Sport

Cristi Coste scrie cronica debutului lui Edi Iordănescu ca selecționer, România – Grecia 0-1. Când nici măcar grecii nu-ți mai aduc daruri!

România - Grecia, pe noul stadion din Ghencea, a reprezentat debutul ca selecționer al lui Edi Iordănescu. Am început bine, am continuat groaznic, am încercat să egalăm după pauză, dar s-a terminat 0-1.
25.03.2022 | 22:23
Cristi Coste scrie cronica debutului lui Edi Iordanescu ca selectioner Romania  Grecia 01 Cand nici macar grecii nuti mai aduc daruri
Octavian Popescu si Florin Tănase in meciul amical de fotbal dintre Romania si Grecia, desfasurat pe Stadionul Steaua din Bucuresti, vineri 25 martie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu a ales cartea prudenței pentru primul său meci ca antrenor pe banca naționalei. E drept că a contat și epidemia de gripă care a locuit la Mogoșoaia cu lotul în această săptămână, ultimul căzut fiind Denis Alibec cu o zi înainte de România – Grecia.

România – Grecia, primul meci al lui Edi Iordănescu ca selecționer, deschide drumul spre Europeanul din 2024. Mitriță, prima mare ocazie

Nu au fost mari surprize în primul 11 ales de Iordănescu contra Greciei. Poate doar titularizarea lui Bordeianu lângă Răzvan Marin, semn evident al planurilor noului selecționer. Care și-a început cu acest meci drumul al cărui capăt îl vrea (și îl vrem) la turneul final continental de peste doi ani.

ADVERTISEMENT

Un stadion „Steaua” plin cam la 70 la sută din capacitate, cu două peluze care a avut fiecare meciul ei. În una dintre ele fanii naționalei, în cealaltă cei din Peluza Sud Steaua, care au avut treabă mai intensă cu familia lui Burleanu decât cu jocul tricolorilor.

Un Edi Iordănescu deloc agitat, măcar la exterior, urmărind atent de la marginea terenului dacă lucrurile pe care le-a pus pe tablă se văd pe teren. Și s-a văzut ceva în primul sfert de oră: „capul” alături al lui Chiricheș la cornerul lui Cicăldău (min. 6), apoi șutul ultimului de la 22 metri (min. 9), dar mai ales ocazia de „unu la unu” al lui Mitriță (min. 16), când Piticul a ratat de puțin cadrul porții lui Vlachodimos.

ADVERTISEMENT

Din acest moment al meciului a început să joace naționala Greciei. Parcă grecii au ajuns la meci mai târziu, ca și cum ar fi fost blocați în traficul inuman din Drumul Taberei.

După un gol anulat de un VAR „invizibil” în minutul 22, grecii deschid scorul meritat prin Bouchalakis după o fază-șnur

Și au tot curs ocaziile trupei lui Gustavo Poyet, aflat și el la primul meci ca selecționer al Greciei. S-a rupt dintr-o dată tot echilibrul defensiv pregătit. Probleme mari pe ambele benzi, și la Rațiu, dar mai ales la Camora. Probleme mari pe zonă centrală, acolo unde pretinsul zid Marin – Bordeianu s-a făcut țăndări rapid.

ADVERTISEMENT

Au venit oportunitățile lui Pelkas, Limnios, dar și golul lui Giakoumakis din minutul 22. Validat inițial de spaniolul Bengoechea, dar după aproape un minut bucuria grecilor a fost anulată. Asistentul Jimenez, care plecase spre centrul terenului, și-a revăzut probabil în minte faza, l-a chemat pe central la margine, astfel că VAR-ul invizibil a anulat reușita.

Am crezut că am scăpat, dar nu a fost deloc așa. Atenționările pe care le-am primit nu au schimbat nimic din fața jocului. Ba mai mult, a marșat la greșeli și căpitanul Chiricheș. Iar ceea ce trebuia să se întâmple a venit în minutul 39: centrare excelentă a celuilalt căpitan, Mantalos, iar Bouchalakis pune capul pentru un 0-1 logic. Scorul pauzei.

ADVERTISEMENT

Abia după o oră de joc Edi Iordănescu a umblat la primul 11. Triplă schimbare, cu Tavi Popescu la debut pentru națională!

Revin de la cabine aceleași echipe. Aproape și același joc. Grecii s-au prins că e avem o linie de fund cu jucători care dau impresia că nu se prea cunosc între ei, Așa că așteaptă cuminți contraatacuri sau greșeli.

Prima noastră ocazie din partea secundă vine pe o recuperare a lui Maxim din cornerul grecilor, dar șutul lui Răzvan Marin (min. 57) trece de puțin peste transversala adversă. Încercăm, există iar entuziasm, dar nu e suficient. Așteptăm și reacția de pe bancă a lui Edi Iordănescu care a mers 60 de minute cu aceeași 11 titulari.

Și a venit tripla schimbare. Tavi Popescu, Tănase și Andrei Ivan la Mitriță, Pușcaș și Maxim. Ne așezăm cu Ivan la dreapta, Popescu în stânga și Tănase vârf fals. Vă miră că ultrașii din Peluza Sud, veniți să încurajeze naționala i-au huiduit de la început pe Popescu și Tănase, jucătorii FCSB-ului? N-ar trebui să vă mire..

Rămânem cu debuturile lui Popescu și Drăgușin, cu dorința fără putință din repriza a doua și cu răbdarea pe care oricum nu o avem

Schimbările chiar aduc schimbări în jocul naționalei. Apar și ocaziile. În decurs de 2-3 minute, avem bara lui Adrian Rus, apoi vine Ivan în două situații, dar adversarul rezistă. Iordănescu simte pulsul din teren și forțează și cu Mihăilă. Jucătorul Atalantei joacă mijlocaș stânga, Tavi Popescu e chemat în centru ca să vină mai des cu fața spre adversar.

Mai avem 15 minute. Presăm, dar nu finalizăm. O are pe vârful bocancului și Tănase, și Ivan, dar inspirația îi trădează. Devine tot mai agitat și Edi Iordănescu, care-și cere rapid scuze pentru un gest la adresa centralului. Își cheamă jucătorii să ridice liniile pe posesia adversarului, dar pare acea zi în care poți să te zbați oricât că nu-ți iese.

Cu ce rămânem din acest amical cu Grecia, debutul lui Edi Iordănescu ca selecționer, în afara debuturilor lui Tavi Popescu și Drăgușin? Cu primul sfert de oră, cu năuceala ce a urmat până la pauză, cu dorința fără putință din partea secundă. E un început, mai degrabă nereușit, mai ales ca scor. E nevoie de răbdarea pe care, oricum, nu o avem niciodată.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,45 este cota pentru ”2 solist” la meciul Israel – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT