News

Care sunt creșterile de pensii, alocații și salarii aplicate de la 1 ianuarie. Graficul prezentat de ministrul Budăi

Ministrul muncii, Marius Budăi, a prezentat, marți, graficul care ilustrează toate creșterile de pensii, alocații și salarii aplicate de la 1 ianuarie 2022 de Guvernul Ciucă.
14.12.2021 | 23:12
Care sunt cresterile de pensii alocatii si salarii aplicate de la 1 ianuarie Graficul prezentat de ministrul Budai
ADVERTISEMENT

Anul 2022 debutează cu creșteri de venituri pentru mai multe categorii sociale din România. Conform programului de guvernare stabilit de coaliția PNL-PSD-UDMR, se vor majora pensiile, alocațiile, precum și salariul minim.

Ministrul Marius Budăi dă asigurări că pensiile și alocațiile vor crește

Marți, 14 decembrie, cu ceva mai mult de două săptămâni până la data la care aceste măsuri se vor aplica efectiv, ministrul muncii din Cabinetul Ciucă, Marius Budăi, a detaliat graficul majorărilor.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a ținut, în primul rând, să asigure populația că toate creșterile de pensii şi alocaţii sunt deja aprobate şi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

”Avem două proiecte de OUG. Avem și acel proiect cu majorarea alocațiilor. Astăzi (n.r. marți) am scris și OUG și am reușit închiderea programului social și cu acel sprijin pentru pensiile mici care va fi alocat o singură dată în luna ianuarie 2022”, a declarat Marius Budăi la România TV.

ADVERTISEMENT

”Pensia medie în România la acest moment este de 1.600 de lei. Toți cei sunt sub pensia media intră la această măsură care se acordă o singură dată în ianuarie. Am strigat cu toții în perioada aceasta că trebuie să găsim soluții ca să îi apărăm pe cei mai săraci”, a afirmat ministrul.

Graficul privind creșterile de pensii, alocații și salarii aplicate de la 1 ianuarie 2022

Ministrul Budăi anunță că ”de la 1 ianuarie crește punctul de pensie și alocațiile”. Acesta ține să reamintească faptul că ”alocațiile din ianuarie se plătesc în februarie. Pentru pachetul social trebuie aprobate mai multe acte normative. Două sunt deja aprobate, unul se discuta mâine (n.r. miercuri)”.

ADVERTISEMENT

Cum vor crește alocațiile de la 1 ianuarie:

  • Alocații copii, 0-2 ani: 600 de lei, de la 486.
  • Alocații copii 2-18 ani: 243 de lei.
  • Alocații copii 2-18 ani, cu dizabilitati: 600 de lei.

”Acestea sunt în prima OUG, semnată acum câteva zile cu doamna ministru Firea. Are toate avizele. Tot aici intră și a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități”, anunță ministrul.

ADVERTISEMENT
  • 350 lei – pentru persoanele cu grad de handicap grav
  • 265 lei – pentru persoanele cu grad de handicap accentuat
  • 60 lei – pentru persoanele cu grad de handicap mediu

În ceea ce privește majorarea pensiilor, aici avem de a face cu trei paliere:

  • pensia minimă, care ajunge la 1.000 lei
  • majorare valorii punctului pensie la: 1586 lei
  • ajutor financiar pentru pensiile care sunt mai mici sau egale cu 1.600 de lei

Pensia minimă crește la 1.000 de lei, de la 800 de lei. Deja, odată ce se aprobă miercuri în ședința de guvern, această măsură poate să înceapă să fie implementată, tipărire de cupoane etc.

”Avem majorarea punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, 10%, negociat și obținut în pachetul social. Acestea sunt cuprinse în a doua OUG”, mai spune Budăi.

Nu în ultimul rând, oficialul PSD din Guvern a precizat că salariul minim pe economie va crește la 2.550 de lei brut, de la 1 ianuarie.

ADVERTISEMENT