Sport

Cristi Balaj știe ce i-ar fi putut provoca un infarct lui Ovidiu Hațegan: „Miza, stresul, pregătirea, efortul, toate s-au adunat”

Fost arbitru, actual președinte la CFR Cluj, Cristi Balaj, consideră că Ovidiu Hațegan are timp să se recupereze și să se pregătească pentru Campionatul Mondial din Qatar.
28.03.2022 | 11:48
Cristi Balaj stie ce iar fi putut provoca un infarct lui Ovidiu Hategan Miza stresul pregatirea efortul toate sau adunat
Fostul arbitru, Cristi Balaj, dezvăluie programul infernal al arbitrilor din Liga 1 și stresul la care e supus constant Ovidiu Hațegan
ADVERTISEMENT

Veste-șoc în fotbalul românesc: Ovidiu Hațegan a suferit un infarct și a fost operat de urgență la Timișoara, unde i s-a montat un stent. Arbitrul arădean este în acest moment în afara oricărui pericol, dar cariera sa ar putea lua sfârșit.

Cristi Balaj atrage atenția asupra consumului fizic și psihic al arbitrilor: „Miza, stresul, pregătirea, efortul, toate s-au adunat”

Fostul arbitru consideră că Ovidiu Hațegan putea avea mult mai multe probleme în cazul în care infarctul ar fi fost suferit în timpul unui zbor sau în alte circumstanțe: „Păcat că a apărut, dar noroc că s-a descoperit la timp. Putea să fie printr-un avion sau o deplasare mai lungă. A avut inspirația și cunoștințele să meargă la un consult. O șansă mare pentru că cardiologia a avansat foarte mult. Am prieteni care au stend montat și duc o viață normală”.

ADVERTISEMENT

Cristi Balaj atrage atenția asupra obstacolelor de care arbitrii se lovesc la tot pasul și cât de greu este să practici această meserie în România: „Încă o dată demonstrează dacă mai era nevoie că arbitrajul e un domeniu care consumă foarte foarte mult. De la pregătirea fizică. A prins acele teste inumane, în care ambulanța asista la acele teste ale arbitrilor și care uzau mult articulațiile genunchiul. Miza, stresul, pregătirea, efortul, toate s-au adunat”.

Cu toate acestea, Balaj e convins că Ovidiu Hațegan poate reveni la timp pentru Mondialul din Qatar din această iarnă: „Va reveni și cred că timpul îi permite să meargă la Campionatul Mondial. Pentru rămâne la fel de valoros indiferent ce se va întâmpla și sunt convins că va depăși acest moment.

ADVERTISEMENT

Nu aș fi surprins să îl văd la Campionatul Mondial. Are timp să se recupereze și să se și pregătească. Nu va mai fi cum a fost, dar important e să ne folosim de el în continuare și el sa revină la cel mai înalt nivel”.

 Cristi Balaj, despre programul infernal al arbitrilor din România: „Sunt mult mai pregătiți decât jucătorii”

Balaj consideră că e foarte greu ca problemele la inimă să fie descoperite, chiar dacă se fac investigații medicale periodice: „Se fac controale bineînțeles. Vizita medicală, la fel ca toți jucătorii. Sunt boli care sunt greu de descoperit, în special cele de la nivelul inimii. Nici nu vă imaginați ce înseamnă pentru un arbitru să parcurgă o distanță considerabilă, mai ales că e din Arad”.

ADVERTISEMENT

Arbitrii din vestul țării, printre care cei mai buni doi din România, Hațegan și Kovacs, care locuiesc în vestul țării, trebuie să parcurgă distanțe enorme la meciurile din Casa Pariurilor Liga 1, la care se adaugă și meciurile din cupele europene: „Să ajungă la Constanța sau în București. Am tot țipat că arbitrii din Oradea, Maramureș, devin eforturi imense și recuperarea e grea. Parcurgi o distanță foarte mare pentru a ajunge acasă, plus meciurile internaționale.

Meci, masă, discuții cu observatorul, te trezești dimineață la cinci să pleci, să te urcă în avion, apoi mai și conduci de la Timișoara la Arad. Apoi arbitrezi în Liga 1 și toată lumea vrea să o faci bine. Ăsta e arbitrajul”.

ADVERTISEMENT

Cristi Balaj îl apreciază foarte mult pe Ovidiu Hațegan, însă a încercat să păstreze distanța de când a devenit președintele lui CFR Cluj: „A fost unul dintre elevii mei și am încercat să îi fac să nu repete greșelile făcute de bine. Mi-a reproșat că nu îl salut înainte de meciurile CFR-ului, însă am făcut asta ca să îl protejez, pentru că s-ar fi interpretat și l-aș fi pus într-o situație dificilă. Hațegan precis va reveni și ne vom bucura de prestațiile lui.

Avem arbitrii care sunt mult mai pregătiți decât jucătorii din Liga 1 și parcurg distanțe mai mari. Oboseală și probabil au fost simptome pentru ce s-a descoperit acum. Nu controlezi însă astfel de probleme medicale”, a declarat fostul arbitru la PRO X.

ADVERTISEMENT