News

Crimeea, vitală pentru Putin. Lider din peninsulă: ”Kremlinul se va dezintegra dacă Ucraina eliberează zona”

Un lider politic din Crimeea afirmă că regiunea din sudul Ucrainei, anexată de ruși în 2014, este vitală pentru Vladimir Putin și regimul său de la Kremlin.
02.12.2022 | 08:17
Crimeea vitala pentru Putin Lider din peninsula Kremlinul se va dezintegra daca Ucraina elibereaza zona
Crimeea, punct-cheie în războiul declanșat de Putin. Oficial din zonă: ”Kremlinul se va dezintegra dacă Rusia pierde regiunea”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În februarie, Vladimir Putin a declanșat o invazie la scară largă în Ucraina, sperând să cucerească rapid statul vecin. Calculele Moscovei nu s-au potrivit însă cu realitatea din teren.

Crimeea, punct-cheie în războiul declanșat de Putin. Oficial din zonă: ”Kremlinul se va dezintegra dacă Rusia pierde regiunea”

În ultimele luni, Rusia a pierdut teren în ofensiva ei, iar acum mai controlează doar zone din sudul și sud-estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Recent, Ucraina a recucerit zona Herson, iar amenințarea pentru Crimeea, peninsula anexată ilegal de Putin în 2014, este una din ce în ce mai mare.

Vladimir Putin pare dispus să arunce totul în luptă pentru a evita un nou eșec rușinos pentru armata sa.

ADVERTISEMENT

O eventuală pierdere a peninsulei ar produce un cutremur de proporții la vârful regimului de putere de la Moscova.

Asta este părerea lui Refat Chubarov, un lider tătar din Crimeea. Într-un interviu acordat postului Radio NV din Ucraina, oficialul a spus că guvernul lui Putin va începe să se prăbușească pe măsură ce Forțele Armate ale Ucrainei se vor apropia de recucerirea Crimeei.

ADVERTISEMENT

Chubarov a punctat faptul că peninsula sudică are o importanță capitală pentru liderul rus.

”Acest teritoriu ucrainean este extrem de important pentru Putin. Aceasta este problema vieții lui, și nu ține doar de politică” a spus liderul din Crimeea, scrie News Week.

”Prin urmare, este clar că Rusia, mai ales dacă se va afla în stadiul unei înfrângeri iminente, își va stimula toate forțele pentru a păstra Crimeea”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Recucerirea Crimeei, obiectivul principal și al lui Volodimir Zelenski

De la Kiev, Volodimir Zelenski a spus în repetate rânduri că armata statului are obiectiv de a lua înapoi Crimeea.

”Acest război, care a început odată cu ocuparea Crimeei noastre de către Rusia, cu încercarea de a pune mâna pe Donbas, trebuie să se încheie tocmai acolo, în Crimeea eliberată, în orașele eliberate din Donbas, cu trupele noastre ajungând la granița de stat a Ucrainei”.

Președintele ucrainean este optimist că acest lucru se va întâmpla, iar Rusia va fi înfrântă în acest război.

”Acest teritoriu este al nostru. Și așa cum o înțelege societatea noastră, vreau să o înțeleagă și ocupanții. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean.

Ocupanții ar trebui să știe: îi vom alunga până la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Invadatorii o ştiu bine”, a mai spus, recent, liderul Ucrainei.

ADVERTISEMENT