News

Dezvăluiri teribile din SPITALUL MORŢII, Săpoca, unde au fost uciși cinci oameni! Un fost pacient rupe tăcerea: “Ne BĂTEAU şi FURAU și 10 lei de la handicapaţi! Dacă scot camerele să-i verifice, fac toţi puşcărie!” EXCLUSIV FANATIK.RO

19.08.2019 | 02:23
Interviu cu un pacient al Spitalului Psihiatric din Săpoca, locul unde a avut loc crima groaznică de sâmbătă noaptea

După cazul criminalului de la Caracal, un nou scenariu horror a apărut în seara de sâmbătă spre duminică în România. Este vorba despre crimele care au avut loc la spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, din judeţul Buzău. Astfel, un bărbat de 38 de ani a avut un episod psihotic și a atacat mai mulți pacienți din unitatea medicală. Cinci persoane au decedat și alte opt au fost grav rănite.

Un pacient eliberat în acest an din spitalul Săpoca rupe tăcerea: „E groaznic ce se petrece acolo”

Pentru a înţelege cum e posibil ca astfel de orori să se petreacă într-un spital din România anului 2019, FANATIK.RO a reuşit să stea de vorbă cu un fost pacient al Spitalului, Constantin Dumitru Scripcariu, care a făcut mai multe mărturisiri de-a dreptul șocante despre ceea ce se petrece la unitatea medicală din Săpoca.

Bolnav de epilepsie și cu câteva episoade de care este mai puțin mândru, domnul Scripcariu este un dobrogean pasionat de tot ce se întâmplă în jurul lui. De asta a și făcut o pagină de facebook numită „Arsa Albești” unde vorbește despre fărădelegile care au loc în satul său. Asta i-a atras și dușmănia vecinilor, cu care a avut nenumărate altercații. Din cauza acestora, a ajuns și la spitalul de psihiatrie din Săpoca, acolo unde a trăit lucruri greu de suportat, conform spuselor sale.

Gepostet von Arsa Stiri Locale am Donnerstag, 2. Mai 2019

„Am văzut știrea cu crimele de la Săpoca de pe site-ul dumneavoastră și apoi pe la televiziuni. E groaznic ce se petrece pe acolo. Anul acesta am ieșit, după ce am stat 11 luni. Am mai stat o dată în spitalul acela 8 luni și ceva, între 2013 și 2014. Ne luau pur şi simplu până şi mâncarea…”, porneşte discuţia domnul Scripcariu.

Respiră greu, sacadat, ca şi cum ar avea multe pe suflet şi prea puţin timp la dispoziţie ca să le dezvăluie. Îl asigurăm că avem timp, iar debitul verbal devine de nestăvilit, într-un şir de dezvăluiri care ne lasă inerţi. Noroc de reportofon… Fostul pacient de la Săpoca are o memorie de elefant și arată un chef de vorbă demn de „Moromeții”, “justițiarul” nea Mitică vrea să îi dea în vileag pe toți cei care acționează în cadrul spitalului de la Săpoca și din cauza cărora a fost posibilă crima de sâmbătă noaptea.

„M-a bătut o tâmpită în spital! M-a târât pe holul ăla de 50 de metri, după ce mi-a dat două palme. Voiau să fure 10 lei de la un handicapat!”

Fostul pacient a povestit cum a fost bătut și umilit de către asistentele medicale: „Acolo, unde stau cei din articolul 110 sunt pacienți care sunt nevinovați. Acolo m-a bătut o tâmpită, anul trecut de Sfântul Ștefan, mi-a dat două palme și m-a târât 50 de metri pe holul ăla și striga «Pe cine a mai supărat Scripcariu?»”.

Suntem contrariaţi: “Cum adică v-a bătut!?”. Pacientul explică: „Pe 26, anul trecut m-a bătut domnul doctor Lazăr Andrei. Știți de ce? Mi-am făcut o operație de colonoscopie, că aveam hemoroizi și îmi curgea sânge. Operația a costat 260 de lei și când am cerut factura, a sărit omul la bătaie la mine. I-am zis «Ce faci, mă, tu, doctor, sari la bătaie la pacient?!». I-am explicat că vreau factura să îmi decontez operația de la spital. Până la urmă m-am dus la spital și îmi decontau 250 de lei. I-am zis că sunt 260 și doctorul face «Ia, mă, de la mine, ăștia 10 lei». Dumneavoastră vă dați seama?! Voiau să fure 10 lei de la un handicapat!”.

De altfel, pacienții care nu erau cuminți în Spitalul de la Săpoca aveau parte de un tratament special, spune Scripcariu: „A căzut gresia jos și din perete a căzut vată minerală. Știți ce făceau nebunii ăia de pacienți? Se frecau cu vata aia pe mâini, că nu voiau să facă curat. Și ce făceau instructorii? Îi legau de pat, asta făceau. Și ajungi să te întrebi… cine era mai nebun, medicii sau pacienții?”.

