News

Criminalul de la Bascov, la spital după ce și-a măcelărit familia. Avocat: ”A cerut să rămână în arest pentru că nu are unde să stea”

Criminalul din Bascov va rămâne încă 30 de zile în arest preventiv, după ce la începutul lunii august și-a ucis toată familia.
08.09.2022 | 09:02
Criminalul de la Bascov la spital dupa ce sia macelarit familia Avocat A cerut sa ramana in arest pentru ca nu are unde sa stea
Criminalul de la Bascov a ajuns la spitalul-penitenciar din Mioveni, după ce și-a ucis familia la începutul lunii trecute
ADVERTISEMENT

Bărbatul care și-a măcelărit cinci membri ai familiei, în luna august, va rămâne în spatele gratiilor pentru alte 30 de zile, au hotărât marți, 6 septembrie, judecătorii de la Tribunalul Argeș.

Criminalul din Bascov a fost reprezentat de un avocat din oficiu

Viorel Letcan (53 de ani) a fost asistat de un avocat din oficiu, în cadrul ședinței de judecată, onorariul acestuia urmând să fie înaintat din fondurile Ministerului Justiției.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Tribunalului Argeș nu este definitivă și poate fi contestată în decurs de 48 de ore, însă este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Bărbatul le-a spus judecătorilor că dorește să rămână în arest și nu solicită măsuri preventive în unele mai blânde.

Bărbatul nu a vrut să facă declarații legate de crimă

”Domnul Letcan a fost întrebat de instanță dacă este de acord cu măsura arestului și a răspuns că da. Opinia mea a fost că era mai adecvată măsura internării medicale.

ADVERTISEMENT

El, în mod consecvent, a spus că este de acord cu măsura arestării preventive. Justificarea dumnealui a fost că, oricum, nu are unde să stea.

A mai fost întrebat dacă dorește să dea o legătură cu fapta și nu a dorit”, a declarat Brîndușa Popescu, avocata care l-a reprezentat marți pe Viorel Letcan, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ucigașul, supravegheat de medici, asistente și gardieni

Autoritățile au ținut, totuși, cont de starea psihică fragilă a criminalului de la Bascov și au decis să-l trimită temporar într-o unitate unde să poată beneficia de supraveghere medicală permanentă. El a ajuns la Spitalul-Penitenciar Mioveni, acolo unde deținuții au parte de toate condițiile pe care le au și pacienții de la o unitate civilă: de la evaluare medicală, săli de tratament, cameră de gardă, laborator radiologie și imagistică și terminând cu farmacie și prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale (nosocomiale).

Conform informațiilor de pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Spitalul Penitenciar Mioveni are 40 de paturi la secția de psihiatrie, iar în prezent, în toată unitatea, se află 75 de persoane private de libertate.

ADVERTISEMENT

”Orice persoană care se află într-o situație de deținere poate primi asistență medicală, dacă starea sănătății necesită. Domnul Letcan are deja un diagnostic. El avea niște probleme medicale pentru care se trata. Nu știm în ce măsură, atunci când era sub supravegherea familiei, a fost urmărit în mod corect pentru a-și lua medicația”, a mai explicat avocata care l-a reprezentat pe criminal la tribunal, în ședința de marți.

Viorel Letcan și-a ucis 5 membri ai familiei

Viorel Letcan a fost arestat marți, 9 august, la câteva ore după ce și-a ucis întreaga familie. Printre victime se numără părinții bărbatului: Iulia (73 ani) și Aurel Letcan (79 de ani); fratele – Marius Letcan (50 de ani), sora – Gențiana Rusu (49 de ani) și nepoata – Silvia Rusu (6 ani).

Letcan era luat în evidență ca având probleme psihice, însă nu manifestase episoade violente. Anchetatorii au stabilit că acesta plănuise crima cu mult timp înainte și chiar avea un jurnal își notase detaliile teribilei fapte.

Argeșeanul ar fi folosit un ciocan și mai multe corpuri dure pentru a-și ucide victimele. El le-a spus procurorilor că a comis crimele pentru că familia l-a dezamăgit. De exemplu, în cazul nepoatei, el și-a motivat fapta prin faptul că nu purta lănțișorul de aur pe care i-l făcuse cadou cu ceva timp în urmă.

Avocat Brîndușa Popescu: ”Dacă se stabilește că nu avea discernământ, nu poate fi condamnat penal”

”Rechizitoriul nu a fost finalizat, iar dosarul se află la judecătorul de drepturi și libertăți, nu a ajuns în faza de judecată. Urmează să se facă atât o expertiză medico-legală în ceea ce privește infracțiunile pe care le-a comis domnul Letcan, cât și una care să stabilească discernământul acestuia.

În raport de acest rezultat, vor evolua lucrurile în instanță. Dacă se stabilește că nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor, el nu poate fi condamnat penal”, a mai declarat Brîndușa Popescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: