Candidatul la alegerile prezidențiale din 2025, Crin Antonescu, a reacționat după tensiunile dintre SUA și UE cu privire la negocierile de pace pentru încetarea războiului din Ucraina. Candidatul coaliției de guvernare spune că nu va fi de acord să trimită trupe în țara vecină, dacă va fi președintele României.
Mesajul lui Crin Antonescu vine după întâlnirea dintre președintele francez Emmanuel Macron și omologul său american, Donald Trump. Macron a declarat că i-a propus liderului SUA ca țările europene să trimită trupe pentru menținerea păcii în Ucraina, după încheierea războiului cu Rusia.
Candidatul la prezidențiale susține că nu va fi de acord cu acest scenariu, dacă va ajunge la Cotroceni. „România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina.
Nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. Am spus asta acum 3 ani, nu mi-am schimbat părerea cu un milimetru. Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct”, se arată în mesajul transmis de Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook.
În schimb, Antonescu spune că România va continua să ofere sprijin logistic și politic Ucrainei. Potrivit acestuia, criza poate înceta dacă aceste chestiuni sunt tratate cu „înțelepciune și calm”.
„Nu în ultimul rând, ca să menții pacea, trebuie să ai pace. Să nu ne precipităm, să nu ne aruncăm cu capul înainte, vorbind despre angajamente post-război, când nici măcar un acord de încetare a focului nu este schițat”, a adăugat Crin Antonescu.
De altfel, după întâlnirea liderilor europeni organizată la Paris, ministrul de externe al României, Emil Hurezeanu, a declarat la Prima Tv că a fost discutată varianta ca state din Europa care fac parte din NATO să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina.
Emil Hurezeanu a subliniat că mai multe țări sunt sceptice privind acest scenariu, inclusiv România. Printre statele care au rezerve se numără Polonia, Germania și Spania. Și premierul Giorgia Meloni a transmis, recent, că Italia nu consideră că această soluție va fi „cea mai eficientă”.
Pe de altă parte, Franța și Marea Britanie ar fi de acord cu această variantă. Ba chiar, liderii celor două state ar fi întocmit un plan pentru a trimite 30.000 de soldați pentru menținerea păcii în Ucraina, conform presei occidentale.