News

Sentința în cazul criminalului de la Săpoca, care a ucis 7 pacienți, produce un val de noi procese. Ce decizii au luat rudele victimelor

Pe 18 august 2019, Nicolae Lungu, internat la Spitalul Săpoca, a omorât în doar cîteva minute 7 pacienți folosind un stativ. Ultimele decizii ale judecătorilor au determinat rudele victimelor să deschidă noi procese.
07.02.2022 | 17:47
Sentinta in cazul criminalului de la Sapoca care a ucis 7 pacienti produce un val de noi procese Ce decizii au luat rudele victimelor
Nicolae Lungu a omorât 7 persoane pe 18 august 2019, în timp ce era internat la spitalul din Săpoca (județul Buzău)
ADVERTISEMENT

Pe 16 august 2019, Nicolae Lungu (38 de ani), un bărbat din comuna buzoiană Săgeata, a fost internat de familie la spitalul din Săpoca, după ce intrase în comă alcoolică și începuse să devină violent. În ciuda faptului că era sedat, în dimineața zilei de 18 august, Lungu a omorât 7 pacienți din spital folosind un stativ de perfuzii, rănind grav alte 6 persoane.

Atacul lui Lungu a durat mai puțin de trei minute, criminalul încercând apoi să fugă pe geam din spital. Din fericire, în curtea spitalului din Săpoca a fost interceptat de un echipaj de poliție care aducea la acea oră, 4 dimineața, un pacient pentru internare.

ADVERTISEMENT

Expertiza medicală a hotărât că Nicolae Lungu nu avea discernământ în momentul crimelor

Cercetările ulterioare au demonstrat că Lungu ar fi suferit un atac de epilepsie, declanșat și de tratamentul prescris de doctori.”Din informațiile pe care le am înclin să cred că așa s-a întâmplat. Era epileptic. Unii sunt foarte periculoși. Sunt crime oribile produse de-a lungul timpului în toată lumea de epileptici. De care n-au habar atunci când își revin. Se numește aură, în limbajul de specialitate.

Perioada în care discernământul este redus. Poate dura câteva secunde, dar și ore, poate fi mai intens sau mai redus. În cazul nostru, la Săpoca s-au conexat mai mulți factori care au format acest mix exploziv”, a comentat situația atunci Maria Cristache, medic psihiatru și fost director al spitalului din Săpoca.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de anticipat, la sfârșitul anului trecut, după ceva mai bine de doi ani de anchetă, procurorii buzoieni au hotărât că Nicolae Lungu nu avea discernământ în momentul tragediei. Autorul crimelor de la Săpoca, din august 2019, a fost cercetat pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi distrugere.

Personalul medical din noaptea tragediei a fost scos de sub acuzare

După ce expertiza medicală și-a spus cuvântul, Nicolae Lungu a fost reîncadrat tot într-o unitate aparținând spitalului din Săpoca, unde va sta până în momentul în care medicația și îngrijirea adecvată îl vor ajuta să depășească momentul, urmînd ca ulterior să se poată reintegra în societate.

ADVERTISEMENT

Recent, procurorii buzoieni au clasat și un dosar deschis ”in rem”, care îi privea pe angajații aflați de gardă la spitalul din Săpoca în momentul tragediei. Cercetați pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu, aceștia au fost scoși din cauză și considerați nevinovați.

Numai că această decizie a procurorilor a fost atacată imediat la Tribunalul Buzău de mai multe rude ale victimelor lui Nicolae Lungu. Astfel, potrivit FANATIK, pe rolul instanței buzoiene au fost înregistrate de curând zeci de procese prin care rudele victimelor lui Lungu au acționat în judecată spitalul din Săpoca.

ADVERTISEMENT

Procese pe bandă rulantă intentate spitalului din Săpoca

Rudele victimelor lui Nicolae Lungu încearcă astfel să obțină despăgubiri de la orice parte din dosar, în contextul in care – declarat iresponsabil în momentul tragediei – criminalul nu este socotit vinovat. Cum și personalul medical a fost exonerat de orice vină în fața legii, singura posibilitate de obținere a unor daune a rămas acționarea în judecată a spitalului din Săpoca.

”Există rude ale pacienților decedați în atac care nu se interesau cu anii de aceștia, efectiv nu le păsa. După tragedie, însă, au venit și au început să pună întrebări, că ei sunt foarte afectați și că vor să dea în judecată instituția și statul, de unde speră să obține sume de bani consistente pe post de despăgubiri!

De aceea, aceste persoane abia așteaptă să se încheie procesul, pentru a demara acțiunea în justiție”, a declarat în toamna anului trecut un fost manager al spitalului din Săpoca pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: