News

Creșterea numărului utilizatorilor ChatGPT este incredibilă. Lui Facebook i-a luat aproape trei ani să ajungă la acest nivel

Popularitatea de care se bucură aplicaţia ChatGPT dezvoltată de OpenAI este fără precedent, aplicaţia fiind pe cale să depăşească 100 de milioane de utilizatori
13.02.2023 | 16:25
Cresterea numarului utilizatorilor ChatGPT este incredibila Lui Facebook ia luat aproape trei ani sa ajunga la acest nivel
ChatGPT are un succes nemaiîntâlnit de alte aplicaţii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

ChatGPT, un chatbot alimentat de Inteligenţa Artificială, este pe cale să depășească 100 de milioane de utilizatori activi lunar, relatează Yahoo News. Acest lucru înseamnă că ChatGPT a fost îmbrăţişat mai rapid de public decât aplicaţii încă în vogă, precum TikTok sau Instagram.

TikTok a crescut în nouă luni cât ChatGPT în patru

Conform calculelor UBS, aplicaţia TikTok a avut nevoie de nouă luni pentru a ajunge la 100 de milioane de utilizatori activi lunar, în timp ce Instagram a avut nevoie de 30 de luni pentru a atinge același punct de referință. “Datele sugerează că ChatGPT a depășit cifra de 100 de milioane în luna ianuarie, ceea ce este o realizare uriașă într-o perioadă atât de scurtă”, au scris analiștii UBS.

ADVERTISEMENT

Analiştii UBS cred că succesul aplicaţiei a pus Google în dificultate. Asta în condiţiile în care, la doar câteva zile după ce a oferit un răspuns la ChatGP, cu propria versiune a unui chatbot AI, Google a fost ţinta criticilor acide ale utilizatorilor care s-au plâns de acurateţea informaţiilor oferite de aplicaţie. Erorile ar fi costat compania mamă Alphabet până la 100 de miliarde de dolari în valoare de piață, scrie BBC.

Cercetările UBS sugerează, de asemenea, că piața totală adresabilă în care funcționează ChatGPT ar putea valora până la un trilion de dolari. “Acesta poate părea un scenariu nebunesc de optimist și valorile ar putea fi mai mici, dar concluzia noastră este că piața are potențialul de a fi extrem de mare” au scris analiștii UBS.

ADVERTISEMENT

OpenAI a anunțat luna aceasta că lansează un abonament numit “ChatGPT Plus”, începând de la 20 de dolari pe lună. Există mari şanse ca mulţi oameni să îşi facă un astfel de abonament, în condiţiile în care datele Google Trends arată că interogările de căutare pe Google la nivel mondial pentru termenii „chatgpt” și „chat gpt” sunt aproape de volume maxime de când a fost lansat site-ul, în noiembrie 2022.

Dezvoltată de OpenAI, aplicația ChatGPT este un robot conceput pentru comunicare, care poate răspunde automat la întrebări scrise într-un mod adesea apropiat de cel uman. Dar dincolo de surpriza că mașinile pot înlocui oamenii în forme discursive precum poezia și scenariile, există o amenințare mult mai mare: înlocuirea oamenilor cu inteligența artificială în procesele de lobby.

ADVERTISEMENT

ChatGPT poate compila automat comentariile făcute în timpul proceselor legislative, poate scrie scrisori pentru publicare în ziare, poate comenta articole de știri, postări pe blog și postări de pe rețelele sociale, de milioane de ori pe zi.

Recent, OpenAI, creatorul ChatGPT, a încheiat un parteneriat de 10 miliarde de dolari cu compania Microsoft pentru a introduce inteligența artificială în produse precum motorul de căutare Bing și Microsoft Office.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cofondatorul Apple, Steve Wozniak, recomandă prudență față de popularul chatbot, spunându-i prezentatorului unei emisiuni de la CNBC, Andrew Ross Sorkin, că, deși consideră că ChatGPT este “destul de impresionant” și “util pentru oameni”, acesta are și potențialul de a face erori grave. “Problema este că face lucruri bune pentru noi, dar poate face greșeli oribile, prin faptul că nu știe ce este umanitatea”, a avertizat Wozniak.

ADVERTISEMENT