2.250 la 3.000 de lei, însă acesta lucru ar putea aduce cu el o majorare a indemnizațiilor demnitarilor cu aproape 50% față de nivelul actual.
30.08.2022 | 18:13
Cresterea salariului minim o binecuvantare pentru politicieni Indemnizatiile demnitarilor ar putea creste cu aproape 50
Mihai Tudose cere majorarea salariului minim la 3.000 de lei. Colaj Fanatik/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul premier Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, a anunțat că partidul său susține majorarea pensiilor cu 10% și creșterea salariului minim până la 3.000 de lei, însă principalii beneficiari ai majorării salariului minim ar fi demnitarii statului român, ale căror indemnizații sunt calculate în funcție de acest indicator.

Înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, o soluție temporară

Pensiile vor crește cu mai mult de acel procent de 5,7% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10%. Noi spunem mai mult de 10%. Salariul minim de la 2.250 la 3.000 lei, vorbesc de brut și cu o parte de compensare 200 lei pe această diferență pe care să o suporte statul”, a declarat, marți, Mihai Tudose.

ADVERTISEMENT

Un salariu minim brut de 3.000 de lei va aduce un plus câteva sute de lei în buzunarele românilor cu salarii mici, însă pentru demnitari, ar putea aduce un plus de mii de lei. Astfel, indemnizația brută a președintelui ar putea crește de la 24.960 de lei la 36.000 de lei, ceea ce ar fi o majorare de aproape 50%.

Potrivit anexei IX a Legii salarizării în sectorul public, indemnizațiile demnitarilor sunt stabilite pe baza unor coeficienți, iar aceștia sunt înmulțiți cu salariul minim. De exemplu, în vârful ierarhiei se află președintele României care are cel mai mare coeficient, 12, ceea ce înseamnă că indemnizația sa brută va reprezenta salariul minim brut x 12. Șeful statului este urmat de primul-ministru și de președinții Camerei Deputaților și Senatului pentru care coeficientul este de 11,5.

ADVERTISEMENT

La finele anului 2019, guvernul Orban a decuplat calcularea indemnizațiilor demnitarilor de salariul minim brut. Deși acesta a crescut de la 2.080 la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, Guvernul a decis atunci ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate tot în funcție de salariul minim din 2019, de 2.080.

Numai că această decizia nu a fost o decuplare permanentă între indemnizații și salariul minim, primele fiind înghețate la nivelul din 2019 pentru un singur an. Guvernele Cîțu și Ciucă au reînnoit decizia de înghețare pentru indemnizații pentru 2021 și 2022, astfel că acestea sunt calculate în funcție de un salariu minim de 2.080 de lei, deși între timp acesta a ajuns la 2.300. Din punct de vedere legal, prevederile Legii salarizării care legau calculul indemnizațiilor de salariul minim nu au fost abrogate, ci doar a fost amânată actualizarea veniturilor demnitarilor, prin ordonanțe de urgență adoptate anual.

ADVERTISEMENT

Politicienii care vor încasa peste 20.000 de lei pe lună

Fără o nouă ordonanță de urgență a Guvernului prin care să fie din nou înghețată actualizarea indemnizațiilor cu nivelul salariului minim brut, creșterea lefurilor demnitarilor va fi una spectaculoasă întrucât va fi luat în calcul un salariu minim brut de 3.000 de lei. Președintele Klaus Iohannis va ajunge la o indemnizație brută de 36.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că venitul net va fi de 21.060 de lei pe lună, față de 14.600 cât este în momentul de față.

Și premierul și președinții Camerelor vor trece peste pragul de 20.000 lei net pe lună întrucât indemnizația brută va crește de la 23.920 la 34.500, echivalentul a 20.182 lei net. Tot de un coeficient de 11,5 beneficiază și președintele Curții de Conturi. Pe locul 3 ca nivel al salarizării demnitarilor sunt vicepreședinții Camerei Deputaților și Senatului, vicepremierii și vicepreședinții Curții de Conturi care au un coeficient de 10,7, astfel că în cazul în care salariul minim but ajunge la 3.000 de lei, ei vor primi o indemnizație brută de 32.100 lei, ceea ce înseamnă un net de 18.778 lei.

ADVERTISEMENT

De la coeficientul de 10,5, numărul funcțiilor se înmulțește: secretarii și chestorii Parlamentului, miniștrii, consilierii de conturi, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidențiali, Avocatul Poporului și președinții de la Academia Română, Consiliul Legislativ, Consiliul Concurenței, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Autoritatea Electorală Permanentă.

Însă principalul efort bugetar va fi reprezentat de creșterea salariilor aleșilor locali, întrucât toți primarii și viceprimarii vor beneficia de majorarea indemnizațiilor. Cu un coeficient de 10, primarul Capitalei va ajunge la o indemnizație brută de 30.000 de lei (17.550 lei net). Însă creșterea va fi considerabilă și pentru primarii din comunele de până la 3.000 de locuitori, cu o indemnizație de 12.000 lei brut (7.020 lei net).

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii