News

Crin Antonescu, strategia riscantă pentru turul II. „Va fi candidatul fake al suveraniștilor”

Strategiile electorale ale lui Nicușor Dan și Crin Antonescu au fost influențate de victoria din primul tur a lui Călin Georgescu
18.03.2025 | 11:18
Crin Antonescu strategia riscanta pentru turul II Va fi candidatul fake al suveranistilor
Ce va fi determinant în bătălia dintre Crin și Nicușor Dan. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul sondaj electoral în care figurează toți candidații înscriși oficial în cursa pentru Cotroceni arată, cu două luni înainte de alegeri, că bătălia pentru turul secund se va da între Nicușor Dan și Crin Antonescu. Ambii au pornit în cursă însă drept candidați anti-Georescu, însă strategia candidatului PNL-PSD nu pare a respecta această ipoteză.

Bătălia cheie pentru turul II: Nicușor vs. Crin

Sondajul AtlasIntel, publicat luni, primul sondaj cu toți candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni, arată că lupta din primul tur ar fi câștigată de un candidat suveranist, apropiat de Călin Georgescu, adică George Simion sau Anamaria Gavrilă, ambii cu puțin 30% din voturi. Locul secund ar fi ocupat de Nicușor Dan, cu 26%, urmat fiind la distanță considerabilă de Crin Antonescu, cu sub 18%.

ADVERTISEMENT

Pentru turul II, sondajul a analizat doar scenariul în care unul dintre candidați este Nicușor Dan, primarul Capitalei câștigând fără probleme în fața oricărui candidat, fie că este vorba de Simion, Gavrilă sau Antonescu. În condițiile în care acest sondaj a fost făcut doar online, mulți analiști iau cu rezerve aceste date.

Însă, plecând de la presupoziția că aceste date sunt adevărate, ele par a indica o luptă decisivă între Crin Antonescu și Nicușor Dan pentru turul secund, bătălie ce poate fi tranșată de președinta USR, prin renunțarea la această candidatură în condițiile în care scorul ei este de doar 3,9%.

ADVERTISEMENT

„Lasconi trebuie să se retragă din cursă, pentru că eșecul său ar fi și eșecul USR. O posbilă retragere a lui Lasconi, l-ar putea duce pe Nicușor Dan la finalul cursei pentru turul întâi chiar pe primul loc. Ar fi bine și pentru România, ca imagine de țară, ca pe primul loc să fie un pro european și nu unul care are interzis în Moldova și în Ucraina. În rest. Ponta mai poate crește, ceea ce va însemna mai puțin la Simion, mai puțin la Crin”, a scris pe Facebook, politologul Cristian Hrituc.

Strategia surprinzătoare a lui Crin Antonescu

Cu o posibilă alianță între Lasconi și Nicușor Dan, chiar dacă această posibilitate este negată de liderii partidului în acest moment, Crin Antonescu pare ieșit din lupta pentru Cotroceni (cel puțin pe datele din acest sondaj). Mai mult, și strategia sa de comunicare pare una surprinzătoare, cu valențe spre electoratul suveranist.

ADVERTISEMENT

Dacă în urmă cu câteva săptămâni vorbea despre un sprijin „conjunctural” pentru Ucraina, luni a declarat că l-ar lua consilier pe sociologul Dan Dungaciu, un personaj controversat, vehiculat drept posibil candidat al AUR, despre care chiar Crin Antonescu a trebuit să sublinieze că „nu este Putinist”.

ADVERTISEMENT

Valențele către bazinul suveranist ale lui Crin Antonescu pot părea surprinzătoare în condițiile în care candidatura sa a fost imaginată tocmai ca răspuns la amenințarea reprezentată de Călin Georgescu, față de care s-a distanțat încă de la început prin poziții pro-occidentale. Analiștii politici sunt de părere că Antonescu pare să fi intrat în cursa electorală cu o strategie pentru turul II, unde a presupus că va fi dus automat de forța celor trei partide care-l susțin.

Analistul politic Cristian Hrituc, fost consilier prezidențial, este de părere că aceasta poate fi o strategie pierzătoare pentru candidatul alianței PNL-PSD-UDMR.

„Nicușor Dan pare mai orientat pe electoratul pro-european, iar la Crin Antonescu pot să întrevăd o strategie pentru turul II, și probabil că echipa sa se gândește că va avea sprijinul partidelor și va ajunge în turul II. Dacă va ajunge în turul secund poate să aibă succes cu mesajele astea, dar marea problemă a lui Crin este că e reprezentantul a două partide care sunt văzute ca dușmanul suprem al acestui electorat.

Să nu uităm că toată nemulțumirea și frustrarea a fost creată pe fondul guvernării PNL-PSD. Și atunci, mi-e greu să cred că el va putea să ia voturi din acest bazin, cu aceste mesaje, pentru că acolo e o rezistență foarte mare. Iar atâta timp acești oameni vor avea candidatul „original”, Crin Antonescu va fi candidatul „fake” al suveraniștilor. Candidatul propriu-zis identificat al acestui bazin, fie că vorbim de Simion sau chiar Ponta, va avea mai multă trecere și va convinge mai ușor”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Cristian Hrituc.

Crin Antonescu, fără șanse la electoratul pro-european

O interpretare pentru această alegere este că analizele echipei de campanie a acestuia au arătat că doar în acest bazin există o posibilitate de a crește în sondaje. Altfel spus, cu Nicușor Dan și Elena Lasconi pe segmentul pro-european/ urban mare era greu pentru Crin Antonescu, venit cu susținerea PSD, să smulgă voturile necesare pentru un tur secund.

„S-ar putea să vadă că efectiv nu mai spațiu pro-european, care este ocupat de Nicușor și Lasconi. Deși mi-e greu să cred, pentru că vorbim de un bazin de peste 50%. Și Crin are un spațiu acolo, dar s-ar putea să vadă că nu mai are de unde să rupă de aici”, a mai precizat Cristian Hrituc, care a subliniat că aceasta ar fi fost o strategie mai bună pentru Crin, un concurs de frumusețe cu Nicușor și Lasconi pentru electoratul pro-european.

Politologul George Jiglău, profesor la Facultatea de Științe Politice a UBB, este de părere că Antonescu pare a miza pe electoratul partidelor din alianță, și nu atât pe electoratul tradițional al USR/pro-european, unde i-ar fi fost greu să obțină voturi. În plus, acesta subliniază că strategia sa electorală a fost clar influențată de votul masiv obținut de Georgescu, lucru valabil pentru toți candidații.

„Prezența unui candidat de tip-Georgescu și conștientizarea unui electorat de asemenea anvergură nu avea cum să-i lase impasibili pe ceilalți. Întotdeauna când apar acest tip de situații, și am văzut asta în alte state, există un citat în literatura de specialitate care spune că atunci când apare un candidat extremist, asta infectează tot sistemul. Automat ceilalți vor reacționa.

Cred că Antonescu urmărește să vizeze electoratul nu atât pro-sistem, cât cel fidel partidelor. Cu Nicușor și Lasconi pe același culoar, era greu de crezut că ar fi putut avea șanse în plus. A ales mai degrabă zona asta disciplinată, care nu sunt din oficiu împotriva ideii de partid, dar nici nu împărtășește spiritul ăsta de revoltă din electoratul USR, Reper, etc..

Nu știu dacă ar fi fost eficient să se bată aici, și dacă i-ar fi stat bine. Poate că nu ne place neapărat tot ce spune el, dar dată fiind dinamica actuală, cred că apasă mai tare aceste pedale decât ar fi făcut-o dacă nu era în discuție segmentul Georgescu. E clar că suntem în altă paradigmă și trebuie să se raporteze și la acest lucru. De aceea avem mai mult conservatorism la aceste alegeri”, a declarat politologul, pentru FANATIK.

Crin Antonescu nu este ieșit din cursă

Acesta din urmă este de părere că, cu două luni înainte de primul tur, este greu de spus că Antonescu pare ieșit din cursa pentru turul secund. Mai mult, având sprijinul partidelor mari, profesorul George Jiglău este de părere că Antonescu rămâne cu prima șansă pentru a prinde turul II.

„Sigur, surprize pot apărea, mai e mult până la primul tur și nu e exclus să apară dinamici care să tragă în jos pe unul dintre ei doi. Sigur, azi pare că bătălia se va da între ei doi pentru turul II, însă mai sunt două luni. Cu două luni înainte, în toamnă, și Geoană era la 30% și lucrurile au stat diferit.

Eu cred că totuși Antonescu este mai bine poziționat, dacă și numai dacă PSD și PNL trag serios la această căruță. Altfel, dacă apar iar ambiguități ca în toamnă atunci pot apărea surprize. Dacă PSD și PNL trag disciplinat cu Antonescu în țară, nu știu dacă Nicușor poate să compenseze. El are și dezavantajul că e un om de urban, e clar că-i place să vorbească pe această temă, și la Cluj când a fost a început să critice traficul, dar nu știu cât de tare prinde asta în rural sau urbanul mic. Aici Antonescu are partidele de partea sa cel puțin”, a mai declarat, pentru FANATIK, politologul George Jiglău.

Acesta a subliniat că, în ciuda succesului aparent în acest moment, și Nicușor Dan este un candidat destul de conservator pe partea de valori, iar aceste lucruri vor putea influența alegerea electoratului pro-european.

„Nicușor Dan nu mi se pare a fi extrem de diferit. El are discursul anti-partide pe care Antonescu nu-l poate avea, dar dincolo, pe teme de valori, dincolo de declarațiile pro-UE, știm bine că și Nicușor este un personaj destul de conservator. A plecat din USR fix pe teme de genul ăsta. Înțeleg că au fost discuții cu tabăra progresistă și nu au reușit deloc să găsească teme comune. Nu e neapărat o critică, dar e clar că ambii sunt destul de asemănători, doar că unul e din sistem, și altul pretinde că este din afară”, a mai declarat acesta, pentru FANATIK.