Sport

Cristi Coste scrie de la Craiova cronica duelului Universitatea – FCSB 2-1: Rădoi rămâne „principalul”, iar „Nică” Dică doar „secundul”!

Craiova lui Mirel Rădoi și FCSB condus de Dică s-au întâlnit în derby-ul etapei a 11-a din SuperLiga. Au câștigat oltenii, pe merit, FCSB „trage” la retrogradare!
18.09.2022 | 23:36
Cristi Coste scrie de la Craiova cronica duelului Universitatea  FCSB 21 Radoi ramane principalul iar Nica Dica doar secundul
Nicolae Dica reactioneaza in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FCSB, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 18 septembrie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Prima întâlnire față în față între antrenorii Mirel Rădoi și Nicolae Dică, după ce au colaborat ultima oară la echipa națională, s-a produs în derby-ul de pe „Ion Oblemenco”, Universitatea Craiova – FCSB. Două momente dificile pentru ambele formații, plasate la ora meciului în afara locurilor de play-off. Ba FCSB, mai mult, pe loc de baraj spre liga secundă!

CSU Craiova – FCSB, cronica unui meci care a picat într-un moment dificil pentru Rădoi și Dică. Cine se ridică, cine se afundă în mediocru?

Un amănunt oarecum surprinzător încă dinaintea startului fluierat de Radu Petrescu. Parcă Oltenia nu mai fierbe ca în trecut la aceste derby-uri, dovadă și interesul ceva mai scăzut din tribunele de pe „Oblemenco”. Nu este însă singura surpriză, pentru că mulți au ridicat din sprâncene în stadion când au văzut un „11” mai degrabă defensiv pe care fostul selecționer l-a trimis pe teren.

ADVERTISEMENT

Dică a zis să nu rămână dator în fața fostului său șef și l-a lăsat pe bancă pe Tavi Popescu, pe care Rădoi „îl vedea” titular! FCSB are în față însă tripleta Cordea – Compagno – Florinel Coman, teoretic mult mai puternică decât ce are la dispoziție Craiova, văduvită de accidentările lui Andrei Ivan, Baiaram sau eternul pacient Koljic.

Dar ceea ce vedem pe hârtie nu „citim” și pe gazon. Ambele formații stau sus, vor să pară agresive, încearcă să speculeze orice gafă de partea cealaltă.

ADVERTISEMENT

Primul sfert de oră are destul piper. Coman reia cu capul (min. 6) centrarea lui Crețu, Dawa își face rapid rost de un galben (min. 11), Compagno nu nimerește poarta, în timp ce Markovic vine târziu la o excelentă centrare pe 6 metri (min. 16). Iar peste 4 minute, Crețu, fostul client al lui Gigi Becali, trage în Târnovanu, singur cu acesta!

Inspirația lui Markovic provoacă gafa lui Tamm, care deblochează tabela din Bănie: 1-0 Craiova, gol Mitrea!

Se joacă mai mult în treimea neutră, dar fitilul este aprins de o serie de pase bine legate ale gazdelor, cu punct terminus lansarea lui Markovic. Scăpat unu contra unu cu Tamm, Markovic, singurul jucător ofensiv al lui Rădoi, îl păcălește pe stoperul estonian și e penalty.

ADVERTISEMENT

Nu e nimic de analizat, lovitura de pedeapsă a fost văzută bine de Radu Petrescu. Execută Bogdan Mitrea, sub bară, nicio șansă pentru Târnovanu: 1-0 Craiova, minutul 32! E o lovitură grea pentru echipa lui Dică, care acuză șocul. E clar că trebuie schimbat ceva la FCSB, în primul rând la mijlocul terenului, care nu produce. Oltenii sunt mult mai vii în acea zonă a terenului, „zona motoarelor”.

Perechea Oaidă – Haruț, una inedită, ajutată uneori și de Olaru, este dominată de Crețu – Screciu – Florescu, cu Bancu și Vătăjelu pe flancuri, plus Nistor, care coboară deseori în centru. Aici l-a bătut Rădoi pe Dică în prima repriză a derby-ului. Dar nu e gata repriza.

ADVERTISEMENT

Compagno revine cu gol pe „Oblemenco” după penalty-ul din minutul 45+6! Repriza nu se încheie însă până nu lovește și Markovic transversala!

Vin mai întâi cele 4 minute de prelungire arătate de la margine. Apoi intrarea lui Bancu, sărbătoritul zilei, la Compagno, Petrescu dictează penalty pe o fază fifty-fifty. VAR îl confirmă și Compagno egalează pentru FCSB în minutul 45+6. Italianul marcase și la ultimul meci jucat pe Oblemenco în SuperLiga, la derby-ul Craiovelor. Între timp a fost IntenCity, s-a schimbat gazonul, iar Andrea a ajuns pe statul de plată al lui Gigi Becali!

E 1-1, dar mai e timp de ceva evenimente până intră echipele la cabine. Ratează din nou Crețu față în față cu portarul lui Dică, iar din cornerul care a urmat, în minutul 45+8, Markovic a nimerit transversala.

FCSB revine cu două schimbări. Intră Tavi Popescu și Miculescu, rămân la odihnă Haruț și Florinel Coman! Radu Petrescu e în transă însă, depășit evident de joc. Dă galben pentru simulare la Popescu, deși e fault clar! Ce o fi în mintea lui? Greu de spus…

Autogolul lui Oaidă decide un derby în care s-a dovedit iar că Rădoi rămâne „principalul”, iar Dică doar „secundul”

Se fac, totuși, multe greșeli de ambele părți. Echipele sunt mai precipitate după marcarea celor două goluri, deși așteptam schimbări în bine după pauză. Rădoi dă impresia că preferă contraatacul, Dică joacă pozițional cu mingile scoase la margine, în special la banda dreaptă.

Iar cursa pe care Mirel i-o întinde prietenului său „Nică” Dică chiar dă roade. Vine autogolul lui Oaidă din minutul 66, imparabil pentru Târnovanu, și oltenii sunt din nou în avantaj! Se schimbă iar fața meciului, pentru că injecția de moral primită de Universitatea se simte în jocul gazdelor.

Mai sunt ceva mai mult de 20 de minute. „Rara avis” lui Vali Crețu e reluată cu sete de Octavian Popescu în plasa laterală a porții lui Lazar. Totul se putea încheia în minutul 79, când Vătăjelu a trimis, cu capul, peste poarta goală! Sau puteam avea 2-2 la faza imediat următoare, când Dawa a ratat ocazia de a-l face coautor pe Olaru.

Nu s-a prea mai jucat până la final. FCSB se afundă și mai tare în mlaștina clasamentului, Craiova ia o importantă gură de oxigen. Un derby alert, stricat de multe ori de Radu Petrescu, dar cu un câștigător meritat. Un derby care a arătat încă o dată că Rădoi e antrenor principal, Dică rămâne doar secund!

ADVERTISEMENT