Sporturi

Criminalii și violatorii nu vor mai beneficia de eliberare condiționată. Decizie finală a Parlamentului

17.06.2020 | 19:51
Criminalii si violatorii nu vor mai beneficia de eliberare conditionata Decizie finala a Parlamentului
Autorii infracțiunilor violente nu vor mai putea fi eliberați condiționat/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deputații au adoptat în unanimitate un proiect de lege prin care elimină posibilitatea eliberării condiționate pentru infracțiunile comise cu violență, corupere sexuală a minorilor și exploatarea persoanelor.

Nu beneficiază de liberare condiţionată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârşirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 – 216, 218 – 221, 234 sau 236”, prevede proiectul de modificare a Codului Penal.

ADVERTISEMENT

Articolele menționate vizează infracțiunile de omor, omor calificat, viol, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria calificată, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, exploatarea cerşetoriei, informează Agerpres.

Condiții speciale pentru eliberarea condiționată pentru cei deja închiși

În cazul celor deja întemnițați, eliberarea condiționată se poate dispune doar dacă cel condamnat a executat trei sferturi din pedeapsă dacă aceasta nu depășește 10 ani sau patru cincimi, dacă pedeapsa este mai mare de 10 ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, proiectul stipulează că, în cazul celor condamnați la închisoare pe viață, nu pot fi eliberați din închisoare dacă nu au executat cel puțin 25 de ani de închisoare.

În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani”, mai stipulează proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz urmând să fie trimis la promulgare.

Votul din Cameră vine după ce un criminal în serie, eliberat în  urmă cu un an din penitenciar, a turnat benzină pe o fată de 17 ani și i-a dat foc.

În 1993, Ion Turnagiu a ucis cinci persoane, printre care o femeie însărcinată în  luna a șaptea, fapte pentru care a fost condamnat pentru închisoare pe viață. În 2019 a fost eliberat beneficiind de recursul compensatoriu.

ADVERTISEMENT
Tags: