Fotbal intern

Cristi Borcea la închisoare, mumă pentru FCSB, ciumă pentru Dinamo!

29.07.2018 | 16:30
Cristi Borcea la inchisoare muma pentru FCSB ciuma pentru Dinamo

Cristi Borcea la închisoare, mumă pentru FCSB, ciumă pentru Dinamo! Acesta pare a fi adevărul meciurilor cu marea rivală pe care finanţatorul dinamoviştilor le-a pierdut cât timp a stat la închisoare. 4 martie 2014 a fost ziua care a cutremurat din temelii fotbalul românesc. După ani de zile de amânări, Dosarul Transferurilor ajungea la punctul final și personajele principale picau pe capete. Nu mai puțin de 8 oameni erau condamnați la închisoare cu executare.

Gheorghe Popescu o pățea cu doar o zi înaintea alegerilor pentru șefia Federației de fotbal. A primit atunci cea mai mică pedeapsă, 3 ani, 1 lună și 10 zile. Au urmat Gigi Nețoiu și Jean Pădureanu care au avut de stat la închisoare 3 ani și 4 luni. Mihai Stoica și-a auzit și el sentința – 3 ani jumătate. Cu două luni în plus față de oficialul stelist a primit George Copos. Victor Becali a luat 4 ani și 8 luni, pentru ca ultimii doi din „lotul condamnaților” să fie cel mai aspru pedepsiți: Ioan Becali și Cristi Borcea au primit condamnări de câte 6 ani și 4 luni cu executare. Dintre toți, fostul investitor al „câinilor” a stat cel mai mult la închisoare, fiind eliberat abia la începutul lui iulie 2018. Au fost ani grei, ani înfiorători, ani departe de Dinamo, pentru Cristi Borcea. Și mai ales ani cu rezultate proaste pentru „haită” în meciurile contra rivalei.

Cristi Borcea la închisoare, vremuri grele pentru Dinamo fără „talismanul” din tribună
Cristi Borcea la închisoare, vremuri grele pentru Dinamo fără „talismanul” din tribună

Cristi Borcea la închisoare, mumă pentru FCSB, ciumă pentru Dinamo!

Cu nici două săptămâni înainte de sentința din Dosarul Transferurilor, Steaua și Dinamo remizau, scor 1 – 1 și totul era frumos într-o lume a oamenilor de fotbal ce nu păreau deloc speriați de justiție. Dragos Grigore deschidea scorul pentru „haita” din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, în timp ce Claudiu Keșeru egala în minutul 89 pentru „roș-albaștri”. A urmat un verdict crunt pentru cei 8 oameni implicați în Dosar și fotbalul românesc intra, în mod categoric, într-o altă eră. Una în care Dinamo a avut mult de așteptat pentru a bifa o victorie în fața Stelei.

  1. Primul meci Steaua – Dinamo fără Cristi Borcea a avut loc la doar câteva zile după plecarea investitorului la loc mai „răcoros”, pe 27 martie. Partida s-a desfășurat în manșa tur a semifinalelor din Cupa României și a adus câștig de cauză „roș-albaștrilor”, care s-au impus cu un neverosimil 5-2. A fost o întâlnire neagră pentru „câini”, care au încasat nu mai puţin de 4 goluri în prima repriză! Până la ora partidei se mai întâmplase o singură dată acest lucru în istoria meciurilor dintre cele două, pe 16 septembrie 1956, când CCA s-a impus cu 4-3. Mai mult de atât, a fost primul joc disputat pe „Arena Naţională” în care Steaua a taxat-o pe Dinamo cu 5 goluri. De remarcat că ultima oară când se marcase de cel puţin 7 ori într-un derby Steaua-Dinamo a fost în 1990. Atunci s-au înscris nu mai puţin de 10 goluri (6-4), în finala Cupei, acela fiiind şi derby-ul cu cele mai multe goluri din istorie.
  2. Nici returul de pe 17 aprilie nu a putut însemna mai mult pentru Dinamo care a visat la „remontada”, dar a terminat în genunchi. Tănase a deschis scorul, în timp ce „câinii” abia au egalat în minutul 87 prin Matei. Partida a avut loc de asemenea pe „Arena Naţională” şi s-a încheiat cu un mare scandal. Mai mulţi suporteri stelişti au pătruns după încheierea partidei pe teren unde s-au luat la bătaie cu câţiva rivali. În urma incidentului un cameraman a fost rănit destul de serios şi transportat la spital.
  3. Pe 31 octombrie 2014, Steaua o umilea pe Dinamo în campionat. După o primă repriză echilibrată, cu ocazii mari de ambele părţi, „roș albaștrii” au marcat prin Szukala la ultima fază a primei repriză. După pauză, Steaua a controlat meciul, iar Dinamo nu a mai avut ocazii ca în prima repriză. Elevii lui Constantin Gâlcă au marcat în două minute, prin Papp şi Keşeru. Un moment frumos a avut loc în minutul 89, cînd Flavius Stoican l-a băgat pe Patrick Petre în locul lui Vali Lazăr, iar mijlocaşul de 17 ani debuta la prima echipă. A fost însă un meci greu pentru antrenorul “câinilor”, care era chemat la raport de conducere și tras la răspundere pentru eșecul de pe „Arena Națională”.
Cu Cristi Borcea la închisoare i-a fost greu și lui Flavius Stoican (dreapta) în duelurile cu Constantin Gîlcă,antrenorul lui FCSB câștigând toate trofeele interne în sezonul 2014-2015
Cu Cristi Borcea la închisoare i-a fost greu și lui Flavius Stoican (dreapta) în duelurile cu Constantin Gîlcă,antrenorul lui FCSB câștigând toate trofeele interne în sezonul 2014-2015

4. În primăvară, mai exact pe 3 mai 2015, s-a mers pe aceleași coordonate. Dinamo a fost gazdă, de asemenea pe „Arena Națională”, dar cam atât. „Câinii” au marcat un singur gol, prin Elhamed, în prelungiri. Din păcate pentru fanii echipei, Stanciu cu o dublă și Prepeliță loveau pentru „oaspeți” și închideau partida la 1-3, într-un derby plin de tensiune. Elevii lui Gâlcă reveneau în urma rezultatului la două puncte în spatele liderului surpriză ASA Târgu Mureș și păstrau șanse mari în lupta pentru titlu. Nu mai puțin de 20 de minute a fost întreruptă partida în repriza a doua din cauza incidentelor provocate de fanii dinamoviști, care nu au putut împiedica, însă, inevitabilul. Steaua ajungea la 11 meciuri fără înfrângere în fața rivalei și trecea en fanfare de derby-ul cu numărul 158 în toate competițiile.

4. Și revanșa avea să se tot lase așteptată. Pe 9 august 2015, pe „Arena Națională”, Steaua a terminat la egalitate „albă” meciul cu Dinamo. Era de altfel prima remiză fără goluri între cele două rivale în ultimii 16 ani. Chipciu a fost campionul ratărilor, într-un meci la finalul căruia dinamoviştii au ajuns la 12 partide consecutive fără victorie în faţa „roş-albaştrilor”. Încurajaţi de 9.000 de suporteri „în deplasare”, Dinamo a început episodul 159 din Derby de România în atac, dar nu a găsit drumul spre gol. De remarcat că în debutul reprizei secunde, centralul Haţegan şi steliştii Adi Popa şi Alcenat au avut de suferit după o petardă aruncată din peluza dinamovistă.

5. Prima victorie a dinamoviștilor cu Cristi Borcea la închisoare a venit la aproape un an și jumătate distanță de la sentința din Dosarul Transferurilor, pe 22 noiembrie 2015. A fost un 3-1 pentru „haită”, pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, cu Varela pe lista marcatorilor, dar cu un autogol, cu Palic și Gnohere sărbătorind și ei câte un gol. Reușita de onoare a „roș-albaștrilor” a venit de la Stanciu. A fost prima victorie a lui Dinamo în faţa marii rivale din aprilie 2011. Mai mult de atât, echipa lui Rednic făcea 30 de puncte după 18 etape, la fel ca rivala sa tradițională.

6. Anul 2016 a adus mai multe șocuri între cele două formații, majoritatea fiind disputate, în mod curios, chiar în preajma zilei care a consemnat condamnarea lui Borcea. Astfel, pe 3 martie, în manșa 1 a semifinalelor Cupei României, pe arena din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, cele două formații au încheiat la egalitate, din nou, scor 0-0.  A fost un meci în care oaspeții au avut 5 ocazii mari de gol, dar în care echipa lui Mircea Rednic a solicitat nu mai puțin de 3 lovituri de la 11 metri!

Mircea Rednic și Laurentiu Reghecampf se îmbrățișează în Dinamo - Steaua, scor 0-0
Mircea Rednic și Laurentiu Reghecampf se îmbrățișează în Dinamo – Steaua, scor 0-0

7. Trei zile mai târziu, Dinamo și Steaua au jucat în campionat, de asemenea pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”. S-a terminat tot egal, dar de data aceasta fiecare formație a marcat câte un gol, în partida care a deschis practic play off-ul. Hamroun a punctat pentru Steaua în minutul 10, iar pentru „câinii roșii” a egalat fostul… stelist Bicfalvi. Cei doi antrenori au trimis în teren formații pur ofensive, dar reușitele au fost puține. De remarcat și că nervii jucătorilor au cedat pe final. Steliano Filip a luat „roşu” direct după o altercaţie cu Hamroun, iar stelistul a primit două cartonașe galbene la acea fază. Remiza din Derby de România a fost atunci rezultatul perfect pentru liderul Astra, care rămânea la 4 puncte peste Dinamo şi 6 peste Steaua.

8. Pe 10 aprilie 2016, cele două formații au mai bifat o remiză, scor 1-1, de data aceasta pe „Arena Națională”, în Cupa României. În Derby de România, episodul 163, antrenorii Mircea Rednic și Laurențiu Reghecampf au început fără niciun atacant. N-a contat prea mult. „Balul” a fost deschis de un autogol „marca” Steliano Filip și continuat după pauză de Gnohere introdus pe teren în urmă cu doar câteva minute. Astfel, la acest scor, Rednic rămânea neînvins în fața rivalilor în 5 partide jucate în acel sezon. Cu 4 etape rămase din play-off, steliștii erau la 3 puncte în spatele liderului Astra.

9. Pe 20 aprilie 2016, tot pe „Arena Națională”, Dinamo și Steaua au terminat 2-2 și „haita” mergea în ultimul act al Cupei României datorită golului în plus marcat în deplasare. Steaua a dominat categoric prima repriză, a deschis scorul prin Enache, a ratat alte ocazii importante, dar Bourceanu a luat inutil cartonaș roșu și a dat totul peste cap. Dinamo a profitat de omul în plus și a egalat imediat prin regretatul Ekeng. Chipciu a reaprins speranțele pentru steliști, însă Puljic a adus calificarea mult visată de „haită”.

10. Steaua și Dinamo s-au întâlnit apoi în luna august, mai exact pe data de 20, dar nici de data aceasta nu a existat o echipă câștigătoare. La capătul celor 90 de minute desfășurate pe „Arena Națională”, tabela de marcaj indica un alt rezultat de egalitate, 1-1. Era totuși pentru prima dată în ultimii 10 ani, când „Unicul Derby” le-a adus faţă în față pe cele două combatante de pe primele două poziții ale clasamentului din Liga 1.

11. Dinamo a reușit să o bată pe Steaua pe 30 noiembrie 2016. Era prima victorie a „câinilor” pe „Arena Națională”, deşi partida a început cum nu se poate mai prost pentru „alb-roşii”. Vicecampioana a condus încă din start, dar „câinii” au întors rezultatul până la pauză, apoi au mai marcat încă o dată în repriza a doua. Hanca, Nedelcearu și Nemec au înscris pentru formația antrenată pe atunci de Ioan Andone.

