Fotbal intern

Cristi Coste scrie cronica derby-ului FCSB – Dinamo 3-2: FCSB iese din criza Covid cu 3 puncte imense. Dinamo bună, dar cu nervii „la vedere”!

03.10.2020 | 22:59
Cristi Coste scrie cronica derbyului FCSB  Dinamo 32 FCSB iese din criza Covid cu 3 puncte imense Dinamo buna dar cu nervii la vedere
ADVERTISEMENT

Am trăit s-o vedem și pe asta în 72 de ani de istorie. Primul FCSB – Dinamo fără spectatori în campionat. Într-adevăr, ne-a fost servit aperitivul acelei duble din semifinalele Cupei, din plină vară, dar speram să nu ajungem aici.

Dar am ajuns. Și cine știe cât mai durează până se face paritatea dintre cazurile zilnice de Covid și cazurile fanilor care vor și nu pot, deși distanțați, să vadă un Derby de România, FCSB – Dinamo.

ADVERTISEMENT

FCSB – Dinamo 3-2, cronica unui derby cu „tornade” în tribunele de pe Arenă și ploaie de goluri pe gazon. Început furibund al gazdelor, cu 2-0 în minutul 17

Bate „vântul” puternic printre scaunele goale, dar meciul începe abrupt, pentru că nu e loc de tatonări. FCSB și-a negativat aproape toți jucătorii bolnavi de Covid, Dinamo-ul spaniol al lui Contra dospește de străini. În afara celor doi U21 care trebuie titularizați, Grigore și Mihaiu, doar Răuță e pierdut la „câini” în primul 11.

Toni Petrea începe direct cu Dennis Man și Moruțan, deși abia au fost trecuți pe „lista bună”. Avem faze din prima. Borja Valle dă pe lângă mingea centrată de Camara în 6 metri, iar „capul” lui Tănase la centrarea lui Moruțan trece pe lângă bara din dreapta lui Mejia.

ADVERTISEMENT

Dar căpitanul celor de la FCSB se revanșează peste câteva secunde, când Gol își arată limitele, Dennis Man interceptează, îl deschide excelent pe Tănase și mingea e în plasă. Dinamo reacționează rapid, dar Mihaiu e blocat in extremis de Vali Crețu! E minutul 12. Muncește mult Crețu, pentru că Man nu e ok fizic și nu-l poate suplini.

Totul curge momentan cum vrea Gigi Becali de acasă, din fața telecomenzii. Schemă lucrată la antrenamente, cu Ovidiu Popescu centrând pe lung și Iulian Cristea punând capul pentru 2-0 în minutul 17. Lui Contra îi vine să-și dea jos bluza de trening, să intre el pe teren, iar Straton aplaudă din tribună reușitele noii sale echipe contra fostei de acum câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Dinamo forțează și are calul troian în echipa adversă: Ionuț Panțâru contribuie decisiv la un 2-2 spectaculos la pauză!

Dinamo are calitate de la mijloc în sus, chiar dacă în apărare este șantier în continuare. Și în alte 17 minute totul se relansează într-o primă repriză excelentă pentru privitori, dar cu niște defensive de coșmar.

În minutul 25 Panțîru este prins pe picior greșit de driblingul din corp al lui Gonzalez și îi arde o palmă peste față venezueleanului sinonimă cu un penalty. Borja Valle nu are probleme cu Vlad.

ADVERTISEMENT

Cu trei minute înainte de pauză, același Panțîru, posibil cal troian al lui Dinamo în prima repriză, transformă un atac în superioritate a celor de la FCSB în contraatac Dinamo. Iar Adam Nemec, aflat la capătul centrării, închide ochii și, ajutat și de devierea lui Cristea, marchează primul gol de la revenirea printre „câini”. Avem 2-2 la pauză, avem spectacolul pe care ni-l dorim pe gazon!

Spaniolii lui Contra controlează jocul, românii lui Petrea strâng din dinți și așteaptă…

FCSB schimbă la pauză. Clasic. De două ori. Sergiu Buș nu s-a lipit de nicio fază periculoasă în prima repriză, astfel că e rândul lui Buziuc, omul patronului. Nici Perianu nu a mai putut duce ritmul, iar intrarea noii perle, Octavian Popescu, reașează echipa lui Toni Petrea.

Popescu cel mic se duce în stânga, iar Moruțan revine ca inter și mai echilibrează puțin mijlocul gazdelor. Chiar și așa, fără reflexul de zile mari al lui Vlad la voleul lui Sorescu din minutul 50, Dinamo ar fi trecut pentru prima oară în avantaj.

„Câinii” controlează jocul, gazdele se apără grupat și cu dinții strânși. Elevii lui Petrea joacă mai ales din orgoliu, pentru că fizicul nu-i ajută prea mult. „Vacanța” pe care le-a provocat-o virusul a lăsat urme serioase. Moruțan trage de el cu ultimele puteri.

Dubla „căpitanului” Florin Tănase aduce 3 puncte nesperate. Dinamo termină cu două roșii și nervii pe gard!

Iar insistența lui „Moru” aduce ceea ce poate nu mai sperau roș-albaștrii la un moment dat. Căpitanul Florin Tănase inventează o pasă de geniu pentru Man, iar Dennis face diferența cu ajutorul lui Radu Petrescu. Penalty și roșu la Isma Lopez. Tănase bate perfect, dublă pentru căpitan și 3-2 pentru FCSB în minutul 75.

Derby-ul nu e gata, în ciuda inferiorității numerice a „câinilor”. Vlad are o nouă paradă de excepție la „capul” lui Fabbrini din minutul 80. Dinamo vine cu toate liniiile peste un adversar care nu are nicio jenă să bubuie mingi cu care de obicei jucătorii ieșeau prin pase.

Se termină cu nervi, cu încă un cartonaș roșu la Dinamo și cu o horă a bucuriei roș-albastră de ziceai că s-a dat titlul în seara acesta. FCSB iese din criza Covid cu o victorie imensă în fața adversarului de-o viață. Contra are o victorie în 5 partide…


  • (P) Cota BETANO pentru Academica Clinceni – FCSB: 1,73 este cota pentru “2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT