Andrei Banu, unul dintre cei mai buni criminaliști din România, a analizat cazul de la Arad în care omul de afaceri Ioan Crișan a murit, după ce mașina sa a explodat.
Andrei Banu spune că în aceste cazuri vinovații trebuie găsiți rapid. Altfel, după 2, 3 luni șansele de a găsi asasinul scad la 40%.
Criminalistul, Andrei Banu a tras primele concluzii după dezvăluirile făcute în cazul asasinatului de la Arad, în urma căruia Ioan Crișan și-a pierdut viața. Acesta spune că în asemenea cazuri anchetatorii trebuie să fie foarte atenți. O comunicare deficitară sau una prea detaliată ar putea crea probleme.
“Nu trebuie să existe informații legate de sistemele explozive, de unde sunt, de care sunt, de unde se importă, cum se fac. E o nebunie totală care nu are niciun sens, pentru că există riscul apariției sindromului Horațiu, de propagare a minciunilor, a informațiilor false, de manipulări, modul acesta de operare se propagă, pericolul mare acesta este, tot felul de bandiți, de dezaxați care văd treaba asta pot imita. Este practic ca un îndemn pentru alții să facă așa ceva”, a spus colonelul Andrei Banu, pentru ziare.com.
Cei care l-au ucis pe omul de afaceri știau foarte bine ce fac. S-a văzut acest lucru pentru că nu au existat și alte victime sau pagube chiar dacă explozia a avut loc într-un loc public. Erau bine pregătiți și stăpâni pe situație.
“Cu cât trece timpul cu atât șansele de rezolvare scad, la două, trei luni distanță deja ajungi la 40% șanse să găsești autorul”, a mai spus Banu.
În acest caz nu se poate vorbi despre un act terorist. Chiar dacă modul asasinatului a fost neobișnuit pentru România este vorba doar de omor calificat cu premeditare. Criminalistul consideră că cei care au pus la cale atentatul au vrut să transmită un mesaj clar.
“Oricine se ridică împotriva lor poate să pățească așa ceva. Omul care și-a premeditat foarte bine această activitate, fie că vorbim de executant sau de cel care a organizat, extrem de precis. Un act premeditat foarte bine calculat”, a mai spus criminalistul.
Andrei Banu a mai spus că astfel de cazuri nu pot fi prevenite. Dacă victima nu depune nicio plângere poliția nu îl poate proteja. Mai mult toți martorii spun că omul de afaceri era destul de retras și nu ar fi avut dușmani.
Ioan Crișan a murit sâmbătă, dimineața, după ce mașina sa a explodat în parcarea unui magazin. Acesta se întâlnise cu câțiva prieteni pentru a bea o cafea. Anchetatorii au audiat mai multe persoane în acest caz.