Ioan Andone se bucură după un gol marcat de dinamoviști în poarta roș albaștrilor
Ioan Andone se bucură după un gol marcat de dinamoviști în poarta „roș-albaștrilor”

12. Revanșa „roș-albaștrilor” nu s-a lăsat așteptată prea mult. Echipa lui Reghecampf s-a impus cu 2-1 împotriva celei antrenată de actualul selecționer, Cosmin Contra, pe 2 aprilie 2017, pe „Arena Națională”. Steaua, devenită oficial FCSB reușea astfel să pună punct seriei de 3 eşecuri consecutive în faţa marii rivale şi se impunea la limită. Gazdele au început bine partida şi au deschis scorul în minutul 10, după o superexecuție semnată Denis Alibec. Adam Nemec a restabilit egalitatea în repriza a doua, dar brazilianul Fernando Boldrin a înscris golul de 3 puncte pentru Steaua.

  • Citește și „Bianca, luată în «marcaj» de un fost fotbalist! Tot «meciul», în revista FANATIK!”
  • Citește și „Cătălin Hîldan trăiește! Pentru viitorul lui Dinamo! Reportaj emoționant în noua revistă FANATIK!”
  • Citește și „Edi Iordănescu, aproape de moarte! Interviu cutremurător în noua revistă FANATIK din iulie!”

13. Cu 2-1 a câștigat și Dinamo la o lună distanță, pe 1 mai,  Hanca fiind jucătorul care a marcat ambele goluri pentru „haita” din „Groapă”. Dinamoviștii se apropiau astfel de liderul Viitorul și începeau să viseze după acest rezultat.  Urcau pe locul 3, cu 36 de puncte, în timp ce FCSB rămânea cu 38 de puncte și pierdea teren important.

14. Ultimul meci al anului 2017, desfășurat pe 27 septembrie, s-a terminat cu o victorie a FCSB-ului, Momcilovic fiind cel care a adus 3 puncte pentru echipa lui Nicolae Dică. De remarcat că Budescu a ratat un penalty în jocul de pe „Arena Națională”. A fost de altfel prima victorie în derby pentru actualul antrenor al FCSB-ului, Nicolae Dică.

Nicolae Dică privește către jocul elevilor săi
Nicolae Dică privește către jocul elevilor săi

15. Ultima partidă între cele două mari rivale s-a disputat pe 18 februarie 2018. S-a terminat 2-2, după ce Teixeira a reușit să egaleze în prelungiri, gol care a contribuit în foarte mare măsură la „performanța” dinamoviștilor de a rata play-off-ul. Pesic și Torje au înscris pentru Dinamo, dar ultimele minute au fost înfiorătoare pentru echipa lui Vasile Miriuță, care a plecat cu un singur punct de pe „Arena Națională” după ce se vedea deja calificată între primele 6…

Aşadar, nu mai puţin de 5 victorii au reușit cei de la Steaua/FCSB în perioada în care Cristi Borcea s-a aflat la închisoare, în timp ce „câinii” au „mușcat” de doar 3 ori. Alte 8 întâlniri s-au încheiat la egalitate. De remarcat, însă, că balanța se echilibrează dacă adăugăm la toate aceste partide cele două întâlniri desfăşurate în efemera Cupă a Ligii, ambele însemnând victorii pentru dinamovişti. A fost mai întâi un neverosimil 4-1, în prima manșă a semifinalelor desfășurată pe „Arena Națională” pe 22 decembrie 2016. Mahlangu, Nistor, Lazăr și Rotariu au punctat pentru echipa lui Andone, Aganovic reușind golul de onoare. Apoi, pe 1 martie 2017, în manșa secundă, Dinamo s-a impus din nou, de data asta „doar” cu 3-1, într-un meci jucat, deja tradițional, tot pe „Arena Națională”.

În concluzie Dinamo a reușit să transforme, e drept, abia anul trecut, „ciuma” absenței lui Borcea, dacă nu în „mumă” măcar într-un aparent echilibru dat de o linie „de clasament” simetrică în confruntările cu marea rivală roș-albastră: 5 victorii, 8 remize, 5 înfrângeri.