Sport

Cristi Coste scrie cronica finalei Cupei României, Sepsi – Voluntari 2-1. Ștefănescu, erou în block-busterul „Ria, Ria, România!”

Surprinzătoarea finală a Cupei României, Sepsi - FC Voluntari, a adus trofeul în vitrina covăsnenilor, la capătul unui meci în care suspansul a existat doar în prima repriză. E primul trofeu pentru Sepsi în istorie!
19.05.2022 | 22:26
Cristi Coste scrie cronica finalei Cupei Romaniei Sepsi  Voluntari 21 Stefanescu erou in blockbusterul Ria Ria Romania
Marius Stefanescu se bucura dupa un gol marcat alaturi de Andres Mihai Dumitrescu, Bogdan Alexandru Mitrea si Nicolae Ionut Paun in meciul de fotbal dintre Sepsi OSK Sfantu Gheorghe si FC Voluntari, finala Cupei Romaniei, desfasurat pe Stadionul Rapid din Bucuresti, joi 19 mai 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Avancronica finalei dintre Sepsi și Voluntari a fost făcută cu ceva ore înaintea primului fluier al lui Colțescu de finala de la Elită. Am avut Csikszereda – Sepsi acolo, dar mai ales am avut încă un scandal produs de scandarea imnului secuiesc. Nu mai miră nimic!

Sepsi Sf. Gheorghe – Voluntari, cronica unei finale care a fost de fapt un nou episod al „duelului România – Ungaria”

Și în aceeași notă a continuat totul după intonarea imnului național. Peluza lui Sepsi și jumătate din tribuna I au scandat ulterior „Ria, Ria, Hungaria!, în timp ce tribuna a doua, a Voluntariului, „România, România!”

ADVERTISEMENT

Despre fotbal? Încercare temerară a lui Eder Gonzalez (minutul 3) de a-l surprinde pe Mihai Popa cu un șut de la 60 de metri, dar nicio șansă! Cum nu a avut nici Dimitrov (min. 12). Voluntariul lui Ciobotariu, cum îl știm. O echipă compactă, cu linia de 3 fundași centrali, în care Tamaș a intrat cum a promis, cu ruptură musculară!

Multă organizare de ambele părți, doi antrenori preocupați mai ales să nu ia decât să dea. Pâlpâie ceva și la ilfoveni, dar Marcelo Lopes (min. 16) scapă în stânga, dar nu găsește cadrul porții lui Niczuly.

ADVERTISEMENT

Marius Ștefănescu, asul de Cupă al celor de la Sepsi. După „dubla” din semifinale cu Craiova, a deblocat și tabela de pe Giulești

Avem, totuși, deschidere de scor. La 2 minute după ce lui Ștefănescu i se refuză golul pentru un ofsaid mai mic decât cel din care a înscris Costin în Voluntari – FCSB 2-2, tot Marius Ștefănescu deblochează tabela de pe Giulești. Andreas Dumitrescu (min. 22) găsește spațiul în spatele fundașilor lui Ciobotariu, Ștefănescu e acolo și-l execută pe Popa. 1-0 Sepsi!

Voluntariul resimte șocul. Nu se leagă prea multe la mijloc, acolo unde Rață, Tavares sau Ricardinho nu par în cea mai bună zi. Au primul corner în minutul 35, dar și ca urmare a pasului înapoi făcut de Sepsi: „capul” lui Nemec e în peluza adversă.

ADVERTISEMENT

Și când se credea că ilfovenii sunt pe cale să prindă culoare în obraji, același Marius Ștefănescu demonstrează că e asul de Cupă. Șut imparabil în minutul 38, de la 25 de metri, în vinclul porții lui Popa: 2-0 Sepsi. După cele două goluri din semifinala cu Craiova lui Rotaru, Ștefănescu face „dubla” într-un sfert de ceas, în finala Cupei. Uluitor!

60 de minute fără ocazii pentru un Voluntari epuizat în „remiza de titlu” cu FCSB!

Ce ar mai putea face echipa lui Ciobotariu? Și condusă, și obosită, și în zi proastă… Putea însemna ceva „capul” nou-intratului Fulop, dar nu a prins poarta. Sepsi e mulțumită acum să țină mingea cât mai departe de proprile buturi, să nu-i bage pe ilfoveni în meci, iar dacă se poate mai mult…

ADVERTISEMENT

Cum ar fi fost ca Ștefănescu să facă hattrick-ul în minutul 61 la o lovitură liberă din lateral dreapta? Ar fi fost, dar Popa și-a amintit că e portar cu cotă importantă. „Ciobi” mai aruncă un ofensiv pe tabla de joc. Olawale în locul lui Ricardinho. Avem mai mult de o oră de joc și Voluntariul nu a avut o ocazie clară. Probabil, Nemec & co s-au consumat mai mult decât credeau în remiza „de titlu” cu FCSB, cine știe…

Minutul 84, singurul moment în care fanii lui Sepsi au scandat în limba română: „Ștefănescu, Ștefănescu, Ștefănescu!”

E momentul să mute și Bergodi pentru că „apa” a început să curgă tot mai des spre propria poartă. E nevoie de oameni proaspeți, care să țină de minge, să urce puțin linia. Italianul mizează pe Golofca și pe Luckassen pentru, probabil, ultimele 20 de minute ale finalei. Vin și ultimele gloanțe ale lui Ciobotariu: Cristi Costin și Alexandru Vlad.

Nu se mai poate schimba destinul acestei finale. Avem un moment interesant și pe final, în minutul 84. Este înlocuit eroul Marius Ștefănescu cu Istvan Fulop. A fost singura dată când peluza lui Sepsi a scandat ceva în limba română la această finală. „Ștefănescu, Ștefănescu, Ștefănescu!” Ca o paranteză, apropo de schimbare. Grea viață și în familia Fulop, cu fratele mare Istvan campion și cel mic, Lorand, imagine a neputinței…

Sepsi își adjudecă, meritat, Cupa României, la a doua prezență în ultimul act, după finala ratată la Ploiești, acum doi ani, în fața FCSB. Este primul trofeu pentru echipa înființată de Dioszegi în 2011, un atu greu fiind italianul de pe bancă. Felicitări Sepsi OSK, bravo Cristiano Bergodi!

ADVERTISEMENT