Sport

Cristi Coste, dezvăluiri din culisele echipei naționale: Ionuț Radu, portarul titular al României. Cu el „atacăm” drumul spre Euro

Cristi Coste vă prezintă argumentele pentru o titularizare a lui Ionuț Radu în poarta echipei naționale în campania de calificare la Euro 2024.
15.03.2023 | 22:50
Cristi Coste dezvaluiri din culisele echipei nationale Ionut Radu portarul titular al Romaniei Cu el atacam drumul spre Euro
Ionuț Radu e portarul cu care Edi Iordănescu va aborda meciurile naționalei României din preliminariile Euro 2024. foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Naționala României bagă o nouă fisă pentru o calificare la un turneu final continental. N-am mai fost la un festin european din 2016, în Franța, cu Tata Puiu pe bancă, pentru că nu are rost să calculăm ultimul Mondial la care românii s-au bucurat în tribune pentru „tricolori”. Unii nici nu erau născuți pe atunci, alții ne cereau statui și îi acuzam de aroganță. Timpul i-a dat dreptate lui Hagi.

Direcțiile lui Edi Iordănescu: strategie, selecție, disciplină, atitudine

Declarațiile pline de speranță ale staff-ul condus de Edi Iordănescu încălzesc puțin atmosfera. Cel puțin Edi a venit fair și a spus că această campanie este de „totul sau nimic” pentru el. Reușește calificarea, merge în Germania, o ratează, pleacă acasă! Privim chiorâș după ce acum câteva luni am terminat ultimii în grupa de Nations League și am retrogradat. Deși „zmeii” s-au numit Muntenegru, Bosnia și Finlanda…

ADVERTISEMENT

Ghioceii care ni se scot în față sunt prestațiile alor noștri la ultimele două partide oficiale: 1-1 în Finlanda și 4-1 cu o Bosnie în vacanță. Cei din FRF dezvăluie că Edi Iordănescu a decis direcția în care va merge cu naționala și care sunt criteriile de la care nu va mai renunța. Apropo de strategie, de selecție, de disciplină, de atitudine. Despre toate acestea a vorbit în Comisia Federală unde și-a prezentat ideile viitorului care bate la ușă.

Mâna întinsă de Auxerre l-a salvat pe Ionuț Radu

Este foarte important de unde și cum pornim în aceste preliminarii de Euro. Avem debut în Andorra și meci acasă cu Belarus în luna martie. Un subiect de dezbătut este portarul titular al noii campanii. Sunt informații că selecționerul s-ar fi decis. Asta apropo de strategia de care vorbeam mai sus.

ADVERTISEMENT

Vom ataca meciurile cu Ionuț Radu între buturi, cel mai bun fotbalist român din 2019 reușind să-și găsească echipă unde să joace în această iarnă. A ieșit din vraja numită Inter Milano și a mers la Auxerre să pună umărul la salvarea de la retrogradare. Are prestații care înseamnă puncte pentru AJA și laude săptămânale în L’Equipe. A reușit să intre în formă. Exact ce-i cerea Iordănescu și lui, și celorlalți stranieri pasibili de convocare, dar care erau rezerve la echipele de club. Pe termen lung, dacă nu joci în campionat, nu mai vii la națională!

De ce Florin Niță va fi probabil rezerva lui Ionuț Radu la națională

Este și situația cu care s-a confruntat Florin Niță, omul văzut ca urmașul clar al lui Ciprian Tătărușanu când acesta s-a retras de la națională. În prima parte a anului 2022, Iordănescu a jucat, în meciurile de Nations League, cu Florin Niță titular. Asta deși fostul jucător al FCSB-ului pierduse de mult timp poarta la Sparta Praga.

ADVERTISEMENT

Niță nu a reușit să-și rezolve situația la clubul ceh vara trecută, se antrena singur, nici nu a plecat în altă parte. Oferte a avut, inclusiv din SuperLiga României, de la CFR și CSU Craiova, dar a preferat să rămână și să-și ducă la capăt contractul cu Sparta. Este vorba de actualul sezon competițional.

Doar pe statele de plată ale Spartei toamna trecută, Niță nu a mai fost chemat de Edi. Decizie logică. În mercato de iarnă, Niță, aflat în ultimele 6 luni de contract cu Sparta, a plecat împrumut la Parduibice, apără excelent, a fost de mai multe ori portarul etapei, acum va veni convocarea la națională, dezvăluită exclusiv de FANATIK.RO. Dar Niță va fi probabil rezerva lui Ionuț Radu.

ADVERTISEMENT

Meciurile lui Ionuț Radu din septembrie 2022, probă de caracter și de încredere

Și atunci de ce să fie Ionuț Radu titular la națională, deși are doar două selecții la prima reprezentativă? Tocmai acele două meciuri ca integralist, Finlanda și Bosnia, au fost decisive. În acele întâlniri Edi Iordănescu a creionat scheletul naționalei pe care el o vrea și cu care e convins că se califică în Germania 2024.

Radu a jucat bine și la Helsinki, și pe Giulești. Apoi a venit schimbarea de domiciliu de la Cremona în Bourgogne, iar totul a redevenit rotund în cariera sa. Era cel mai scump jucător român după Europeanul de tineret din 2019, dar și-a blocat singur ascensiunea. A preferat să stea rezerva lui Handanovic, poate-poate se retrage „moșul”.

Radu a ales împrumuturi la Parma, apoi Cremonese, dar nu a mai fost titularul bătut în cuie de la Genoa. Și coborîrea s-a produs de la cele 15 milioane de euro cât valora acum 4 ani la cele 3,5 milioane din prezent. De aici începe noua escaladă și pentru el, și pentru naționala României.

ADVERTISEMENT