Life

Cristi Borcea e pieton! Milionarul și-a pierdut permisul, la Tribunal: ”Proporțional cu gradul de pericol social”

Cristi Borcea a dat de belea după ce, de curând, judecătorii au decis împotriva lui într-un proces în care milionarul cerea să îi fie ridicată o sancțiune drastică.
10.02.2023 | 12:00
Cristi Borcea e pieton Milionarul sia pierdut permisul la Tribunal Proportional cu gradul de pericol social
Cristi Borcea va fi nevoit, timp de 30 de zile, să stea departe de volanul mașinilor sale / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cristi Borcea, fostul acționar al echipei Dinamo București, a decis, acum aproape un an, un proces împotriva Poliției Rutiere. Motivul, susținea milionarul, ar fi fost legat de faptul că un agent i-ar fi reținut permisul de conducere degeaba.

Cristi Borcea a pierdut procesul împotriva Poliției! A rămas fără permis

Acum aproape un an, Cristi Borcea era oprit de Poliția Rutieră din Ilfov, pe DN 1A, mergând din direcția București spre Ploiești. Motivul, explica agentul, era legat de neacordarea de prioritate a unor pietoni angajați în traversare regulamentară pe trecerea marcată și semnalizată corespunzător, pietonii aflându-se pe sensul său de mers.

ADVERTISEMENT

Conform minutei de ședință, Cristi Borcea susține că, în acel moment, nu exista niciun pieton, iar agentul constatator al contravenției nu i-a permis să își exprime obiecțiile cu privire la procesul verbal care i-a fost întocmit. Așa că, în fața magistraților, fostul acționar al echipei Dinamo București a cerut ca procesul verbal să fie anulat, iar efectele lui să fie declarate neîntemeiate.

Procesul, care a avut șase termene, a fost însă pierdut de Cristi Borcea. ”Instanța reține că petentul (omul de afaceri Cristi Borcea, n. red.) a arătat în cuprinsul plângerii că nu a săvârșit fapta reținută în sarcina sa prin procesul-verbal, dar nu a reușit să probeze aceste susțineri. Astfel, aceasta nu a prezentat mijloace de probă apte să facă dovada contrară celor reținute în sarcina sa de către agentul constatator şi care să ducă la concluzia netemeiniciei procesului-verbal întocmit”, se arată în motivarea sentinței consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, magistrații, conform portalului instanței, au decis să respingă acțiunea inițiată de afacerist. „Respinge plângerea contravenţională formulată de petentul Borcea Cristian în contradictoriu cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, ca neîntemeiată. Menţine procesul-verbal seria PIFW nr. XXXX/17.02.2022, ca fiind legal şi temeinic întocmit. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Judecătoria Buftea”, se arată în minuta sentinței.

Ce pedeapsă a primit Cristi Borcea

Conform procesului verbal, menținut și de instanță ca fiind valid, Cristi Borcea este nevoit să fie, pentru 30 de zile, pieton. Mai mult, omul de afaceri – considerat a fi unul dintre cei mai bogați oameni din România – va avea de plătit și o amendă contravențională în valoare de 580 de lei.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce privește sancțiunile aplicate în cauză, instanța apreciază că dispozițiile art. 21 alin. 3 OG. 2/2001 au fost respectate cu ocazia aplicării sancțiunilor contravenționale, amenda și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile fiind proporționale cu gradul de pericol social al faptei săvârșite de către petent”, se mai arată în motivarea magistraților de la Judecătoria Buftea.

Ce lege a încălcat Cristi Borcea

În motivarea deciziei de a fi menținut va temeinic procesul verbal prin care Cristi Borcea a fost amendat i i-a fost suspendat dreptul de a mai conduce, pe drumurile publice, timp de 30 de zile, magistrații au indicat, exact, și ce contravenție a săvârșit omul de afaceri.

ADVERTISEMENT

”Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații: h)pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului. (…)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: b)neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai”, se arată în motivarea sentinței.

ADVERTISEMENT