„Ascundeau cafeaua şi sticlele de vodkă în closet!”

Și la masă cei internați în spitalul de psihiatrie buzoian aveau parte de un tratament umilitor: „Aduceau zece măsline în farfurie și apoi mai rămâneau cu patru. Le puneau într-o pungă și le dădeau ăluia care mătura. Alea zece măsline le mâncam cu un orez fiert, fără ulei, fără nimic. Nici nu puteai să îl mănânci… un orez negru… Le-am și zis «Bă, vă bateți joc de noi? Plecați dracului de aici, nici câinii nu mănâncă așa ceva!»”.

Micul comerț din spitalul de psihiatrie seamănă cu cel din serialele cu pușcării americane: „Nu mai zic că alcool se aduce și se pune în bazinul cu apă de la WC… Am găsit o sticlă de votcă băgată în closet, dacă vă puteţi imagina! Nu poate să nege cineva așa ceva… și cafeaua de Amigo, cutie de tablă, în bazinul cu apă tot acolo era. Sunt aduse de femeile de serviciu și plătite de pacienții de acolo. Vreau să vină Corpul de Control că mă duc eu să-i duc peste tot unde ştiu eu că se găsesc toate cele! Că eu chiar știu unde să îi duc”.

Domnul Scripcariu consideră că, pe lângă cei care aveau într-adevăr boli mintale, erau internați și oameni complet sănătoși: „Sunt oameni acolo care nu au ce căuta în acel spital. Articolul 110 din Codul Penal ( detalii aici) spune că un pacient trebuie să stea atât timp cât prezintă un pericol social. Asta înseamnă să sari pe pereți, să faci ce a făcut ăla aseară, să iei stativul și să omori oameni și atunci ești considerat pericol social și te leagă la pat. În momentul în care îți revii, ar trebui să fii eliberat. Asta spune CEDO”.

Fișa medicală a domnului Constantin Scripcariu, după externarea de la Spitalul Psihiatric Săpoca
Fișa medicală a domnului Constantin Scripcariu, după externarea de la Spitalul Psihiatric Săpoca

Cum s-au comis crimele din Săpoca? Varianta unui fost pacient: “Gardienii dorm pe cu salteaua pe mese, în loc să păzească. Dacă scot camerele să verifice, fac puşcărie toţi!”

Domnul Scripcariu a explicat cum şi de ce ar fi avut loc crima din Săpoca, conform propriei viziuni. El a dat de înțeles că de vină pentru tot ceea ce s-a întâmplat sunt tot funcționarii din cadrul spitalului. În special gardienii care încasau bani să doarmă în cantină: „După ce ne dădeau tratamentul la 9 jumate seara, 10 fără un sfert, ne trimiteau să ne culcăm. Nea Fănică, un om gras și cu mustață. Are un cal mare și cu o căruță. El lua salteaua, punea 3-4 mese una lângă alta, în sala de mese unde dormea și de dimineață trăgea plapuma la 7 dimineața și noi trebuia să mâncăm unde punea ăla curul. Și ăialalții făceau la fel. Era unul șmecher acolo, cu trei telefoane. Ăla dormea toată ziua pe bancă. Dacă scoate Corpul de Control camerele de filmat și vede ce făceau ăștia, fac pușcărie toți!”

“De aia s-a și întâmplat nenorocirea aia aseară! Ei nu își fac meseria. Ei se duc și se culcă toți. Cum să îl lași pe ăla acolo nesupravegheat? Au declarat cei de la Asociația Doctorilor că trebuie să fie mai mulți pe tură și spitalul nu vrea. Păi mănâncă… Nea Fănică știți ce face? Își ia concediu două luni de zile și merge în Delta Dunării la pescuit, cu Bondaru’, cu toți. Și aduce pește și îl vinde acolo! Vă zic și unde pescuiește în Deltă dacă nu mă credeți. Cât timp eram eu internat, el vindea pește. Există şi alţi pacienți dacă nu mă credeți pe mine, vorbiţi cu ei, să vă povestească!”.

Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca din judeţul Buzău este unul dintre cele mai mari spitale de acest fel din țară. La această unitate medicală există 830 paturi, organizate în 11 secții din localitățile Sapoca, Ojasca, Nifon și Buzău. Cazul de sâmbătă noapte nu este singurul care s-a produs la acest spital și a atras atenția publică. În trecut, doi pacienți au reușit să scape din spital. Aceștia au fost prinși la două ore după evadare de către autorități.

  • “Tragedia de la Săpoca putea fi evitată! Toţi cei vinovaţi pentru ce s-a întâmplat în spital, vor plăti! Vom face plângeri penale” – Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

FANATIK a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții spitalului, după cele dezvăluite de Scripcariu, fără succes, însă, până aseară târziu.

Tags: