ADVERTISEMENT
News

Criptomonedele afectează securitatea energetică. Ce țară a diminuat iluminatul stradal din cauza “fermelor” de Bitcoin

"Fermele" de criptomonede afectează securitatea energetică a Iranului, nevoit să ia măsuri drastice precum diminuarea iluminatului stradal.
Autor: Georgiana Dicu | 23.05.2021 | 16:51
Criptomonedele afectează securitatea energetică. Ce țară a diminuat iluminatul stradal din cauza “fermelor” de Bitcoin
Criptomonedele afectează securitatea energetică. Ce țară a diminuat iluminatul stradal din cauza “fermelor” de Bitcoin Foto: hepta

Guvernul iranian a luat decizia de a trimite ofiţeri de securitate să depisteze „fermele” de criptomonede care riscă să-i lase pe iranieni fără energie electrică.

ADVERTISEMENT

Criptomonedele afectează securitatea energetică. Ce țară a diminuat iluminatul stradal din cauza “fermelor” de Bitcoin

Mineritul ilegal de criptomonede a copleşit reţeaua de electricitate a ţării, motiv pentru care guvernul a trimis echipe formate din ofiţeri ai serviciului de informaţii în toată ţara pentru a găsi şi confisca „fermele” care exploatează monedele digitale precum Bitcoin, fără licenţă.

În întreaga țară au fost înființate, cu sprijinul Ministerului Informațiilor, comitete pentru a găsi şi confisca „ferme” informatice care exploatează fără licenţă monede digitale precum Bitcoin.

Tot mai mulți oameni au fost determinați de creşterea valorii criptomonedelor din ultima perioadă să se apuce de minerit pentru a obține monede virtuale.

ADVERTISEMENT

Succesul Bitcoin şi al altor monede digitale nu este însă de bun augur pentru mediul înconjurător, business-ul de „miner virtual” proliferând atât de mult încât începe să ameninţe securitatea energetică a unor naţiuni.

Cu cât echipamentele sunt mai puternice, cu atât creşte mai mult factura la energie electrică, folosită atât pentru a alimenta aparatele, cât şi pentru a le răci, astfel că, minerii de criptomonede caută ţări cu tarife mici pentru acest sector.

Iranul este una dintre ţările care au devenit un magnet pentru minerii Bitcoin, atraşi de tarifele foarte mici pentru energie electrică, ajustate în raport cu puterea de cumpărare locală.

ADVERTISEMENT

Creşterea numărului de „ferme” de criptomonede a crescut însă şi presiunea pusă pe reţeaua de electricitate a ţării.

Iranul nu mai face faţă consumului mare de electricitate iar autorităţile au fost forţate să diminueze iluminatul stradal şi chiar să taie curentul la clădirile de birou, potrivit unui comunicat al distribuitorului de energie electrică Tavanir.

ADVERTISEMENT

Recompense pentru denunțători

În încercarea de a opri aceste practici ilegale care pun în pericol securitatea energetică a ţării, Iranul a pornit în căutarea tuturor „fermelor” de monede virtuale de pe teritoriul său.

O sursă cheie în aflarea informaţiilor despre aceste locuri o reprezintă denunţătorii publici care raportează mineritul ilegal şi care primesc până la 873 de dolari pentru ponturile date autorităţilor, de 7,5 ori mai mult faţă de salariul minim lunar.

ADVERTISEMENT

De la începutul anului, autorităţile au confiscat sute de computere ascunse în case, garaje abandonate sau unităţi industriale, scrie presa locală.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!