Sport

Cristi Coste scrie cronica finalei Astra – Craiova 2-3. „Ceapă” Nistor și Screciu duc Oltenia în Europa

Craiova învinge Astra Giurgiu, cu 3-2, în finala Cupei României și are biletul de Europa pentru sezonul următor.
22.05.2021 | 23:05
Cristi Coste scrie cronica finalei Astra  Craiova 23 Ceapa Nistor si Screciu duc Oltenia in Europa
ADVERTISEMENT

Astra Giurgiu și Craiova și-au disputat ultimul trofeu al sezonului, Cupa României, cu finală pe „Ilie Oană” din Ploiești. De obicei se închidea sezonul cu un astfel de meci, acum trăim alte vremuri, pentru că nu s-a jucat nici ultima etapă, ca să nu mai vorbim de baraje…

Astra – Craiova, finala care a pus față în față două echipe din… divizii diferite, începe alert cu două goluri în trei minute

Oltenii nu au timp de pierdut. Primele minute au de toate, inclusiv două goluri! Mai întâi, în minutul 14, Nistor verticalizează excelent, Găman dă o chiflă, iar Ivan lobează elegant pentru 1-0 Craiova.

ADVERTISEMENT

Și ca-n bancurile cu olteni, peste mai puțin de un minut, Marius Constantin face penalty… E părerea lui Feșnic, influențat și de asistentul Șovre, deși faultul e, clar, „afară”…  Găman își spală greșeala de la gol egalând în minutul 17. Reușita Astrei, echipă de ligă secundă la ora finalei (!!!), deși nu se vede acest lucru pe teren, mai mult i-a iritat pe băieții lui Ouzounidis.

Mihai Popa are 3 intervenții senzaționale în mai puțin de 100 de secunde. Dani Coman chiar se pricepe la portari… Popică de Astra are un potențial foarte mare. De fapt, goal-keeper-ul gazdelor – giurgiuvenii sunt organizatori pe afișul meciului – este cel mai ocupat om de pe teren.

ADVERTISEMENT

Doamne, ce senzație să vezi și să simți un meci cu fani, iarăși, în tribune! Cântă, urlă, înjură! Dar sunt la locul lor!

Dar cel mai impresionant lucru care se întâmplă sunt fanii din tribune… S-au întors pe stadioane… După mai bine de un an… Ce senzație să-i auzi cântând, să-i auzi apostrofând, să-i simți lângă tine… Ca să nu mai vorbim de coregrafia de gală a oltenilor, pentru care s-au certat vreo două ore înainte de meci cu zbirii de la porți și protocolul prea… protocolar de la FRF.

Fanii sunt esența fotbalului, iar acest lucru poate s-a simțit și în modul în care se joacă acolo, pe „verde”. Două formații care realizează că nu mai sunt singure în „oficiale”, că e un trofeu între ele, că-și pot salva un sezon, modest la Craiova, falimentar la Astra.

ADVERTISEMENT

După începutul furtunos, partida s-a mai liniștit puțin. Parcă și „astralii” au mai multă încredere, în timp ce Nistor și colegii săi au devenit mult mai atenți. Contrele trupei lui Badea îi dau de gândit și lui Ouzounidis. Grecul caută soluții. Mai are minim o repriză să le găsească.

Astra – Craiova sau exemplul că regula U21 nu trebuie neapărat să umilească puști. Primele schimbări au venit în minutul 66!

Mai rar un meci în fotbalul românesc, în ultimii doi-trei ani, în care să nu se facă nicio schimbare după aproape o oră de joc. Mai ales că nu s-a modificat regula under 21 care dă tensiune pe băncile tehnice.

ADVERTISEMENT

În partea secundă, oltenii atacă la peluza ocupată de fanii lor și pare că acest amănunt contează. Presiunea crește pe careul astral, dar fără a genera mari ocazii, ci mai mult solicitări la minut de penalty-uri pe care Feșnic nu are cum să le fluiere. A fluierat când nu era?

Ouzounidis și Ionuț Badea mută în același timp. Minutul 66. Ies doi U21, Câmpanu și Stahl, intră Balaure și Camara. Ivan încearcă și de la 25 de metri, dar mingea e cadou pentru vreun fan venit de la Craiova. Și o veste deloc plăcută pentru antrenorul grec.

Ouzounidis a forțat și cu Tudorie, ocaziile au venit de la Cicâldău. Prelungiri la încă o finală a Astrei

Marius Constantin nu mai poate! Fundașul central, recuperat în regim de urgență pentru finală, cedează după 70 de minute. Mai rămâne într-un picior pe teren, pentru că Acka este neîncălzit. Practic, oltenii sunt cu om în minus câteva minute.

Timpul trece, mai puțin de 10 minute din cele 90 regulamentare. Se riscă tot mai puțin. Acum, orice greșeală poate fi decisivă. Cel care riscă este Ouzounidis. Renunță la Mateiu și-l trimite și pe Tudorie, cel care a marcat ultimul gol al oltenilor în dubla din semifinale. Vine șansa din minutul 87 a lui Cicâldău, dar lovitura sa liberă ocolește poarta lui Mihai Popa.

Răspunde Canadija peste un minut, șut din 25 de metri, dar vârfurile degetelor lui Mirko opresc „marea lovitură”. Ne mutăm rapid dincolo. Cicâldău cere penalty, Feșnic vede doar corner. E minutul 90. Ne pregătim de prelungiri. Unde Astra e obișnuită. E a patra finală consecutivă a giurgiuvenilor, toate cu prelungiri! Bilanț până acum: 1 câștigată, două pierdute!

Ce efect a avut scandarea de amenințare a fanilor olteni. „Dacă Cupa nu o luați / De la Știința să plecați!”

Contraatac spectaculos al Astrei imediat după începerea prelungirilor. Minutul 93. Vali Gheorghe șutează la colț, Pigliacelli respinge, dar pe traiectorie e Boe-Kane care pune capul pentru golul care aduce Astra în avantaj.

Șase minute durează acest 2-1. În plină scandare de amenințare a fanilor olteni („Dacă Cupa nu o luați / De la Știința să plecați”), Nistor își ia inima în dinți șutează cu sete de la aproape 25 de metri. Bară-gol, 2-2! E puțin și greșeala lui Popa, mascat de colegi, dar șutul lui „Ceapă” merită mai multe reluări.

Craiova și-a recăpătat roșeața în obraji. Ba chiar pulsul o ia razna, la golul din minutul 113 a lui Vladimir Screciu, omul care aduce trofeul în Bănie după trei ani. Nu doar trofeul, ci și biletul de Europa, după o finală palpitantă cu un adversar, Astra, care a pâlpâit mult timp a speranță, exact cum a făcut și în campionatul care, finalmente, a dus-o în liga secundă. Unii în Europa, alții în Divizia B!


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Clinceni: 1,53 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT