News

Noi creșteri de salarii în Sănătate. Ce categorie de angajați este vizată

Ministrul Alexandru Rafila vine cu vești bune pentru o parte dintre angajații din Sănătate. Oficialul Guvernului anunță că sunt necesare noi creșteri salariale în acest domeniu.
07.01.2022 | 13:39
Noi cresteri de salarii in Sanatate Ce categorie de angajati este vizata
Ministrul Alexandru Rafila anunță posibile creșteri de salarii în Sănătate. Angajații vizați de majorări. Sursa foto: gds.ro
ADVERTISEMENT

În debutul valului 5 al infectărilor de Covid-19 în România, Alexandru Rafila vine cu o veste foarte bună pentru o parte dintre angajații din zona medicală.

Ministrul Sănătății a anunțat că dorește ca salariile din sistemul de sănătate să crească. Oficialul a spus, vineri, că trebuie găsită o soluție pentru angajații TESA, adică personalul de la birouri.

ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila anunță posibile creșteri de salarii în Sănătate. Angajații vizați de majorări

În opinia ministrului, eforturile depuse de angajații din sistemul sanitar în contextul valului mare de pacienți generat de pandemia de Covid-19 trebuie să fie răsplătite.

”Trebuie să găsim o soluție să creștem veniturile personalului TESA.

Este necesar ca și această categorie de angajați din sănătate să aibă salarii corespunzătoare, să răsplătim și la nivel financiar eforturile depuse de ei în această perioadă și în trecut”, a spus medicul Rafila, vineri, 7 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Reamintim că în decembrie 2021, Guvernul de coaliție PNL-PSD-UDMR a adoptat așa-numita Ordonanță ”trenuleț”. Printre multe măsuri importante este prevăzută și majorarea salariilor profesorilor, brancardierilor și infirmierelor începând chiar din ianuarie 2022.

Proteste ale angajaților TESA din spitale la finele anului trecut

Sindicaliștii din Sănătate au organizat proteste spontane la finalul anului 2021 pentru a cere creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem şi acordarea sporurilor şi personalului TESA.

ADVERTISEMENT

Au fost manifestări și în fața Guvernului. În timpul protestului, cei de la federația sindicală ”Solidaritatea Sanitară” din România au spus că personalul TESA din sănătate a fost eliminat din categoriile care vor primi majorări salariale în 2022. Excluderea vine după ce nici în 2021, personalul TESA din sănătate nu a beneficia de nicio majorare salarială.

Principala noastră problemă e neaplicarea Legii 153 pe 2021 şi 2022, faptul că nu ni s-au acordat cele două sferturi. Iar nemulţumirea şi mai mare e ordonanţa care s-a dat acum câteva zile cu privire la creşterile salariale la personalul auxiliar din sănătate, de unde a fost eliminat personalul TESA.

ADVERTISEMENT

Personalul TESA reprezintă acel personal fără de care un spital nu poate funcţiona. Începând de la instalator, electrician, economist, jurist, inginer şi aşa mai departe. Ei se simt nu doar frustraţi, ci se simt furaţi, se simt păcăliţi.

Echipa medicală nu e formată niciodată doar din două categorii profesionale, medici şi asistente; echipa medicală e formată din tot personalul medical, inclusiv din infirmieră, îngrijitoare, brancardier, personal TESA şi aşa mai departe. Conform Legii salarizării, toţi angajaţii sistemului, inclusiv personalul TESA (trebuia să primească în 2022 majorările prevăzute de lege, n.r.). Însă personalul TESA a fost eliminat. Nu avem o explicaţie logică de ce au rămas pe afară”, a afirmat Radu Vasile, liderul sindicatului.

Cei de la ”Solidaritatea Sanitară” reproșează guvernanților că ultima majorare salarială acordată personalului TESA a fost în 2020.

ADVERTISEMENT