Fotbal intern

Cristi Coste scrie cronica derby-ului Dinamo – FCSB 2-1: ADN din DDB, cu Dusan clar peste Gigi!

16.02.2020 | 23:34
Cristi Coste scrie cronica derbyului Dinamo  FCSB 21 ADN din DDB cu Dusan clar peste Gigi
ADVERTISEMENT

Dinamo și FCSB au disputat ultimul derby din acest sezon pe o Arenă Națională cu 27.668 de fani în tribune. După 2-1 cu FCSB, Dinamo se pregătește de al treilea play-out conseutiv, iar FCSB și-a luat iar bilete la loteria pentru titlu, unde nu nimerește numerele de când s-a trecut la acest sistem.

Am avut un derby cu adrenalină, cu tribuna un pic peste băieții din teren, asta și pentru că după 6 ani FCSB a avut peluza plină. Dar și cei din teren au pus orgoliul de fotbaliști pe tavă și au jucat până la ultimul fluier. Vestea bună e că Dinamo – FCSB va fi derby „ever”, vestea proastă e că sezonul ăsta serialul nu mai are niciun episod!

ADVERTISEMENT

Dinamo – FCSB, cronica unui meci care va fi derby cât va exista fotbal în România

Abia în minutul 17 FCSB lasă mingicăreala și trece la teme profunde. Olaru își arată calitățile de pasator și-i dă lui Florinel Coman jumătate de teren în față pentru a bifa prima ocazie a oaspeților. Răspunde imediat Dinamo cu șutul telefonat al lui Mrzljak, venit la pachet cu un „galben” pentru croat, după ce a fost prea intim cu Bălgrădean.

Se mai fac pauze, dar pentru anunțuri vizavi de materialele pirotehnice ale celor două galerii. Se joacă dur, lipsește parcă fantezia, pentru că Fabbrini este pus repede jos după primul dribling, în timp ce Coman e deranjat rău de petardele de la Sud Dinamo. Florinel încearcă direct din corner, apoi direct din lovitură liberă. Cam egoist azi „dinamovistul” Coman…

ADVERTISEMENT

Când nu merg pasele, se încearcă simulările sau loviturile sub centură. Așa ajung să ia galben în câteva secunde și Fabbrini, și Planic. Galeriile își fac numerele, își dau directe și indirecte, spectacolul e mai mult sus decât jos.

De ce se întâmplă de-astea numai la meciurile lui Dinamo? Doamne, ce e cu echipa asta?

Și a apărut mărgica, venită de unde ne așteptam mai puțin. De la execuția superbă a fundașului stânga Andrei Sin, care a împrumutat pentru câteva secunde tehnica de la Fabbrini și a deschis scorul. E minutul 37. Singurul de pe banca roș-albaștrilor care a ieșit la margine pentru a-și încuraja colegii a fost secundul Mihai Pintilii, de fapt liderul pe care accidentările și vârsta l-au retras iarna asta.

ADVERTISEMENT

Apoi vine groaza. Cristea sare la cap cu Perovic venit din ofsaid, îl lovește în cap pe sârb și se lasă noaptea. Toată lumea e disperată. Intră două mașini de salvare. Durează aproape cinci minute până ce medicii îl imobilizează pe Perovic și Salvarea pleacă spre spital. Galbenul transformat în roșu la fundașul FCSB-ului e la statistică, gândurile merg acum spre sârb. De ce se întâmplă de-astea numai la meciurile lui Dinamo? Doamne, ce e cu echipa asta? Ufff…

Ioan Filip îi bagă în meci pe roș-albaștri, Tănase pune de-un 1-1 contondent la pauză. Apoi vine „Lăzărică”, inspirația lui Dusan!

Șase minute de prelungire pentru prima repriză, Fabbrini umblă la cutiuța cu spectacol, dar Uhrin e roșu la față și îl ceartă. Cehul știe că 1-0 și superioritate nu înseamnă că e gata, Mai ales un derby. Iar Dusan parcă simțea ceva. Corner FCSB, Filip se „îndrăgostește” de Planic, iar Feșnic nu ezită. Cum nu o face nici căpitanul Tănase de la punctul de la 11 metri. Se intră la cabine cu un 1-1 contondent.

ADVERTISEMENT

Celebrele deja două schimbări de la FCSB vin în minutul 46. Popa și Oaidă – IN, Olaru și Moruțan – la dușuri. Iar omul în plus al „câinilor” se simte în special pe benzi. Uhrin simte bine jocul, iar introducerea lui Vali Lazăr are efectul scontat. Gafeurul Filip pornește traseul golului doi al gazdelor, cu pasă pentru Sorescu, care-i centrează perfect pe 6 metri lui „Lăzărică”. Minutul 62, dar „artileria” din peluze le dă băieților o pauză de 10 minute. Feșnic vrea să fie catolic până la capăt.

Dinamo arată a echipă mare (doar) când dă de FCSB. Are ADN, dar în primul rând are antrenor. Uhrin peste mânjii lui Gigi!

Cum se vor întoarce echipele de la vestiare? Pentru cine a fost benefică pauza aceasta forțată? Dinamo e pe val, FCSB e sub scut. Și chiar în registrul ăsta se reîncepe. Crețu are o intervenție uluitoare la Sorescu, iar Planic respinge de pe linia porții, miroase a 3-1 în aer… Iar FCSB aruncă ultima grenadă. E ditamai grenada, pentru că Gnohere e un tip impozant. Interesant e că iese Coman. Al doilea meci consecutiv.

Ceva emoții mai apar la poarta lui Piscitelli după câteva șerpuiri ale lui Man, dar timpul nu-i așteaptă prea mult pe cei din play-off. Pentru că cei din play-out interpretează excelent partitura echipei cu gol și cu om în plus. Finalul e puțin tensionat, dar nu foarte mult. Bate Dinamo, pentru că în primul rînd are antrenor, dar și ADN când dă de FCSB.

ADVERTISEMENT